Špajza 05. lipnja 2023.

Nuić proizveo bijelo vino od blatine!

Vlatko Nuić
Vlatko Nuić foto: Marko Čolić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kušali smo sjajne žilavke, blatine i trnjake, kao i vrhunski cabernet sauvignon te korektan pošip, a sjajna hercegovačka vinarija Nuić pripremila je i jedan vinski kuriozitet blanc de noir od blatine

Josip Nuić u svoju vinsku priču prije gotovo 20 godina (2004. godine) sa samo 7 hektara vinograda i od tada brojke samo rastu. Tako trenutačno najveća hercegovačka vinarija Nuić ima 43,5 hektara vlastitih nasada te još 20 hektara u kooperaciji u kojoj potpuno kontroliraju uzgoj grožđa.

Prosječno proizvedu oko 200.000 litara vina godišnje, a uz Nuiće ključne osobe u proizvodnji su njihov enolog Ivan Marinović (koji je s njima već 15 godina) te Marko Marjanović koji se brine o njihovim vinogradima. Uz oca Nuića, sve češće vinariju predstavlja i njegov mladi nasljednik Vlatko, sa svojim svježim idejama temeljenim na znanju stečenom tijekom školovanja u Austriji.

 | Author: Marko Čolić Vina kušana na radionici posvećenoj vinariji Nuić foto: Marko Čolić

Nuićeva vina susretali smo na brojnim vinskim festivalima i sajmovima, no ovo je bila jedinstvena prilika da ih kušamo sustavno u sklopu predstavljanja vinarije održanog u Češkoj besedi u Zagrebu, koje je vodio vrsni sommelier Darko Lugarić.

Mineralnost kao odraz terroira

Prvi smo kušali Nuićevu Žilavku 2022. Vino je to sa 12,5 % alkohola, mirisa na bijelo cvijeće i voće, osvježavajuće, lagano, pitko te izrazite mineralnosti koja proizlazi iz kamenog tla na kojem loza raste. Ovo vino ima i odličnu cijenu od 8 eura te ga je sommelier Darko Lugarić preporučio uz povrtni rižoto, jela od šparoga i kuka, ali i primjerice kozice u tempuri.

Sljedeće vino, Žilavka selekcija 2022. sadrži 13.5 % alkohola, razveselila nas je lijepim kiselinama, herbalnim, voćnim i cvjetnim karakterom, ali posebno svojim intenzitetom i kremoznošću koji idu u smjeru puno kompleksnijih vina. Za kvalitetu koju nudi ovo vino ima i dobro cijenu – 13 eura. Grožđe je za ovo vino brano nešto kasnije, a ta zrelost osjeti se i u okusu, te je nakon spontane fermentacije na vlastitim kvascima 30% vina odležavano 6 mjeseci u novim bačvama od slavonskog hrasta zapremine 500 l.

Rado bismo ovu vrhunsku žilavku sa suptilnim dodirom drva, prema savjetima Darka Lugarića, uparili s crnim rižotom, kovačem na žaru, pečenom patkom ili puricom, ali sjajno bi pasao i neki brižno pripremljeni bolonjez od vrhunskih namirnica.

Prva dva vina (oba od autohtone bijele sorte žilavke) bilo je zanimljivo kušati jedno za drugim i tako vidjeti kako ista sorta, iz iste berbe, može dati vina potpuno različitih stilova, no istog vinarskog potpisa.

 | Author: Marko Čolić Darko Lugarić, Vlatko Nuić i Vjekoslav Madunić foto: Marko Čolić

Bijelo od crnog – ludost ili hrabrost?

Veliki kuriozitet i prava ekskluziva bilo je kušanje Nuićeve Bijele Blatine 2022., proizvedene kao blanc de noir (bijelo vino od crnog, odnosno crvenog grožđa sorte blatina). Riječ je o eksperimentu mladog člana obitelji Nuić, Vlatka, koji se školovao u Austriji i sada se polagano priključuje obiteljskom poslu.

Ovo vino tek je napunjeno u boce te još nije u prodaji. Nije mu još ni određena cijena, no ako ćete ga u budućnosti poželjeti kušati, platit ćete ga, najavljuje Vlatko, između 6,5 i 8 eura. Vino je imalo vrlo nježnu ružičastu boju, toliko nježnu da bi se skoro moglo reći i da je bezbojno, i također vrlo blag miris, dok je na okusu bilo ugodno svježe, pitko, laganog tijela.

Ovo zanimljivo vino odležavalo je isključivo u inoxu te je prinos bio 2 kg po trsu, a moglo bi se lijepo sljubiti s carpacciom od lososa ili sirovih škampa, raznim salatama, nježnim jelima od pastrve, odnosno svima jelima koja bi se lijepo sljubila s nekim laganim roseom.

Četvrti smo kušali Nuić Pošip 2022., vino sa 14 % alkohola, herbalnih i voćnih aroma te izuzetne mineralnosti koja ponovno proizlazi iz tla na kojem loza raste. Do sada su Nuići ovo vino pravili po sličnom principu kao Žilavku Selekciju, no ovo kušano prvi put je isključivo iz inoxa. Vino je korektno, a takva je i cijena od 8 eura, no nije nas uvjerilo da pošip treba uzgajati van matičnog mu vinogorja na Korčuli.

