U većini recepata nije navedeno koju vrstu luka trebaš koristiti u pripremi jela. Iako korištenje one vrste koju imaš neće pokvariti jelo, odabir onog 'pravog' će svakako poboljšati okus.
Donosimo ti vodič za sve vrste luka i koji najbolje pristaje uz što.
Žuti ili smeđi luk
Najčešće se koristi žuti luk, koji se zbog svoje debele guste smeđe kože često naziva i smeđim lukom. Dobro pristaje uz gotovo sve, zbog čega se često naziva univerzalnim. Ako u receptu ne piše koji luk trebaš koristiti ili ako u trgovini nema vrste koja ti treba, žuti luk je najsigurnija alternativa.
Kad je sirov, žuti luk ima oštar okus, ali se on 'istopi' pri kuhanju i karmeliziranju. Što ih duže kuhate, postat će slađi. Možeš ga koristiti u pripremi gotovo svakog jela, ali žuti luk najbolje pristaje uz jela koja se dugo kuhaju ili kao osnova u gulašima, temeljcima i juhama, a izvrsno se slaže i s mesnim jelima.
Bijeli luk
Bijeli luk može se koristiti u puno istih jela kao i njegov 'žuti kolega', ali on ima oštriji okus i tanju, papirnatu kožu. Imaju veći sadržaj vode, što ga čini vrlo hrskavim. Bijeli luk ponekad ima još uvijek prikačenu zelenu stabljiku, a najčešće se koristi u pripremi meksičkih jela. Njegova tekstura čini ga savršenim za pripremu salsi, čorbi i drugih sirovih pripravki. Dobra je zamjena za žuti ili crveni luk.
Slatki luk
Postoji nekoliko različitih vrsta slatkog luka, ali neke od najpopularnijih sorti su Mauis, Walla Wallas i Vidalia. Nemaju oštar okus kao druge vrste luka, što ih čini sjajnim dodatcima u salatama ili sendvičima.
Slatki luk odličan je za karamelizaciju i u jelima u kojima luk zauzima glavno mjesto kad je u pitanju okus, poput juhe od luka. Dobro se slaže pečen s ostalim povrćem, a najbolji su odabir za pripremu prstenova od luka ili 'onion rings' jer su slatki i obično laganiji od ostalih lukova. Dobra su zamjena za žuti luk.
Crveni luk
Crveni luk ima duboku ljubičastu koru i blagi okus. Najbolje ga je koristiti sirovog u salatama, salsama i kao dodatak hladnim jelima poput burgera i sendviča, jer su blagi. Mogu se koristiti i u kuhanim jelima, ali okus luka nije ni približno snažan kada se kuha. Odlična je zamjena za bijeli luk.
Mladi luk
Mladi ili zeleni luk najčešće se koristi u azijskoj i latinoameričkoj kuhinji, ali je sjajan odabir u širokom izboru jela jer ima vrlo blag okus. Proljetni luk vrlo je sličan i izgleda gotovo isto, ali ima veće lukovice i jači okus od mladog luka.
Bijeli i bijelo/zelenkasti krajevi imaju puno jači okus od lista i bolje se kuhaju. Zeleni ravni listovi vrlo su blagi i izvrsno idu uz kuhana i sirova jela, ili kao prilog u juhama, salatama ili pomfritu s čili sirom. Neki ljudi miste da bijeli dio mladog luka nije jestiv, ali možete iskorsiti sve do otprilike centimetra iznad korijena. Možeš ga koristiti kao zamjenu za sve recepte u kojima se koristi sirovi luk.
Ljutika
Ljutika je jedan od sastojaka koje profesionalni kuhari koriste u svojim restoranima kako bi jela učinili boljima od onih koja ljudi pripremaju kod kuće. Ovaj luk je vrlo blagog i slatkog okusa.
Može se koristiti u gotovo svim receptima i odličan je izbor kada ne želite da okus luka preuzme cijelo jelo. Savršeni su i za sirova jela s obzirom da su hrskavi. Dobra su zamjena za sve lukove, pogotovo ako želiš dobiti klasičan okus kao iz restorana.