U dva i pol sata uspješno smo napravili četiri popularna talijanska deserta – amaretti keksiće, tiramisu, caprese tortu i zabaione kremu. Raspodijelili smo se u grupe, paralelno radili i virili u tuđe lonce.
Prvi su zamirisali amaretti keksići i nismo mogli pričekati ni da se ohlade prije nego ih isprobamo. Servirali smo ih uz općepoznatu talijansku kremu zabaione, skuhanu na pari od jaja, šećera i vina.
Priprema tiramisua je zahtijevala malo više strpljenja jer se krema od jaja i šećera morala dobro ohladiti prije dodavanja mascarponea i slaganja gastro umjetničkog djela s piškotama. S obzirom na visoke temperature, odabrali smo sigurniju verziju i skuhali jaja na pari. Iako je trebao stajati barem dva sata u hladnjaku, izvadili smo ga puno ranije kako bi stigli isprobati. Isplatilo se u potpunosti!
Posljednju smo završili caprese tortu koja se peče pedesetak minuta. Budući da je ovo bogata čokoladna torta bez brašna i možete je prilagoditi svom ukusu, podijelit ćemo s vama i recept. Kuhinja će vam predivno mirisati na bademe i čokoladu...
Caprese torta
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g nasjeckane čokolade
- 100 g šećera + 60 g šećera
- 250 g sitno mljevenih badema (bademovog brašna)
- 4 jaja, odvojeni žumanjci od bjelanjaka
- prstohvat soli
- dodaci po želji: rum, narančina korica
- šećer u prahu iza posipavanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup promjera 26 cm papirom za pečenje.
- Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri ili na pari, ostavite da se prohladi.
- 100 g šećera miksajte sa žumanjcima da postanu svijetli i pahuljasti.
- Bjelanjke izmiksajte u snijeg, postupno dodajući 60 g šećera (dodajte kada su bjelanjci već skoro do kraja izmiksani).
- Čokoladu otopljenu s maslacem umiješajte u izmiksane žumanjke sa šećerom, dodajte prstohvat soli.
- U čokoladnu smjesu pažljivo umiješajte bjelanjke.
- Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta (isprobajte čačkalicom).
- Pečenu tortu ohladite i hladnu posipajte šećerom u prahu.
- Poslužite uz sladoled, tučeno slatko vrhnje, voće ili zabaione kremu (po želji).
Obavezno isprobajte Caprese tortu i pratite stranice Centra za kulturu prehrane jer u rujnu ponovno počinju odlične edukativne radionice!