Špajza 18. veljače 2024.

Zavoli špinat uz ova 4 izvrsna recepta

špinat
Špinat - zdrava namirnica koju možeš 'podvaliti' čak i u kolače foto: Louis Hansel/Unsplash.
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti 4 izvrsna recepta za odlična jela u kojima je špinat - glavna zvijezda! U ovim jelima moći ćeš uživati od doručka, preko ručka i večere pa sve do deserta...

Znaš li da špinat potječe iz Azije i da su ga Arapi proširili po Europi? A znaš li da je francuska kraljica Katarina de Medici, znajući koliko je špinat zdrav, naredila svojim kuharima da joj uz svaki obrok poslužuju špinat? 

Ono što svi sigurno znamo da ga je definitivno proslavio Popaj! On je hraneći se špinatom dobivao nadljudsku snagu kojom je pobjeđivao i najljuće neprijatelje. Možemo reći da će tako djelovati i na nas. 

Što se krije u listovima špinata?

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza, vitamina A koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitamina B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica. 

Osim kuhan, špinat se može jesti i sirov i na taj način se najviše iskorištavaju vitamini i minerali. Donosimo ti recepte sa špinatom u kojima ćeš moći uživati od doručka, preko ručka i večere i na kraju u desertu. 

firentinski sendič | Author: Natalia Blauth/Unsplash Firentinski sendvič foto: Natalia Blauth/Unsplash

Firentinski sendvič

Kada netko spomene riječ sendvič, prvo što ti padne na pamet je kruh, sir i šunka. Ali da tomu nije tako, i da sendvič može biti drugačiji i nevjerojatno sočan, dokaz je zdrav i slastan - Firentinski sendvič

 

Možda vas zanima... Započni dan firentinskim sendvičem Recepti

 

tjestenina | Author: Getty Images Brza tjestenina sa špinatom i graškom foto: Getty Images

Ručak za 10 minuta

Ovaj će ti ručak popraviti dan - za samo 10 minuta. Recept je idealan za nervozna popodneva tijekom radnog tjedna, kada samo razmišljaš o udobnosti kreveta.

Ako napuniš hladnjak praktičnim namirnicama i unaprijed razmisliš što ćeš kuhati, nećeš morati žrtvovati dobar obrok u korist odmora. Neke od tih namirnica su i tjestenina, jogurt, limun, grašak i špinat. U ovom ih slučaju samo trebaš sve pomiješati i prepustiti se mirisu i okusu.

 

Možda vas zanima... Započni tjedan tjesteninom sa špinatom i graškom Recepti

 

pita od špinata | Author: Stockfood Pita od špinata foto: Stockfood

Ukusna i zdrava pita

Pitu sa špinatom koju možeš pripremiti i u obliku pizze s već gotovim tijestom. Osim što je super rješenje kada ti dolaze nenadani gosti, ova ukusna i zdrava pita odlična je i brzinska večera koju možeš poslužiti uz zelenu salatu. 

 

Možda vas zanima... Za velike i male: Pita od špinata i šunke Recepti

 

čokoladni muffini | Author: Oriol Portell/Unsplash Čokoladnim muffinima dodaj i listove špinata, rezultat će te oduševiti! foto: Oriol Portell/Unsplash

Špinat za desert?

Može! Vjerujemo i kod tebe postoji skepsa prema upotrebi špinata u pripremi slastica. No ovaj će te recept razuvjeriti, ali i ugodno iznenaditi.

Ovi muffini od čokolade i špinata su pahuljasti i lagani, a zaslađeni su samo javorovim sirupom. Ako upotrijebiš kvalitetne namirnice, poput sirovog nezaslađenog kakaa, kokosovog ulja i tamne čokolade, poslužit će i kao kvalitetan doručak. Svakako isprobaj!
 

Možda vas zanima... Čudo iz blendera: Sočni muffini od čokolade i špinata Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.