Špajza 14. kolovoza 2023.

Ne ugrožavaj svoje zdravlje podgrijavanjem cikle

Cikla, sirova
Benefiti prehrane bogate ciklom su poznati, ali valja je izbjegavati podgrijanu foto: Christina Rumpf/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad pripremaš jelo od cikle, dobro procijeni količine sastojaka kako iza obroka ne bi bilo previše ostataka - jer podgrijavanje cikle može biti štetno po zdravlje

Svi znamo da je cikla zdrava. Ovo crveno korjenasto povrće bogato je magnezijem, folatima, vitaminom C, vlaknima i nitratima. Upravo nitrati čine ciklu naročito popularnom među sportašima, zbog činjenice da povećavaju iskoristivost kisika u tijelu. Ali postoji i loša strana te priče.

 

Možda vas zanima... Brza hladna juha od cikle i đumbira Recepti

 

Naime, kod kontinuiranog i ponovnog zagrijavanja bez pravilnog hlađenja, nitrati se mogu pretvoriti u nitrite. Nakon toga se nitriti mogu pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni. Opasnost nije velika jer se samo neki nitrozamini smatraju kancerogenima, ali to je ipak razlog da razmisliš o podgrijavanju ostataka jela od cikle.

 | Author: Max Nayman/Unsplash Ostatke cikle možeš iskoristiti za hladne juhe i umake foto: Max Nayman/Unsplash

Zagrijavanje nitrata može uzrokovati njihovu razgradnju i nastanak kancerogenih tvari. A upravo se to događa kad zagrijavaš ostatke jela od cikle. Malo je vjerojatno da ćeš konzumirati opasnu količinu nitrata, ali bolje je uopće ne riskirati.

 

špageti od cikle Možda vas zanima... 5 recepata zbog kojih ćeš obožavati ciklu! Špajza

 

Želiš li ipak uživati u ostacima kuhane cikle, važno je da cikla bude na sobnoj temperaturi prije nego je staviš u zatvorenu posudu. Ako ciklu staviš u zatvorenu posudu prije nego se ohladi, zarobljena para koja izlazi iz hrane može nastaviti kuhati obrok - čak i u hladnjaku.

Ohlađena se cikla u hladnjaku može čuvati do 5 dana. Budući da se ne preporučuje zagrijavanje ostataka cikle, na tebi je da smisliš kreativne načine kako iskoristiti ostatke bez ugrožavanja zdravlja. Na našim ćeš stranicama pronaći maštovite recepte koji će ti u tome pomoći!

 

cikla475.jpg Možda vas zanima... Čudotvorni učinci cikle: Obožavani super korijen! Špajza Možda vas zanima... Salata od mlade cikle gotova u trenu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.