Špajza 13. studenoga 2019.

Obišli smo Interliber i provjerili kakva je ponuda kuharica

foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Provjerili smo hoće li se foodieji usrećiti s ponudom kuharica na Interliberu...

Bili smo mrvicu pametniji no prošle godine, eskivirali s posla i Velesajmom prozujali već u utorak ujutro, prije prvog autobusa školaraca. Gotovo da i nije bilo ljudi, što nam je omogućilo da opušteno pregledamo ponudu u 5. i 6. paviljonu i zabilježimo sve cijene.

Ovo su bili savršeni uvjeti za lov na povoljne kuharice, ali nismo se previše usrećili. Rekli bismo da je izbor čak lošiji nego prošle godine, što nas, s obzirom na potražnju za gastronomskim sadržajem općenito, još uvijek iznenađuje. Izuzev „kuharica bez osobnosti“, kako volimo nazvati prastare zbirke dosadnjikavih recepata bez autora, gotovo da ih i nema u ponudi. 

Ponovno Jamie Oliver...

Ono što bi moglo privući kupce su, očekivano, kuharice Jamieja Olivera. Pomalo smo ljuti što smo prošle godine“Sve za 15 minuta“ i „Štedite s Jamiejem“ kupili za 60-ak kuna, dok je ove godine cijena na većini štandova 100. Uglavnom su u pitanju i ta dva naslova, ali možda naletite i na pokoji primjerak „Superhrana: Obiteljski klasici“. 

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Najjeftiniji Jamie Oliver na kojeg smo naišli prvog dana Interlibera jest „Štedite s Jamiejem“ na štandu VBZ-a u 6. paviljonu, gdje košta 80 kuna. 

Što se isplati potražiti na Interliberu?

Na malen izbor i nedostatak zvučnih imena potužili smo se i prošle godine. Situaciju je mrvicu spasila Planetopija, nakladnik uspješnice „Škola zdravog kruha“ Vanesse Kimbell. Ovaj vodič za pripremu kiselog kruha u 5. paviljonu možete kupiti po akcijskoj cijeni od 140 kuna. Na njihovom štandu dostupna je i kuharica „Vegan 100 posto“, autora Gaza Oakleyja“, za 120 kuna.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

U VBZ-u u 5. paviljonu izložen je i „Veliki kuharski kanconijer“ Veljka Barbierija, a snižen je s 250 na 200 kuna. Barbierijeva „Mediteranska kuhinja“ dostupna je pak u velikom PROFILOVOM izlagačkom prostoru, po akcijskoj cijeni od 99 kuna. 

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

U PROFILU smo naišli i na „Obilje“ Yotama Ottolenghija za samo 70 kuna. Ovo je vjerojatno i najbolji ulov na Interliberu, budući da je originalna cijena ove vegetarijanske mediteranske kuharice 200 kuna. Tamo su također izložene i kuharice Steve Karapandže, Ane Ugarković, Renea Bakalovića – kao i svake godine. 

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

U moru knjiga  u Ljevku u 5. paviljonu primijetili smo i "Bread""How to Bake" Paula Hollywooda. Ovo su lijepe i korisne kuharice, ali otežavajuće su dvije okolnosti - činjenica da nisu prevedene i da koštaju 170, odnosno 194 kune. 

Kroničan nedostatak renomiranih autora

Da zaključimo, loša ponuda kuharica nije problem Interlibera, već naših izdavačkih kuća i toga što se većina uspješnica ne prevodi ili se prevodi s pet godina odmaka. Nismo naišli čak ni na Bourdainove kuharice, što znači da se u Hrvatskoj ne prate ni vrlo očiti globalni trendovi. Drugi problem su cijene, koje su čak i više nego prošle godine. Zaista nam nije jasno kako kuharica Jamieja Olivera ove godine vrijedi više nego prethodnih, osobito kad se uzme u obzir Oliverova hiperprodukcija sadržaja.

Kad izuzmemo nekoliko spomenutih naslova, koje zaista vrijedi imati u kolekciji, ispada da je ponuda kuharica na Interliberu mala, a cijene su visoke. Nemojte se previše veseliti. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.