Špajza 11. lipnja 2024.

Ovih 9 sireva možeš jesti i ako izbjegavaš laktozu

brie
Brie sadrži od 0 do 2 % laktoze
foto: Thinkstock
Nisu svi mliječni proizvodi jednaki. Pronašli smo najukusnije sireve koji sadrže minimalne količine laktoze pa ih mogu jesti i oni koji su intolerantni na laktozu

Onima koji su intolerantni na laktozu, konzumacija namirnica s visokim razinama laktoze može prouzročiti neugodne probavne smetnje, od nadutosti i plinova do grčeva i ozbiljnih bolova u trbuhu.

Srećom, nisu svi sirevi zabranjeni kod prehrane s niskim unosom laktoze. Zapravo, postoji nekoliko vrsta sireva koje osobe osjetljive na laktozu mogu konzumirati u umjerenim količinama.

Nisu svi sirevi jednaki

Općenito pravilo koje treba imati na umu: što je sir svježiji, to sadrži više laktoze. Stoga, oni bi s posebno osjetljivim želucima trebali izbjegavati kremaste vrste poput ricotte ili svježeg sira.

Šećer je glavni sastojak laktoze koji otežava probavu, što znači da su stariji, tvrdi sirevi - koji imaju niži sadržaj šećera - lakši za želudac.

sir | Author: Thinkstock Razne vrste sireva foto: Thinkstock

Prema stručnjaku za intoleranciju na laktozu Steveu Carperu, autoru knjige "Mlijeko nije za svakoga: Život s netolerancijom na laktozu", postoji 9 sireva koji sadrže manje od 5 grama šećera po porciji, što iznosi oko 2-3 posto laktoze. Za usporedbu, punomasno mlijeko ima oko 4,8 posto laktoze, što ga čini jednim od najgorih izbora za osjetljive želuce.

Munster

Munster ima raspon laktoze 0-1.1 %. Ovaj polumeki sir je blagog orašastog okusa, a obično se proizvodi od kravljeg mlijeka. Možete ga koristiti narezanog u sendvičima ili u kockicama kao dio pladnja sa sirom.

Camembert

Ovaj popularni francuski sir ima raspon laktoze 0-1.8 %. Camembert je poznat po mekoj, kremastoj teksturi i mliječnom, travnatom okusu. Kora bijelog plijesni ovog sira je jestiva, što ga čini popularnim izborom za pladnjeve sa suhomesnatim proizvodima.

9 vrsta sira koje možete jesti čak i ako ste intolerantni na laktozu | Author: Canva Camembert ima raspon laktoze od 0 do 1,8 % foto: Canva

Brie

Iako je Brie vrlo sličan Camembertu, ima nešto viši raspon laktoze 0-2 %. Ovaj mekani sir od kravljeg mlijeka kremaste teksture može se koristiti na razne načine, uključujući za pečenje u tijestu, u kombinaciji s kriškama jabuke, ili kao zvijezda plate sa sirom.

Cheddar

Sir engleskog podrijetla ima raspon laktoze 0-2.1 %. Cheddar je orašastog okusa te je izvrstan u makaronima sa sirom, kao umak od sira ili kao punjenje za pecivo sa sirom.

9 vrsta sira koje možete jesti čak i ako ste intolerantni na laktozu | Author: Canva Cheddar ima raspon laktoze od 0 do 2,1 % foto: Canva

Provolone

Savršeno izbalansiranog okusa dimljenog, a ujedno blagog sira, provolone možeš koristiti u sendvičima, složencima ili na domaćoj pizzi. S rasponom laktoze 0-2.1 %, pogodan je za osobe koje su osobe intolerantne na laktozu.

Gouda

Ovaj sir, koji se često prodaje dimljeni, ima raspon laktoze 0-2.2 %. Gouda, koja može biti blago slatkasta, izvrsna je u sendviču sa sirom, kao dio plate sa sirevima ili u pecivu sa sirom.

Plavi sir

Plavi sir ima raspon laktoze 0-2,5 %. Mrvljen, ovaj intenzivni, slani sir izvrstan je u salati ili zdjeli sa žitaricama, a može se koristiti i za izradu umaka od sira.

Parmezan | Author: Thinkstock Parmezan foto: Thinkstock

Parmezan

Ljubitelji tjestenine, radujte se! Parmezan ima raspon laktoze 0-3,2 %. Ovaj popularni sir dodaje pikantnost zdjeli špageta, a također je izvrstan na pizzi, u kajgani ili na pohanoj piletini za pripremu piletine parmigiana.

Ementaler

Ementaler (švicarski sir) ima raspon laktoze 0-3.4 %. Ovaj žuti, rupičast, srednje tvrdi sir potječe iz Švicarske i izvrsno se slaže u sendviču ili tortilji, u omletu ili pečenoj piletini.

Naravno, neke osobe s intolerancijom na laktozu jednostavno ne mogu tolerirati mliječne proizvode bez nelagode. Uvijek je najbolje biti oprezan, pa ako je to vaš slučaj, potpuno izbjegavaj sir i odaberi neku od biljnih opcija.

Otkrij i ove korisne savjete!

avokado Možda vas zanima... Evo zašto čuvanje avokada u vodi može biti jako opasno! Špajza tiramisu Možda vas zanima... Uz ove trikove svaki put napravi savršeni tiramisu Špajza palenta Možda vas zanima... 8 super ideja kako iskoristiti ostatke palente Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.