Osim uživanja u prvim zrakama toplog sunca, proljeće nam donosi i neke nove gastronomske užitke. Okrenite se sezonskim namirnicama pa s pripremom jela započnite u nekom sasvim novom, još ukusnijem smjeru.
Proljeće nam, između ostalog, donosi i miljenice među povrćem - šparoge. Ukomponirati ih možete u jednostavna jela koristeći tek dobro maslinovo ulje, sol i papar ili pak od njih stvarati čuda kombinirajući ih s pršutom i začinskim biljem.
Nešto drugačiju priču sa šparogama postići ćete iskoristite li ih kao rezance. Gulilicom za krumpir pretvorite ih u lažnu povrtnu tjesteninu, a zatim ubacujte u salate, spajajte s umacima ili finim sirevima i orašastim plodovima.
Zelenilo ne staje na šparogama. Štoviše, proljeće će nas obradovati mladim graškom i bobom koji će se odlično snaći u različitim rižotima i u kombinaciji s tjesteninom, a različite vrste salate poput matovilca, rukole i mladog špinata na vaš će stol unijeti dodatnu svježinu. Igrajte se i spajajte naizgled nespojivo. Klasičnu salatu s malo soli, octa i ulja dodatno začinite orasima i začinskim biljem pa nešto posve jednostavno odvedite na neku sasvim novu razinu.
U proljeće se ipak najviše veselimo slatkim bobicama. Prve na red dolaze jagode, a zatim i maline, kupine i borovnice. Sočne i slatke svaki će desert zaokružiti na najljepši mogući način. Osim pita, torti i kolača, pokušajte ih ubaciti u salate ili pak kombinirati sa sirevima poput kozjeg.
Sve te povrtne delicije svakako će zahtijevati i fine, aromatične trave koje će ih na sebi svojstven način podići. Proljeće nam tako nudi raskošan kopar, nježan vlasac, osvježavajuću mentu i omiljeni peršin.
Kopar će se odlično slagati u umacima na bazi vrhnja i jogurta, ali i u različitim toplim i hladnim salatama, uz losos i jednostavne povrtne priloge kao što je krumpir.
Vlasac se voli s toplim jelima od jaja, ali i jelima od svježeg sira, pitama i složencima, krumpirom i svježim povrćem.
Voćne salate najljepše će podići menta. Osim što je ukusna, jednostavna je za uzgoj pa je tako možete držati na balkonu ili u vrtu bez straha da neće uspjeti. Uvijek svježa, slagat će se uz baš svaku vrstu voća. Ubaciti je možete u kolače i pite, salate i dodati svježem povrću.
Sveprisutni peršin voli se s gulašima, umacima, rižotima i tjesteninama. Osim divne žarko zelene boje, svakom će jelu dati onaj završni dodir koji ga čini upravo savršenim. Peršinu dodajte češnjak, sol, papar i maslinovo ulje, pretvorite ga u pesto pa poslužite u nebrojeno mnogo jela. Odlično će se snaći u kombinaciji s različitim vrstama mesa, ali i ribe.