Špajza 04. travnja 2017.

Nećete vjerovati gdje se popije najviše viskija na svijetu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je popularan u cijelom svijetu, u jednoj zemlji popiju ga najviše!

Omiljeno piće bogataša iz sapunica i filmova, viski, izraz je otmjenosti, luksuza, profinjenosti

Iako bismo vjerojatno svi pomislili kako se najviše viskija popije upravo u zemljama gdje se tradicionalno i najviše proizvodi - Škotskoj i Irskoj, činjenice pokazuju drugačije.

Naime, prema portalu Food and Wine, najviše viskija ne popiju u navedenim zemljama, pa čak ni u SAD-u gdje ga gotovo svi imaju u prozirnim staklenim bocama (i piju ga svaki put čim se malo uzrujaju), nego u Francuskoj! 

viski475.jpg | Author:

U zemlji šampanjca i konjaka najviše se popije viskija! Nikad ne bismo došli na tu ideju, no činjenice pokazuju kako Francuzi popiju godišnje (po osobi) 2,15 l viskija. Drugi na popisu je jednako tako neočekivan - Urugvaj, gdje se popije čak 1,8 l viskija godišnje. I tek treći je SAD sa samo 1,4 l viskija po osobi godišnje!

Naime, Francuska federacija alkoholnih pića, potvrdila je, kako na prodaju viskija u Francuskoj odlazi čak 40 % tržišta alkoholnih pića, dok tržište konjaka ima tužnih 0,5 %. 

Iako je u svijetu poznata kao zemlja sjajnih vina, šampanjca i konjaka, Francuska ima zemlju, resurse i mogućnosti za proizvodnju vlastitog viskija (sada uvozi čak 90 % iz Škotske). Što u konačnici znači da bi se uskoro na tržištu mogao pojaviti novi viski - francuski. 

Stoga samo preostaje čekati hoće li se to zaista dogoditi, i hoće li i Francuska, poput Kanade (rye), SAD-a (bourbon) i Škotske (scotch) dati viskiju proizvedenom u Francuskoj - vlastiti naziv.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.