Hladne zimske i jesenske večeri stvorene su za filmske maratone. Uz dobar film, obavezne su i dobre grickalice. Dosade li vam klasične i kalorične grickalice poput čipsa i smokija, okrenite se zdravijim varijantama za koje smo sigurni kako će pronaći put do vaših posudica.
Čips od kelja daleko je bolja alternativa onom od krumpira, a ujedno ga možete začiniti po samo svom okusu. Kelj je potrebno oprati i dobro osušiti, a zatim ga nasjeckati na željene oblike. Dodajte mu malo maslinovog ulja i začine poput crvene paprike, češnjaka i luka u prahu, soli i papra. Ubacite u pećnicu i pecite dok ne postane hrskav. Jednostavno, fino i hrskavo!
Osim od kelja, domaći čips možete pripremiti i od kora za savijače. Tijesto zamijesite sami ili koristite već gotove kore za savijače. U posebnoj posudici pripremite ulje (maslinovo ili suncokretovo) pomiješano sa začinima poput kurkume, curryja i crvene dimljene paprike. Naravno, dodati možete i druge začine po samo svojoj želji. Kore premažite aromatiziranim uljem, a zatim ih nasjeckajte na trokutiće. Rasporedite ih po limu za pečenje i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva, na oko 10 minuta.
Slanutak također možete pretvoriti u sjajnu grickalicu u samo nekoliko minuta. Koristite li suhi slanutak, skuhajte ga dan ranije kako biste skratili vrijeme pripreme. Za bržu varijantu, koristite slanutak iz konzerve. Začinite ga po želji i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva, oko 20 minuta. Slanutak voli baš svaku vrstu začina pa tako možete koristiti one mediteranske (ružmarin, timijan, krupna morska sol) na jednak način kao što biste to učinili i s onim istočnjačkima (curry, kurkuma, kumin).
Za ljubitelje slatkog, genijalna ideja bit će priprema jednostavnih kuglica. Otopite čokoladu, dodajte joj malo maslaca, kokos i zobene pahuljice pa sve zajedno oblikujte u slatke zalogaje. Također, na kraju ih možete uvaljati u kokos ili kakao u prahu.