Okus maslinova ulja može varirati od voćnog i slađeg prema gorkastom, a kako biste mu dodali notu novog, pomiješajte ga s uljem nekog od orašastih plodova. Eksperimentirati se može s okusom i tipom octa, a ako niste pobornik octa, zamijenite ga limunovim sokom. Odlična baza za salatne preljeve je i senf, ali pazite da ne pretjerate, jer će inače prevladati okus drugi sastojaka. Nešto blaža zamjena su i majoneza, vrhnje ili jogurt, u koje možete dodavati začine poput kopra, vlasca i peršina.
Jedan od omiljenih preljeva je onaj "tisuću otoka". U blenderu izmiksate majonezu, kečap, luk, češnjak, ocat, papriku, kisele krastevce i umak worchestershire. Postupno dodajte slatko vrhnje i, prema želji - pola žličice meda.
Odlična je i kombinacija majoneze, limunova soka i parmezana. Izmiksajte pa dodajte sol i papar. Želite li nešto laganiji preljev, pomiješajte pola šalice jabučnog octa s isto toliko vode te meda pa dodajte malo soli, sušenog vlasca, bosiljka i origana. Pomiješajte sve sastojke u blenderu, a kako se miješaju, postupno ulijte dvije i pol šalice omiljenog ulja.