Znaš li da špinat potječe iz Azije i da su ga Arapi proširili po Europi? A znaš li da je francuska kraljica Katarina de Medici, znajući koliko je špinat zdrav, naredila svojim kuharima da joj uz svaki obrok poslužuju špinat?
Ono što svi sigurno znamo da ga je definitivno proslavio Popaj! On je hraneći se špinatom dobivao nadljudsku snagu kojom je pobjeđivao i najljuće neprijatelje. Možemo reći da će tako djelovati i na nas.
Što se krije u listovima špinata?
Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza, vitamina A koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitamina B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica.
Osim kuhan, špinat se može jesti i sirov i na taj način se najviše iskorištavaju vitamini i minerali. Donosimo ti recepte sa špinatom u kojima ćeš moći uživati od doručka, preko ručka i večere i na kraju u desertu.
Firentinski sendvič
Kada netko spomene riječ sendvič, prvo što ti padne na pamet je kruh, sir i šunka. Ali da tomu nije tako, i da sendvič može biti drugačiji i nevjerojatno sočan, dokaz je zdrav i slastan - Firentinski sendvič.
Ručak za 10 minuta
Ovaj će ti ručak popraviti dan - za samo 10 minuta. Recept je idealan za nervozna popodneva tijekom radnog tjedna, kada samo razmišljaš o udobnosti kreveta.
Ako napuniš hladnjak praktičnim namirnicama i unaprijed razmisliš što ćeš kuhati, nećeš morati žrtvovati dobar obrok u korist odmora. Neke od tih namirnica su i tjestenina, jogurt, limun, grašak i špinat. U ovom ih slučaju samo trebaš sve pomiješati i prepustiti se mirisu i okusu.
Ukusna i zdrava pita
Pitu sa špinatom koju možeš pripremiti i u obliku pizze s već gotovim tijestom. Osim što je super rješenje kada ti dolaze nenadani gosti, ova ukusna i zdrava pita odlična je i brzinska večera koju možeš poslužiti uz zelenu salatu.
Špinat za desert?
Može! Vjerujemo i kod tebe postoji skepsa prema upotrebi špinata u pripremi slastica. No ovaj će te recept razuvjeriti, ali i ugodno iznenaditi.
Ovi muffini od čokolade i špinata su pahuljasti i lagani, a zaslađeni su samo javorovim sirupom. Ako upotrijebiš kvalitetne namirnice, poput sirovog nezaslađenog kakaa, kokosovog ulja i tamne čokolade, poslužit će i kao kvalitetan doručak. Svakako isprobaj!