Špajza 02. travnja 2019.

Održavajte kuhinju urednom uz pomoć KonMari metode

foto: @mariekondo, Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Istovremeno jednostavne i revolucionarne metode Marie Kondo iskoristite pri sljedećem pospremanju kuhinje...

Iz vlastitog iskustva s filozofijom Marie Kondo kad su u pitanju ormari, mogu potvrditi da ovakvo temeljito pospremanje zaista ima dugoročne pozitivne efekte. Jednom kad bacite ili poklonite sve ono što ne koristite, i savršeno posložite preostalo, bit će vam teško poremetiti red u koji ste uložili mnogo truda i vremena. 

Nakon spavaće sobe, kuhinja je sljedeći prostor s kojim se moram izboriti. Unatoč tome što su mi namirnice sortirane, vječno provjeravam rok trajanja i nastojim sve vratiti na mjesto s kojeg sam i uzela, vrlo je lako nakupiti gomilu nepotrebnih stvari. Cijela KonMari metoda temelji se na tome odišu li predmeti radošću, što u svakom slučaju treba primijeniti i na (ne)potrebne kuhinjske potrepštine.

 

 

Ako se dosad niste susreli s ovom uspješnom mladom ženom i njenim načinom rada, mogao bi vam se učiniti smiješnim. Savjetuje povezivanje s predmetima, ekstremno reduciranje i organizaciju, za što većina zaposlenih ljudi teško pronalazi vremena. Ako se odvažite na ovaj pothvat, uzmite u obzir da će potrajati, ali ćete naknadno osjetiti i veliko olakšanje. 

Kako bi se pripremila za veliku reorganizaciju kuhinjskih elemenata, što me pomalo i veseli, pogledala sam nekoliko epizoda Tidying up with Marie Kondo i nekoliko videa na YouTube-u. Preporučujem vam da napravite isto jer kadrovi urednog prostora zaista inspiriraju, a istovremeno ćete shvatiti i zašto je plaha Marie globalna senzacija. Prije svega, bacite oko na jednostavne i efikasne savjete za veliko pospremanje kuhinje.

 

 

1. Provjerite datume i bacite proizvode kojima je prošao rok trajanja

Vjerujem da redovito bacate namirnice kojima je istekao rok, ali sasvim je moguće da u bespućima kuhinje i smočnice zalutaju i poneke stare pahuljice, džemovi, začini pa čak i slatkiši. Izvadite apsolutno sve namirnice, položite ih na stol i pomno pregledajte jesu li iskoristive i trebaju li vam.

2. Koristite kutije i posude različitih veličina

Gotovo sve namirnice i pribor možete vrlo lako razvrstati u kutije. Tako će na vašim policama biti red, sve će imati svoje mjesto i nećete gubiti vrijeme na potragu. Marie ponovno savjetuje da se povežete s predmetima koje posjedujete i procijenite hoćete li ih upotrebljavati ili vam je jednostavno neugodno bacati nešto u što ste uložili novac.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pantry inspiration! Photo by @cindyology. How beautiful.⠀

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo) on

 

3. Postavite namirnice i potrepštine vertikalno

Uz to, preporučuje da sve u kutije postavljate vertikalno kako bi u svakom trenutku bili svjesni količine onog što posjedujete te spriječili nepotrebno gomilanje i trošenje novca. Vrlo je lako zaboraviti na paket praška za pecivo na dnu neke kutije i kupiti još deset drugih koje ćete u konačnici morati baciti. Ovo je banalan primjer, ali jednaka je situacija i s mnogim skupljim potrepštinama na koje bespotrebno trošite novac. 

4. Organizirajte hranu prema vrsti

Vidjet ćete da je ugodna promjena kada su svi začini u jednoj kutiji, tjestenina u drugoj, a slastičarske sitnice u trećoj. Povedite se za instinktom i rasporedite stvari po policama s obzirom na frekvenciju korištenja. 

Ponovno ponavljam mantru Marie Kondo – zadržite samo ono što vas čini radosnima. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.