Onima koji su intolerantni na laktozu, konzumacija namirnica s visokim razinama laktoze može prouzročiti neugodne probavne smetnje, od nadutosti i plinova do grčeva i ozbiljnih bolova u trbuhu.
Srećom, nisu svi sirevi zabranjeni kod prehrane s niskim unosom laktoze. Zapravo, postoji nekoliko vrsta sireva koje osobe osjetljive na laktozu mogu konzumirati u umjerenim količinama.
Nisu svi sirevi jednaki
Općenito pravilo koje treba imati na umu: što je sir svježiji, to sadrži više laktoze. Stoga, oni bi s posebno osjetljivim želucima trebali izbjegavati kremaste vrste poput ricotte ili svježeg sira.
Šećer je glavni sastojak laktoze koji otežava probavu, što znači da su stariji, tvrdi sirevi - koji imaju niži sadržaj šećera - lakši za želudac.
Prema stručnjaku za intoleranciju na laktozu Steveu Carperu, autoru knjige "Mlijeko nije za svakoga: Život s netolerancijom na laktozu", postoji 9 sireva koji sadrže manje od 5 grama šećera po porciji, što iznosi oko 2-3 posto laktoze. Za usporedbu, punomasno mlijeko ima oko 4,8 posto laktoze, što ga čini jednim od najgorih izbora za osjetljive želuce.
Munster
Munster ima raspon laktoze 0-1.1 %. Ovaj polumeki sir je blagog orašastog okusa, a obično se proizvodi od kravljeg mlijeka. Možete ga koristiti narezanog u sendvičima ili u kockicama kao dio pladnja sa sirom.
Camembert
Ovaj popularni francuski sir ima raspon laktoze 0-1.8 %. Camembert je poznat po mekoj, kremastoj teksturi i mliječnom, travnatom okusu. Kora bijelog plijesni ovog sira je jestiva, što ga čini popularnim izborom za pladnjeve sa suhomesnatim proizvodima.
Brie
Iako je Brie vrlo sličan Camembertu, ima nešto viši raspon laktoze 0-2 %. Ovaj mekani sir od kravljeg mlijeka kremaste teksture može se koristiti na razne načine, uključujući za pečenje u tijestu, u kombinaciji s kriškama jabuke, ili kao zvijezda plate sa sirom.
Cheddar
Sir engleskog podrijetla ima raspon laktoze 0-2.1 %. Cheddar je orašastog okusa te je izvrstan u makaronima sa sirom, kao umak od sira ili kao punjenje za pecivo sa sirom.
Provolone
Savršeno izbalansiranog okusa dimljenog, a ujedno blagog sira, provolone možeš koristiti u sendvičima, složencima ili na domaćoj pizzi. S rasponom laktoze 0-2.1 %, pogodan je za osobe koje su osobe intolerantne na laktozu.
Gouda
Ovaj sir, koji se često prodaje dimljeni, ima raspon laktoze 0-2.2 %. Gouda, koja može biti blago slatkasta, izvrsna je u sendviču sa sirom, kao dio plate sa sirevima ili u pecivu sa sirom.
Plavi sir
Plavi sir ima raspon laktoze 0-2,5 %. Mrvljen, ovaj intenzivni, slani sir izvrstan je u salati ili zdjeli sa žitaricama, a može se koristiti i za izradu umaka od sira.
Parmezan
Ljubitelji tjestenine, radujte se! Parmezan ima raspon laktoze 0-3,2 %. Ovaj popularni sir dodaje pikantnost zdjeli špageta, a također je izvrstan na pizzi, u kajgani ili na pohanoj piletini za pripremu piletine parmigiana.
Ementaler
Ementaler (švicarski sir) ima raspon laktoze 0-3.4 %. Ovaj žuti, rupičast, srednje tvrdi sir potječe iz Švicarske i izvrsno se slaže u sendviču ili tortilji, u omletu ili pečenoj piletini.
Naravno, neke osobe s intolerancijom na laktozu jednostavno ne mogu tolerirati mliječne proizvode bez nelagode. Uvijek je najbolje biti oprezan, pa ako je to vaš slučaj, potpuno izbjegavaj sir i odaberi neku od biljnih opcija.
Otkrij i ove korisne savjete!