Špajza 01. lipnja 2020.

Ne bismo se bunili da nas stjeraju u "Kut" chefice Bekavac

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ivana Bekavac, chefica s diplomom Culinary Institute of America, otvorila je u Zagrebu jedinstvenu zalogajnicu. Posjetili smo je i razgovarali s njom o neobičnom konceptu i prvom radnom tjednu...

Chefica Ivana Bekavac prošlog je tjedna otvorila Kut, zalogajnicu u Varšavskoj 18 zbog koje pojmu gablec valja pridodati još jedno značenje. Bez puno pompe, uz tek poneku najavu na društvenim mrežama, u ponedjeljak u 11 sati poslužili su prve goste jelima poput Posljednje prase i Moraš probat. "Odlučili smo se za soft opening jer sam zagovornik toga da se dobra vijest daleko čuje te da će naši gosti dolaziti po preporuci i vraćati se. Za prvi smo tjedan dobili prolaznu ocjenu, a dalje nastavljamo punom parom i spremamo još puno finih jela", rekla je Ivana.

Ona je možda skromna, ali zato ćemo je mi nahvaliti bez suzdržavanja. Kut je malo, eklektično i dinamično mjesto na kojem se jelovnik izmjenjuje gotovo jednakom brzinom kao i gosti. Interijer je osoban i nepretenciozan, a drukčiji nije ni mogao biti budući da je chefica sama uzela boju i kist u ruke. Ništa nije uniformirano i strogo, ni hrana ni prostor, a ni komunikacija s gostima, ali je na zavidnoj razini. U opuštenom i toplom Kutu netipično je i radno vrijeme; goste poslužuju od ponedjeljka do petka od 11 do 16 sati, a fokus je na onima koji žele pojesti nešto ukusno u pauzi od posla.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Gablec na koji ideš s guštom, a ne iz potrebe

Ako tvoja zamisao gableca uključuje bečki s pomfritom ili pohane palačinke, jelovnik će te iznenaditi. Mi smo u Kutu naletjeli na tri jela - orzoto s iznutricama, svinjsku potrbušinu s krumpir salatom i vege opciju koja je uključivala polpete od graška i crvenu rižu. Sva su tri jela bila ukusna, odlično začinjena i utješna - taman za ovo razdoblje kada se godišnja doba izmjenjuju iz minute u minutu.

Ponuda se mijenja na dnevnoj bazi, a uključuje tri do četiri jela od pristupačnih i provjerenih namirnica. "Nisam pobornik velikih jelovnika, a mislim da je za jednu zalogajnicu ovo optimalna ponuda i smatram da je ovakav način kuhanja u današnje vrijeme održiv. Nema bacanja hrane, poštujemo namirnice i sve što skuhamo se proda", pojašnjava Ivana.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Cijene iznenađuju - u pozitivnom smislu

Otvoreno kaže i kako poanta nije da se gosti zadržavaju dulje od pola sata, već da uživaju u hrani i potom svoje mjesto prepuste nekom drugom. Iz istog razloga ne poslužuju slastice ni kavu, dvije stvari zbog kojih smo navikli dugo sjediti, već vino na čaše, pivo i domaći sok od bazge.

Upravo su zbog ovog principa poslovanja cijene zaista pristupačne, između 40 i 60 kuna, što neosporno igra veliku ulogu. "Budući da se planiramo držati ovog cjenovnog ranga, isplativo je i održivo na duge staze jedino ako ljudi pojedu unutar 30 minuta", pojašnjava.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Dakle, Kut je jedinstveno mjesto s velikom osobnošću, individualnim pristupom i filozofijom koja u prvi plan stavlja poštovanje prema namirnicama. Nijedan tanjur ne izlazi iz kuhinje bez Ivaninog odobrenja, baš kao što nijedan gost ne dolazi i odlazi bez njenog pozdrava.

Unatoč tome što je ponudu svakog dana moguće provjeriti na njihovom Instagram profilu, preporučujemo odlazak na slijepo i intuitivan odabir. Spontanost je izražena karakteristika Kuta pa se vrijedi tome i prikloniti.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.