Špajza 05. veljače 2016.

Otvoren novi ruski restoran: The Pushkin's Office

Pushkin
Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
U centru Zagreba, na Zelenom valu, odnosno križanju Palmotićeve i Boškovićeve ulice, netom preuređeni whisky bar postao je preko noći nešto puno bolje – Ruski restoran. I još k tome - zadržao veličanstvenu ponudu whiskeyja! Gastro.hr je jednostavno morao provjeriti što se tamo finoga kuha...

S veljačom je počela nova priča vlasnika bivšeg “The Office”-a, Jane i Slobodana “Bobe” Varge, koji su se uz svoje stalne poslove, graditelja drvenih brodova, i veletrgovkinje ribom, odlučili pozabaviti i hobijem, kuhanjem – i pozvali starog prijatelja Geca, kuhara. Uz Janine savjete skuhali su par specijaliteta, i sve je moglo krenuti. Samo da napomenemo, Bobina supruga je Ruskinja, što sve diže na viši nivo, pogotovo kad znamo da je vlasnik usto i velik štovatelj i obožavatelj – votke.  

I tako, dok se družimo s jednom od najboljih, Belugom, uče nas kako votku piju Rusi: na eks, ohlađenu na -18 stupnjeva, iz zaleđenih čašica, bez disanja na usta, i s izdisajem na nos. Peče mrvu, tamo negdje daleko... Čudo... Meni je podređen pravom Puškinu, ono što je on jeo i pio. Jedan od specijaliteta će biti pisanica Petra Velikog, tako da je stvarno riječ o zanimljivom, tematskom pristupu.

Pushkin | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Kao predjelo na stol dolaze blinji, palačinke bez punjenja, tek premazane maslacem kad su gotove. Uz njih dolazi kavijar i poneka vlat vlasca kao kontrast toplim bojama palačinke i ikre. Blinji je slastan, mekan, i divno prati na nepcu puckajuće bobice ikre. Nije Alexis Carrington bila blesava... Potpisujemo!

Od šarolikog izbora ruskih juha na meniju, na stolu se pojavilo njegovo ljubičasto veličanstvo boršč. Ponavljamo lekciju i cementiramo da se „č“ ne izgovara, te polako uživamo prvo u čistom boršču, a zatim i s fakultativnim dodatkom kopra i kiselog vrhnja. Da, bolje je s njima, ali ne pretjerujte s koprom jer intenzivnošću hoće povući previše na sebe. Dakle, cikla, mrkva, goveđi temeljac koji se kuha 5-6 sati, govedina iz temeljca,– i eto sjajne guste juhe, više nego fino.

Pushkin | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

I dok slušamo da Rusi ne dime slaninu, otkrivamo da se u Pushkin's Office-u teži fine diningu, lokal ima 34 mjesta, a filozofija je da se želi sugerirati gostu oko izbora hrane, educirati ga i učiniti da se na koncu osjeća kao kod kuće. I nema potrebu prebrzo otići istoj. Kako Rusi nisu toliko poznati po vinima, tako se ipak držimo Pelješca... I votke...

Pushkin | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Na stol dolazi i glavno jelo – mesna plata praćena prilozima i salatama. Sočan ribeye steak donskih kozaka nema zamjerke, kao ni šašlik od svinjske vratine. Glomazan ražnjić je mrvicu suh, ali je definitivno za ekipu velikih gabarita - sjajno ide uz domaći čips, dok babuškin krumpir dinstan s gljivama, više djeluje kao zaseban obrok.

Povrće s grilla je sjajno, sočno i ne previše meko, a hit dana je svakako vrhunska kupus/mrkva ljuta salata, odstajala, vlažna, ukusna do zadnje mrvice. U ponudi je i još par klasičnih ruskih jela od lososa, tjestenine, kao i dvije vrste ruskih piva brenda Baltika!

Desert imena Snježna kraljica, taman upotpunjuje rijetka prazna mjesta u želucu, nešto kao pannacotta, s homemade preljevom od šumskog voća. Pijemo oproštajnu votku, nije pristojno brojati, i jedva čekamo sljedeću posjetu.

Uglavnom, ako želite čuti priču kako je zagrebački graditelj brodova svoju ljubav našao u ekspertici za fish market u Murmansku, i kako se iz toga stvorio restoran u srcu Zagreba – vrijeme je da posjetite The Pushkin's Office. Još ako volite votku...

Sve detalje potražite, i mjesto rezervirajte na njihovoj facebook stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.