Špajza 19. srpnja 2017.

Odlična radionica i recept koji ne smijete propustiti

foto: Damira Kovačić
gastro postao gastro.24sata.hr
Centar za kulturu prehrane završio je sezonu radionicom Slastičarski svijet: ITALIJA. U nastavku vam otkrivamo što smo pripremali uz mentorstvo uspješne blogerice Andree Cukrov i donosimo vam jedan odličan recept.

U dva i pol sata uspješno smo napravili četiri popularna talijanska deserta – amaretti keksiće, tiramisu, caprese tortu i zabaione kremu. Raspodijelili smo se u grupe, paralelno radili i virili u tuđe lonce.

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Prvi su zamirisali amaretti keksići i nismo mogli pričekati ni da se ohlade prije nego ih isprobamo. Servirali smo ih uz općepoznatu talijansku kremu zabaione, skuhanu na pari od jaja, šećera i vina. 

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Priprema tiramisua je zahtijevala malo više strpljenja jer se krema od jaja i šećera morala dobro ohladiti prije dodavanja mascarponea i slaganja gastro umjetničkog djela s piškotama. S obzirom na visoke temperature, odabrali smo sigurniju verziju i skuhali jaja na pari. Iako je trebao stajati barem dva sata u hladnjaku, izvadili smo ga puno ranije kako bi stigli isprobati. Isplatilo se u potpunosti!

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić


Posljednju smo završili caprese tortu koja se peče pedesetak minuta. Budući da je ovo bogata čokoladna torta bez brašna i možete je prilagoditi svom ukusu, podijelit ćemo s vama i recept. Kuhinja će vam predivno mirisati na bademe i čokoladu...

Caprese torta

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g nasjeckane čokolade
  • 100 g šećera + 60 g šećera
  • 250 g sitno mljevenih badema (bademovog brašna)
  • 4 jaja, odvojeni žumanjci od bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • dodaci po želji: rum, narančina korica
  • šećer u prahu iza posipavanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup promjera 26 cm papirom za pečenje.
  2. Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri ili na pari, ostavite da se prohladi.
  3. 100 g šećera miksajte sa žumanjcima da postanu svijetli i pahuljasti.
  4. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, postupno dodajući 60 g šećera (dodajte kada su bjelanjci već skoro do kraja izmiksani).
  5. Čokoladu otopljenu s maslacem umiješajte u izmiksane žumanjke sa šećerom, dodajte prstohvat soli.
  6. U čokoladnu smjesu pažljivo umiješajte bjelanjke.
  7. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta (isprobajte čačkalicom).
  8. Pečenu tortu ohladite i hladnu posipajte šećerom u prahu.
  9. Poslužite uz sladoled, tučeno slatko vrhnje, voće ili zabaione kremu (po želji).

 

 | Author: Damira Kovačić foto: Damira Kovačić

 

Obavezno isprobajte Caprese tortu i pratite stranice Centra za kulturu prehrane jer u rujnu ponovno počinju odlične edukativne radionice!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.