Špajza 13. veljače 2017.

Najdraža jela naših omiljenih gastro blogera, dio II.

foto: kuživancija
gastro postao gastro.24sata.hr
Novi nastavak blogerske sage s najfinijim receptima i fotografijama od kojih se stvaraju zazubice je spreman! Volimo hranu, volimo ljude koji vole hranu, a pogledajte što vole oni

Svoju smo potragu za mirisnim i slasnim jelima nastavili u istom, neodoljivom tonu. Još su nam jednom pomogli naši najdraži blogeri koji su s nama odlučili podijeliti svoja omiljena jela. Odmah su nam se svidjela, a vjerujemo kako će i vas osvojiti već na prvi pogled!

O slanom & slatkom: o svemu

Sandra je jedna od onih gastro blogerica u koje se naprosto zaljubiš. Svaki njezin blog post ili objava na Facebook stranici ima svoju priču. Sandra zna pisati, razumije se u fotografiju i obožava hranu. Njezin je blog prava mala riznica okusa pa je stoga jedino logično rješenje bilo upitati koje je od svih tih divnih jela najviše veseli.

Ne mogu reći da imam najomiljenije jelo, već imam jako puno omiljenih jela koja se izmjenjuju na mom stolu ovisno o sezoni. Na primjer, sad je vrijeme bundeva, poriluka, kupusnjača, i ja ih koristim sve redom u velikom broju recepata, od kruha, rižota, juhe, sve do pita i kolača.

Često sam inovativna u kuhinji, spajam na prvu ruku nespojivo, ali isto tako jako volim stare, tradicionalne recepte koji traže preciznost i tu nikada ne odstupam od recepta. Ako mi nešto nedostaje s popisa namirnica, odustajem od  tog recepta i kuham nešto treće, iz čistog poštovanja prema receptu.

Ipak, jelo kojem se posebno radujem i kojeg rado spravljam je baba ghanoush. Patlidžanu sad nije sezona, znam. Nek ostane za toplije dane.


 | Author: O slatkom i slanom: o svemu foto: O slatkom i slanom: o svemu

Možeš se udat

Iza duhovitog naziva i sjajnih morskih fotografija hrane krije se Anita. Možeš se udat nastao je spajanjem ljubavi prema kuhanju i raznolikosti koju hrana daje, a isprobate li Anitine recepte u jedno možete biti sigurni - možete se udati!

Iako volim eksperimentirati sa složenim jelima i začinima, mislim da gastronomski odgoj i nasljeđe imaju veliku ulogu u formiranju osobne palete kod bilo kojeg čovjeka: postoje određeni okusi i kombinacije okusa koje će uvijek ostati savršenstvo bez premca i kojima se najradije vraćamo. 

Za mene je gregada jedno od takvih jela, epitom mediteranske filozofije kuhanja: uspješnost jela ovisi prvenstveno o svježini i kvaliteti namirnica, a priprema je brza, jednostavna i nepretenciozna. Odlična je i s jeftinom i sa skupom ribom, a svaka od malobrojnih komponenti ima svoje mjesto, naglašavajući okus one druge bez da izgubi vlastiti značaj. Ništa joj ne bih dodala ni oduzela, kombinacija maslinovog ulja, peršina i češnjaka savršenija je samo uz okus mora i decilitar vina, dok joj krumpiri daju izdašnost i toplinu comfort fooda. Uz komad dobrog kruha, uvijek bi bila moj prvi izbor. 

 | Author: možeš se udat foto: možeš se udat

Ave dulcis

Za one promišljene i zdravije dane, recept ćemo uvijek potražiti kod blogera koji drže do kvalitetnih namirnica i istih takvih jela. Tamara s bloga Ave dulcis nije dugo razmišljala o svom najdražem jelu. Imamo i recept!

Kada je u pitanju najdraža hrana, naravno da je riječ o smoothiju ili glatkiću kako ga popularno zovu u našim krajevima.
Riječ je napitku na bazi voća i povrća uz dodatak superfood namirnica kao što su chia sjemenke, maca prah, spirulina, đumbir... Radi se uz dodatak vode ili leda, a za veću hranjivost mogu se dodati sjemenke ili pahuljice od žitarica.


