Špajza 21. kolovoza 2018.

Kukuruz ne mora biti dosadan, evo kako ga pripremiti

Kukuruz
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Klipove kukuruza poslužite s aromatičnim maslacem s ružmarinom, vlascem i peršinom, sa sirom i nasjeckanim ljutim papričicama ili sa šalšom od rajčice i parmezana

U nijansama žute i bijele boje, u poluzrelom stanju kukuruz daje nježno, sočno i ukusno zrno. Upotrebljava se za pripremu juha, maneštra, bruschetta, pizza, nadijevanje omleta, salata, rižota, tjestenina, pogača, pita, popečka, kukuruznih zlevanki, mesnih jela, a neizostavan je u meksičkoj kuhinji, često u kombinaciji s rajčicama i grahom. Najjednostavnije ga je pripremiti kuhanjem u slanoj vodi, a za kukuruz šećerac bit će dovoljno 15 minuta.

 

 

Možda vas zanima... Slasni kukuruz iz pećnice - zaboravite roštilj, ovo je još bolje! Recepti

 

 

Kod pripreme kukuruza na roštilju, prije nego ga stavite na rešetke, držite ga nekoliko sati u vodi kako bi zrna sačuvala vlažnost i sočnost. Pecite ga i u pećnici, začinjenog čilijem ili ružmarinom. Još tople kukuruze možete uvaljati u zdrobljeni feta sir i posipati s malo čilija ili sjeckanom slaninom. Topli kukuruz bit će ukusan premazan šalšom od rajčice i parmezana, posipan sjeckanim bosiljkom i origanom. 

 

 

Možda vas zanima... Savršenstvo: Kukuruzna zlevanka sa sirom Kolumne

 

 

Prerežite ga nožem na nekoliko komada te poslužite s maslacem, solju i raznim začinima: aromatičnim biljem, mljevenim ljutim papričicama, sjeckanim peršinom, češnjakom u prahu, mješavinom mediteranskih začina, a kuhani i pečeni kukuruz možete posuti sirom ili začiniti sokom od limete.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.