Važne autohtone sorte

Blatina zauzima gotovo 40 % Nuićevih vinograda te smo jedva dočekali trenutak kada smo kušali njihovu Blatinu 2018. s vrlo finim utjecajem drva. Ovo vino odležavalo je, naime, u bačvama od 500 l u kojima je godinu dana ranije odležavala Žilavka Selekcija (Nuići ove bačve u 1. sezoni koriste za odležavanje žilavke, a u sljedeće 2 sezone za odležavanje blatine).

Blatina 2018. je pitko, ugodno vino herbalnog završetka s izraženim aromama šumskog voća i božićnih začina (cimeta, klinčića…). Ima 13,5 % alkohola i izvrsno će se sljubiti uz patku s mlincima, janjetinu, teletinu ispod peke, plavu ribu.

Impresivno vino bila je Blatina barrique 2020. sa 15 % alkohola za koju je grožđe brano kasnije nego za redovnu blatinu. Ovo višestruko nagrađivano vino pravi se od grožđa kojem je prinos ograničen na 1,5 kg po trsu te je poslije fermentacije odležalo 18 mjeseci u barrique bačvama od slavonskog hrasta. Vino je sočno i moćno, aroma zrele maraske, kave, kože…

Cijena mu je za takvo vino pristojnih 12 eura, a iako je već sada izvrsno, očekujemo da će za 2-3 godine dostići svoj puni potencijal. I zato naša topla preporuka – nabavite ga sada, čuvajte u primjerenim uvjetima i kušajte nakon 2 godine – tada će vrijediti više i bit će i takva okusa.

No ako ga želite kušati baš sada, uparite ga sa žgvacetom, pašticadom, pečenom krvavicom, ili, ako ste vegan ili vam se jednostavno ne jede meso, s nekim aromatičnim jelom s vrganjima.

 | Author: Marko Čolić Vlatko Nuić foto: Marko Čolić

Trnjak dobiva svoj festival

Trnjak, druga crvena autohtona hercegovačka sorta (naravno, nismo zaboravili ni da njezina autohtonost podjednako pripada i Dalmatinskoj Zagori!) na kušanju nam je predstavljen u formi vina Nuić Trnjak 2019. Ovo vino u vinariji Nuić smatraju najbitnijim koje imaju u ponudi te je uvijek od 100 % trnjaka. Vino je koncentrirano, mineralno i sočno i ima čak 15,5 % alkohola, no alkohol ne strši, a osjete se arome tamnog šumskog voća, drva…

Vino je bilo napunjeno u boce tjedan dana prije nego što smo ga kušali pa se nije stiglo 'smiriti' i zato ćemo i ovo kušanje rado ponoviti kroz neko vrijeme jer Nuićev Trnjak 2019. ima uistinu velik potencijal za odležavanje. Tada ćemo ga upariti s jelima poput telećeg pečenja, jela s tamnim umacima, divljim zecom u aromatičnom umaku…

Koliko je trnjak Hercegovcima općenito (ali i vinarima Dalmatinske Zagore) značajan kao sorta jasno je i iz podatka da će se u Ljubuškom, u prelijepom ambijentu Lapidarija Franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu, 16. i 17. lipnja održati Trnjak Fest, prvi festival posvećen toj sorti na kojem će sudjelovati 23 vinara iz BiH i Hrvatske. Osim prilike za kušanje njihovih vina od ove zanimljive sorte, organizirat će se i stručne vinske radionice.

U velikoj završnici kušao se Nuić Cabernet Sauvignon Limited 2018, sa 15,5 % alkohola  s aromama zrele višnje, šljive, crnog ribiza, kože, drva, kave… i čija je cijena 27,5 eura. Odlična završnica!

 | Author: Marko Čolić Vina vinarije Nuić oduševila su legendarne vinske novinare i znalce Vitomira Andrića i Željka Suhadolnika foto: Marko Čolić

Umjesto zaključka

Vinarska obitelj Nuić, a posebno otac Josip i sin Vlatko, na lijepom je putu. Već sada zauzeli su vodeće mjesto u BiH po količini, a pri vrhu su i po kvaliteti svojih vina. No sudeći prema njihovim planovima, koje su nam otkrili prilikom kušanja, Nuići ne misle spavati na lovorikama i stati s razvojem tu gdje trenutačno jesu.

Volimo pratiti takve vinare, koji pred sebe stalno postavljaju neke nove izazove. A veselimo se i novim, budućim kušanjima ovih istih vina jer neka od njih uistinu obećavaju. I ne zaboravimo, veselimo se i dovršetku vinarije u kojoj bi trebala biti i reprezentativna kušaonica.

 | Author: Facebook @Vinogradi Nuić Vinogradi vinarije Nuić početkom svibnja foto: Facebook @Vinogradi Nuić

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.