Za vas sam pripremila jedan voćni glatkić "Sunčani smoothie":

  • 1 zrela banana
  • 1 naranča
  • 1/4 ananasa
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 100ml ledene vode

Sve sastojke izblendati u blenderu do glatke kreme, poslužiti u zdjelici dekorirano svježim voćem i sjemenkama. Ako pak želite popiti napitak iz čaše dodajte još tekućine.

 | Author: ve dulcis foto: ve dulcis

Kuživancija

Spajanjem kuhanja i uživanja nastala je Kuživancija, simpatičan blog iza kojeg stoji kreativna Edita. Na njezinom se blogu mogu pronaći zdravi, ali tako primamljivi recepti da ćete ih odmah poželjeti isprobati. Divne fotografije samo su dodatan plus. Za svoje najdraže jelo odabrala je pak nešto posve neočekivano.

Iako su mi mamine njoke i crni rižot nezamjenjivi, od kada živim u Berlinu teško odolijevam kineskim dumplingsima. Meso rijetko jedem, ali kada su dumplings u pitanju izgubim svaki kriterij. Najdraži su mi pečeni te punjeni svinjetinom i celerom te govedinom i mrkvom. Obično se služe uz umak od octa i chili ulja ili paste. Sama ih ne radim gotovo nikad, ali zato pored kuće imam mali kineski restoran koji servira klasičnu, ali naprosto savršenu verziju.

 | Author: kuživancija foto: kuživancija

Cukar

Možda ste već upoznali Andreu, a da toga niste ni svjesni. Naime, ova je svestrana food blogerica ujedno i jedna od voditeljica radionica Centra za kulturu prehrane. Polaznike upoznaje s različitim kuhinjama svijeta, a svoje zavidno znanje dijeli i putem Facebook stranice. Andrea je trenutno okupirana pripremom startera i kruha što joj pruža neopisivu sreću, no za omiljeno je jelo odabrala nešto posve drugačije.

Odabir najdražeg jela često varira ovisno o mom raspoloženju, godišnjem dobu i stupnju gladi. Ipak neka jela u mom srcu imaju posebno mjesto. Ta jela nisu samo iznimno ukusna već me uz njih vežu priče i emocije iz djetinjstva. Mislim da je upravo taj kontekst ono što čini neko jelo posebnim, a za mene su to dalmatinska pašticada i artičoke s bobom i bižima (graškom). 

 | Author: cukar foto: cukar

Pašticada je kultno jelo oko kojega nikad ne prestaju rasprave i za koje nitko i svi imaju najbolji recept. Ona se kuha za posebne prilike te simbolizira blagdansko raspoloženje i zajedništvo. Kada se tome pridoda kvalitetno juneće (goveđe) meso, dugo i polagano kuhanje te dobar balans začina, pašticada postaje čista čarolija u tanjuru.

Artičoke s bobom i bižima sezonsko su, proljetno, jelo i jedu se isključivo tada. Sama činjenica da artičoke nisu dostupne tijekom cijele godine čini ih posebnima, a njihovo konzumiranje mali je ritual prljanja prstiju i cuclanja sokova. Kad kuham artičoke u trenutku se vratim u kuhinju moje bake.

 | Author: cukar foto: cukar

Forking Croatia

Šećer na kraju, šlag na torti i točka na i poseban su dvojac koji nas je osvojio odmah po otvaranju bloga. Riječ je vizažistici Kasandri, koja uz šminku obožava kuhanje tradicionalnih jela, i fotografu Zvonimiru koji ih zatim na najljepši način prenosi čitateljima njihovog bloga Forking Croatia. Zaželite li se dobre domaće hrane, njihov je blog pravo mjesto za vas jer, osim što pripremaju jela iz različitih dijelova Hrvatske, u tome im nerijetko pomažu i iskusni domaćini. Autohtono, fino i lijepo, može li bolje?

Dosta nam je teško bilo odučiti se za samo jedno najdraže jelo, ali svakako bi izdvojili upravo janjetinu s bobom i to iz više razloga. Osim što je jelo bilo jako ukusno i zanimljivo te ga do nedavno nismo nikad pripremali, imali smo za stolom gosta iz Francuske, a svi znamo da Francuzi znaju što je dobra hrana pa nas je izuzetno veselilo što se tanjur brzo ispraznio. Više puta. 

 | Author: forking croatia foto: forking croatia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.