Špajza 09. listopada 2020.

Monika Ninčević naša je najmlađa chefica i vlasnica restorana

foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Na festivalu Taste the Mediterranean upoznali smo Moniku Ninčević, mladu cheficu i vlasnicu restorana N20 na Piškeri.

Monika Ninčević u utorak je zatvorila prvu sezonu svom restoranu na Kornatima i doputovala u Split održati svoj prvi masterclass na festivalu Taste the Mediterranean. Iako godine nevoljko spominjemo, teško je zanemariti činjenicu da joj je tek 20.

Nakon deset godina teniske karijere i nesretne ozljede, svu je snagu uložila u svoju drugu strast - kuhanje. Paralelno je završila kuharstvo i slastičarstvo na londonskom Le Cordon Bleu i krenula, uz pomoć obitelji, u ugostiteljske vode. U lipnju je otvorila restoran N20 u Piškeri u kornatskom arhipelagu i odradila uspješnu sezonu, unatoč krizi u ugostiteljstvu.  Sprema se i za otvaranje drugog restorana, na otoku Žutu, simboličnog naziva N21. Naime, toliko će godina imati u vrijeme otvorenja.

 

Možda vas zanima... Chefica San Roman poručuje: "Talent nema spol" Špajza

 

Monika je ujedno i najmlađa ambasadorica platforme Med Women Chefs, koja je pokrenuta s ciljem povezivanja i osnaživanja uloge žena u gastronomiji. "Kad sam odlučila da želim biti chefica, mnogi su me pitali jesam li sigurna i kako ću to uskladiti s budućim obiteljskim obavezama. Taj odabir zanimanja ne bi trebao bit mi čudan. Ja ne vidim u čemu je problem", poručila je na današnjem panelu povodom predstavljanja platforme. 

Ova inspirativna mlada žena nekoliko nam je puta spomenula kako joj je neobično to što drugi njen poslovni poduhvat vide kao jedinstven i hrabar. Zato ne bismo rekli da su jedinstveni odabiri, ali ona svakako jest. Postavili smo joj i nekoliko pitanja i popratili njen masterclass na kojem je pripremala janjeći file u korici od citrusa, začinskog bilja i pistacije - recept s njenim potpisom i mediteranskim štihom.

Ovo Vam je bila premijerna godina. Kako je prošlo i koliko su utjecale zdravstvena i ekonomska situacija?

Budući da je pandemija uzrokovana virusom covid-19 snažno pogodila ugostiteljski sektor, ne mogu se žaliti. Sezona je prošla u redu. Popunjenost jest bila manja nego prethodnih godina, što je i očekivano. Međutim, ovo je bila godina u kojoj sam temeljito upoznala svijet ugostiteljstva i gastronomije, što je za mene neprocjenjivo iskustvo.

Tek ste počeli karijeru, ali već se čuje za Vas. Što Vam dosadašnje iskustvo govori o početnoj poziciji žena u gastronomiji?

Vjerujem da svaka žena ima svoj pristup i svoju put razvoja u svijetu gastronomije. U svakom slučaju, važno je imati cilj i pratiti ga. Ne odustajati kad postane teško, nego biti uporan i dati sve od sebe. Dobro se organizirati,  učiti i napredovati. Mislim da bi više djevojaka i žena trebalo pratiti svoje snove te svojim primjerom inspirirati druge djevojke i žene. Pokazati im da se sve može i da svaka može dobiti priliku.

Na čemu bi trebalo raditi da se postigne ravnopravniji status chefica? Kako će tome, prema Vašem mišljenju, doprinijeti Med Woman organizacija?

Smatram da žene trebaju biti odvažne i uporne u svijetu gastronomije: demonstrirati svoja znanja i vještine, ali i pokazati da ih ništa neće i ne može zaustaviti. Nadam se da će participacija svake žene u pokretu Med Women Chef, biti dio zajedničke priče o uspjehu.

Koliko su ovakva okupljanja važna za promociju mediteranske kuhinje?

Ovakva okupljanja su iznimno važna za promociju gastronomije u Hrvatskoj, iz nekoliko razloga. Na jednom mjestu okupi se mnogo vrsnih kuhara koji su u prilici upoznati se, razmijeniti ideje, pregovarati o zajedničkim projektima. Često se na ovakvim mjestima otkriju i mladi talenti koji su možda po prvi puta dobili priliku pokazati svoje umijeće. Sve navedeno značajno podiže kvalitetu gastronomije.

Bez kojih mediteranskih jela ne biste mogli zamisliti svoj život - i jelovnik u restoranu?

Osobno ne bih mogla bez domaćeg povrća i voća koje obiluje okusima zbog savršene klime u kojoj rastu. Mislim da često zaboravljamo koliko smo sretni što na raspolaganju imamo ovako kvalitetne namirnice, zahvaljujući kojima je naše jelo sočnije, ukusnije, bliže viziji s kojom smo započeli pripremu.  Jelovnik u svom restoranu sam bazirala na morskim proizvodima, ali na meniju su svoje mjesto našla i mesna i vegetarijanska jela. Nastojim raditi samo sa sezonskim namirnicama jer su najukusnije i najzdravije.

  Možda vas zanima... Ippei Uemura: "Za rezanje tune trebat će ti deset godina prakse" Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.