U nijansama žute i bijele boje, u poluzrelom stanju kukuruz daje nježno, sočno i ukusno zrno. Upotrebljava se za pripremu juha, maneštra, bruschetta, pizza, nadijevanje omleta, salata, rižota, tjestenina, pogača, pita, popečka, kukuruznih zlevanki, mesnih jela, a neizostavan je u meksičkoj kuhinji, često u kombinaciji s rajčicama i grahom. Najjednostavnije ga je pripremiti kuhanjem u slanoj vodi, a za kukuruz šećerac bit će dovoljno 15 minuta.
Kod pripreme kukuruza na roštilju, prije nego ga stavite na rešetke, držite ga nekoliko sati u vodi kako bi zrna sačuvala vlažnost i sočnost. Pecite ga i u pećnici, začinjenog čilijem ili ružmarinom. Još tople kukuruze možete uvaljati u zdrobljeni feta sir i posipati s malo čilija ili sjeckanom slaninom. Topli kukuruz bit će ukusan premazan šalšom od rajčice i parmezana, posipan sjeckanim bosiljkom i origanom.
Prerežite ga nožem na nekoliko komada te poslužite s maslacem, solju i raznim začinima: aromatičnim biljem, mljevenim ljutim papričicama, sjeckanim peršinom, češnjakom u prahu, mješavinom mediteranskih začina, a kuhani i pečeni kukuruz možete posuti sirom ili začiniti sokom od limete.