Marija Mazalin za sebe kaže da je obična cura iz kvarta koja ranim jutrima šeta psa i ide u teretanu, a ostatak dana bavi se kuhanjem i influencanjem, no s obzirom na to da je samo na Instagramu prati 294 tisuće fanova, a na TikToku njih 256,3 tisuća – sva priča o ‘običnosti’ pada u vodu.
I dok je privatno vrlo samozatajna osoba, njezine objave o hrani prate brojni ljubitelji finih zalogaja diljem svijeta. Otprilike svaki tjedan jedan do dva njezina videa imaju više od milijun pregleda.
Na Instagramu je prosjek oko 1 milijun pregleda po videu. No njezin daleko najviralniji recept jest - tortilla pull apart s nevjerojatnih 40 milijuna pregleda - oko 25 milijuna na Instagramu i još 15 milijuna na TikToku.
@marijamazalin Tortilja torta / tortilja pull apart 😍 Recept👇| Tortilla pull apart ❤️ SASTOJCI • 10ak tortilji (imajte 2 pakiranja pa koliko treba za kalup) • bar 400g sira (gauda, cheddar i sl.) • oko 200g salame (preferiram neku jaču, ljutu, da se više osjeti, npr. kulen) • passata i/ili ketchup • mozzarella 100-200g (u videu je 200g) RECEPT 1. Upalite pecnicu na 200’C 2. Na tortilju ide sloj passate ili ketchupa (ili oboje pomiješajte), pošteni sloj sira i 4-5 kriški salame 3. Čvrsto zarolajte tortilju kao u videu i prerežite na 4 dijela 4. Posložite u kalup za tortu jedno do drugoga (moj kalup je 26cm) 5. Gore izribajte mozzarellu (opcionalno, može i bez toga) 6. Pecite 20-30min, ovisi o jačini pećnice - dok se sir skroz ne otopi #tortilja #torta #recept #tortilla #pullapart #recipe #povlacilice #cake #jednostavnorecepti #easyrecipes #delicious #rucak #vecera #ideja #lunch #dinner #idea #yummy #foodporn #tasty #marijamazalin ♬ original sound - Marija Mazalin
Kuhati fino, ali s minimalno vremena i truda
"Hranu sam obožavala cijeli život, čak sam imala i dosta problema s kilogramima zbog nje. Doma se puno i jako fino kuhalo. Baka je bila vrsna kuharica, kao i mama, i svaki dan smo imali sve obroke pripremljene s maksimalnom ljubavlju - što znači da su bili maksimalno fini i prilagođeni našim ukusima.
Baka i mama imale su najveći utjecaj na moj način kuhanja. Sada i ja pazim da što god skuham, mora biti baš, baš fino. Ono što sam sama naučila jest kuhati jednostavno.
Kako sam živjela sama i studirala pa radila, nisam imala vremena nakuhavati neke specijalitete, već sam htjela skuhati fino, ali s minimalno uloženog vremena i truda. Tako sam naučila kuhati i fino i jednostavno, a većinom i brzo. I to je sada potpis svim mojim receptima“, otkriva nam ova diplomirana ekonomistica koja je godinama radila u struci dok strast prema kuhanju nije prevladala i postala njezin novi posao.
Priznaje nam kako više voli jesti slatko, a kuhati slano. Slano je, objašnjava, jednostavnije za skuhati i ispraviti ako nešto krene po zlu, ili skužiš da nije baš tako fino pa mu možeš lako dodati još začina i sastojaka da postane finije
Sa slasticama je to teže i često se naprave greške koje se ne mogu ispraviti. A kako Marija teži jednostavnosti i lakoći kuhanja, slano joj u tom pogledu više odgovara. Ali, ako bih morala birati između slanog i slatkog što ću jesti do kraja života - izabrala bih slatko!
Marijine upute svakoga pretvore u vrsnog kuhara
"Radim isključivo jednostavne recepte koje baš svi mogu napraviti. Kladim se da bi bilo tko, ako slijedi moj pisani recept i popratni video, mogao napraviti to isto jelo s istim okusom, a čak i vizualnom prezentacijom. Smatram da ne postoji osoba koja ne zna kuhati. Postoje samo loši recepti (smijeh).
Kada se sve napiše lijepo i jasno, bez prostora za nedoumice i pogrešku, svatko može popratiti recept i skuhati isto jelo. Puno ljudi mi piše da je uz mene 'prokuhalo' ili da su zbog mene zavoljeli kuhanje kada su shvatili da nije toliko zamorno i teško kao što su prethodno mislili", objašnjava nam Marija.
Otkriva nam kako obožava voće, a prije svega jagode kao i sve slatke doručke i deserte koje može s njima pripremiti, a pritom su beskrajno zdrave i niskokalorične.
"Ledeni vjetar da ne spominjem, samo čekam te jagode i onda ga radim za sve prilike. Onda trešnje, maline i borovnice... A proljeće volim i jer nakon njega dolazi ljeto kad pak dolaze lubenice i dinje koje su mi omiljene svježe namirnice.
Proljeće i ljeto su mi općenito za neke laganije namirnice i jela, dok zimi ide sve ono teško, s tijestom, brašnom, vrhnjem i slično. Mislim da je tako svima, pa i meni", iskreno će naša sugovornica.
Ekskluzivno: Do kraja godine stiže Marijina kuharica!
Njezin klasični doručak u proljeće su grčki jogurt, zobene, med, jagode i neki orašasti plod. Zvuči kao ništa posebno, ali je jako fino jer svi ti sastojci fantastično pašu skupa. Ranim jutrom te osvježe i uljepšaju ti dan.
A jedan slani koji Marija jako voli - jer je drugačiji i, naravno, brz i jednostavan, jest tart sa šparogama, pršutom i feta sirom.
Do kraja godine Marija planira izdati i kuharicu, a tema će joj biti ista kao i kod svih njezinih recepata. Detalje za sada drži samo za sebe, ali poručuje da će jako dobro doći svima u kuhinji i da je jedva čeka izdati!
Marijin brzi tart sa šparogama, pršutom i feta sirom
Sastojci:
- 1 pakiranje kupovnog lisnatog tijesta
- malo mlijeka
- malo senfa
- oko 150 g feta sira (ili naribane gaude, cheddara ili mozzarelle)
- 10 šparoga
- 5 kriški pršuta
Postupak:
- Upali pećnicu na 200 stupnjeva.
- Na lisnatom ureži lagano pravokutnik 2 cm od rubova pa ga izbockaj vilicom.
- Rubove premaži mlijekom, a unutar pravokutnika tanko senfom. Možeš ga promiješati s kiselim vrhnjem za blaži okus.
- Pospi feta sir ili neki drugi. Poredaj vodoravno šparoge pa sve peci 15 min na 200 stupnjeva.
- Stavi pršut između šparoga (uvij ga po dužini) pa izreži vodoravne komade te posluži.