Na kanalu 24Kitchen trenutačno svake srijede pratimo odlične emisije "Nadiyina gurmanska pustolovina" u kojima britanska kulinarska zvijezda Nadiya Hussain obilazi Veliku Britaniju i istražuje podrijetlo omiljenih britanskih jela i namirnica te otkriva zanimljive ljude koji tu hranu proizvode. Inače, ova 38-godišnjakinja pobjednica je omiljenog britanskog kulinarskog showa 'Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar' (The Great British Bake Off) te je od svoje pobjede 2015. godine snimila nekoliko TV serijala o hrani, kao i izdala nekoliko kuharica.
"Sudjelovanje u tom showu potpuno mi je promijenilo život, uistinu nisam imala nikakav plan kad sam se prijavila, a kamoli da sam se usudila sanjati o karijeri u kulinarstvu… Imala sam veliku tremu, ali kako je show odmicao dalje, a ja preskakala sve prepreke, shvatila sam da sam puno više od supruge, mame i kućanice", govori Nadiya koja je rođena i odrasla u Engleskoj, ali su njezini roditelji iz Bangladeša.
Nadiya iznimno poštuje svoje podrijetlo i kuhinju svojih predaka, no voli i britansku kuhinju pa je zato i odlučila snimiti ovu emisiju u kojoj je istražuje. U svakoj epizodi Nadiya otkriva gledateljima i nekoliko svojih recepata nadahnutih britanskom kuhinjom, a jedan od njih je i Torta od sira Eton mess, koja je zapravo spoj dvaju deserata – cheesecakea i tradicionalnog engleskog deserta Eton mess čiji recept seže u posljednje desetljeće 19. stoljeća, a sastoji se od jagoda ili drugog bobičastog voća, šlaga i meringe.
"Velika sam ljubiteljica torti od sira – kako onih pečenih, tako i ovih koje se pripremaju bez pečenja. Ova je posebna po mini meringama kojima je ukrasim prije posluživanja. Riječ je o desertu u kakvima najviše uživam – kada je tortu lako napraviti, mogu se puno više posvetiti zanimljivim dekoracijama koje ovakve slastice podižu na višu raznu", govori Nadiya o svom desertu.
Torta od sira Eton mess
(za 10-12 kriški)
Sastojci – za tortu od sira:
- 250 g digestive keksa, zdrobljenih
- 100 g maslaca, rastopljenog + dodatno za namastiti kalup
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica paste od vanilije
- 600 g punomasnog krem sira
- 18 g liofiliziranih jagoda (freeze-dried jagode - ako su ti nedostupne, zamijeni ih svježima)
Sastojci – za umak:
- 200 g jagoda
- 15 g šećera u prahu
- 1 žlica limunova soka
Sastojci – za mini meringe:
- 50 g bjelanjaka od jaja iz slobodnog uzgoja
- 100 g šećera u prahu
- jestiva crvena boja
Sastojci – za dekoraciju:
- 15 cijelih jagoda
- 100 g bijele čokolade, razlomljene na komade
- 10 dehidriranih kriški jagoda
Postupak:
- Namasti okrugli kalup s odvojivim dnom promjera 23 cm i obloži ga papirom za pečenje.
- Za bazu – razmrvljene kekse stavi u zdjelu i izmiješaj s rastopljenim maslacem. Mješavina treba biti teksture slične mokrom pijesku. Stavi smjesu u kalup za torte i dnom žlice utisni u dno kalupa. Pokrij i stavi u hladnjak na najmanje 15 minuta da se podloga stvrdne.
- U veliku zdjelu ulij slatko vrhnje, šećer u prahu i vaniliju i miksaj dok ne dobiješ čvrst šlag. U drugoj zdjeli istuci dobro krem sir.
- U omekšali krem sir umiješaj šlag i komadiće liofiliziranih jagoda. Gotovu kremu stavi na ohlađenu podlogu za tortu, izravnaj i stavi u hladnjak.
- Za umak od jagoda u blenderu izmiksaj jagode, šećer u prahu i sok od limuna. Prebaci u zdjelicu i stavi u hladnjak.
- Za mini meringe pećnicu zagrij na 120 stupnjeva, a pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Bjelanjke izmiksaj u čvrst snijeg, a tijekom miksanja dodaj šećer u prahu. Slastičarsku vrećicu iz koje ćeš istiskivati mini meringe (puslice) iznutra iscrtaj crvenim prugama od jestive boje (pogledaj u videu). Napuni slastičarsku vrećicu meringom i istiskuj male hrpice na pleh obložen papirom za pečenje.
- Peci meringe oko 1 sat. Ugasi pećnicu - meringe ostavi u njoj, no vrata neka budu otvorena. Pusti da tako stoje još 1 sat.
- Za jagode umočene u bijelu čokoladu – rastopi bijelu čokoladu u koju ćeš umakati jagode. Pusti ih na papir za pečenje da se stvrdne glazura – možeš ih staviti u hladnjak da ubrzaš proces.
- Izvadi tortu iz hladnjaka, makni kalup i stavi tortu na tanjur na kojem ćeš je poslužiti. Netom prije posluživanja prelij tortu umakom – dovoljno da prekriješ vrh torte. Poslaži na to jagode u bijeloj čokoladi, mini meringe i kriške liofiliziranih jagoda.