Špajza 04. prosinca 2018.

Ove zemlje imaju najfinije božićne deserte

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Svake godine tijekom blagdana uživamo u čokoladnim tortama, fritulama i klasičnim božićnim kolačima. No, ovoga smo puta odlučili isprobati neke tradicionalne deserte drugih zemalja

Blagdani su vrijeme za obiteljska okupljanja, ali i za mini-natjecanje tko će se od članova obitelji pojaviti s najbolje napravljenim desertom. Ako vam je ponestalo ideja, ove godine donosimo nekoliko prijedloga po uzoru na stanovnike drugih zemalja pa, uz malo mašte i volje, možda baš vi iznenadite cijelu obitelj sa spektakularno napravljenim desertom. Jeste li spremni na izazov? 

Klasični desert francuske kuhinje

Riječ profiterole, iako je koriste i Englezi, originalno je nastala u Francuskoj 1604. godine. Dugo se nije znalo točno značenje te riječi na engleskom i francuskom jeziku, a kasnije se upotrebljavao pomalo čudan prijevod ''pečena ispod pepela''. Les profiteroles au chocolat klasični je francuski desert, koji možete naći na jelovnicima mnogih tamošnjih restorana, te ga većina Francuza sprema za Božić. Radi se o malim kuglicama napravljenim od tijesta za princes krafne, koje u Francuskoj zovu petits choux. One mogu biti punjene kremom ili sladoledom od vanilije te prelivene toplim čokoladnim umakom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli 😋😋😋 (@foodie_fingourmet)

Engleska pita za prste polizat'

Britanci su inače poznati po spajanju nama nespojivih okusa, no banoffe torta sadržava okuse koji bi usrećili nepca mnogih zaljubljenika u slastice. Za navedenu se tortu smatra da je u Englesku emigrirala iz daleke Kanade, a englesko je svjetlo dana prvi put ugledala u istočnom Sussexu ranih 70-ih godina. Torta ima nekoliko slojeva od kojih je jedan ukusniji od drugoga: mrvljeni biskvit ili keksi čine bazu torte, svima najdraži karamel umak (toffee) služi kao kremasta podloga, nakon njega slijede banane, a na kraju se engleska rapsodija završava šlagom najčešće lagano posutim kavom. Zvuči jako dobro, zar ne?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Priscila Descovi (@priscila_descovi)

Jeste li čuli za japansku božićnu tortu?

S japanskom božićnom tortom ove godine možete doživjeti malo drugačiji božićni duh. Omiljenu poslasticu mnogih Japanaca jako je jednostavno napraviti jer se sastoji od triju glavnih komponenti: spužvastog biskvita, jagoda i šlaga. U Japanu je ova torta poznata pod imenom 'kurisumasu keki' te predstavlja gotovo nepogrešiv izbor za božićna okupljanja jer ju vole apsolutno svi, od malih do velikih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Spruce Eats (@thespruceeats)

Torta od sladoleda? Australci kažu - yes, mate!

Oni, nažalost, nemaju tu sreću da Božić dočekaju zatrpani snijegom, ispijajući toplo vino i uživajući u božićnim kolačima jer je kod njih u tom periodu toplo. Stoga su stvorili recept koji ima nekoliko varijacija, ali glavna baza mu je baza sladoled! Iako bi se sladoledna torta našla na popisu najčudnijih božićnih deserata, u Australiji je to sasvim normalno. Štoviše, osim spomenute torte, pripremaju smrznuti puding u kombinaciji s voćem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cold Rock Rutherford (@cold_rock_rutherford)

Skandinavska kransekake ostavlja bez daha izgledom

Podrijetlo ove torte fantastičnog izgleda seže još iz daleke 1700. godine. Jedni tvrde da ju je tada prvi put napravio slastičar u Kopenhagenu, dok drugi njezino podrijetlo vežu uz Norvešku. Bilo kako bilo, ono što impresionira kod ove torte prvenstveno je njezina visina. Sastoji se od nekoliko okruglih slojeva biskvita koji se prave od badema, šećera i bjelanjaka te se slažu jedan na drugi, a nerijetko ih ima i po 18. No to nije sve; ono što spaja biskvite ukusna je bijela krema, a torta je često ukrašena jestivim božićnim ornamentima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Birch (@birch_kl)

Iako sve zvuče prilično ukusno, naš je favorit ipak banoffe torta. Koji je vaš?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.