Onima koji su intolerantni na laktozu, konzumacija namirnica s visokim razinama laktoze može prouzročiti neugodne probavne smetnje, od nadutosti i plinova do grčeva i ozbiljnih bolova u trbuhu.
Srećom, nisu svi sirevi zabranjeni kod prehrane s niskim unosom laktoze. Zapravo, postoji nekoliko vrsta sireva koje osobe osjetljive na laktozu mogu konzumirati u umjerenim količinama.
Nisu svi sirevi jednaki
Općenito pravilo koje treba imati na umu: što je sir svježiji, to sadrži više laktoze. Stoga, oni bi s posebno osjetljivim želucima trebali izbjegavati kremaste vrste poput ricotte ili svježeg sira.
Šećer je glavni sastojak laktoze koji otežava probavu, što znači da su stariji, tvrdi sirevi - koji imaju niži sadržaj šećera - lakši za želudac.
Razne vrste sireva
Prema stručnjaku za intoleranciju na laktozu Steveu Carperu, autoru knjige "Mlijeko nije za svakoga: Život s netolerancijom na laktozu", postoji 9 sireva koji sadrže manje od 5 grama šećera po porciji, što iznosi oko 2-3 posto laktoze. Za usporedbu, punomasno mlijeko ima oko 4,8 posto laktoze, što ga čini jednim od najgorih izbora za osjetljive želuce.
Munster
Munster ima raspon laktoze 0-1.1 %. Ovaj polumeki sir je blagog orašastog okusa, a obično se proizvodi od kravljeg mlijeka. Možete ga koristiti narezanog u sendvičima ili u kockicama kao dio pladnja sa sirom.
Camembert
Ovaj popularni francuski sir ima raspon laktoze 0-1.8 %. Camembert je poznat po mekoj, kremastoj teksturi i mliječnom, travnatom okusu. Kora bijelog plijesni ovog sira je jestiva, što ga čini popularnim izborom za pladnjeve sa suhomesnatim proizvodima.
Camembert ima raspon laktoze od 0 do 1,8 %
Brie
Iako je Brie vrlo sličan Camembertu, ima nešto viši raspon laktoze 0-2 %. Ovaj mekani sir od kravljeg mlijeka kremaste teksture može se koristiti na razne načine, uključujući za pečenje u tijestu, u kombinaciji s kriškama jabuke, ili kao zvijezda plate sa sirom.
Cheddar
Sir engleskog podrijetla ima raspon laktoze 0-2.1 %. Cheddar je orašastog okusa te je izvrstan u makaronima sa sirom, kao umak od sira ili kao punjenje za pecivo sa sirom.
Cheddar ima raspon laktoze od 0 do 2,1 %
Provolone
Savršeno izbalansiranog okusa dimljenog, a ujedno blagog sira, provolone možeš koristiti u sendvičima, složencima ili na domaćoj pizzi. S rasponom laktoze 0-2.1 %, pogodan je za osobe koje su osobe intolerantne na laktozu.
Gouda
Ovaj sir, koji se često prodaje dimljeni, ima raspon laktoze 0-2.2 %. Gouda, koja može biti blago slatkasta, izvrsna je u sendviču sa sirom, kao dio plate sa sirevima ili u pecivu sa sirom.
Plavi sir
Plavi sir ima raspon laktoze 0-2,5 %. Mrvljen, ovaj intenzivni, slani sir izvrstan je u salati ili zdjeli sa žitaricama, a može se koristiti i za izradu umaka od sira.
Parmezan
Parmezan
Ljubitelji tjestenine, radujte se! Parmezan ima raspon laktoze 0-3,2 %. Ovaj popularni sir dodaje pikantnost zdjeli špageta, a također je izvrstan na pizzi, u kajgani ili na pohanoj piletini za pripremu piletine parmigiana.
Ementaler
Ementaler (švicarski sir) ima raspon laktoze 0-3.4 %. Ovaj žuti, rupičast, srednje tvrdi sir potječe iz Švicarske i izvrsno se slaže u sendviču ili tortilji, u omletu ili pečenoj piletini.
Naravno, neke osobe s intolerancijom na laktozu jednostavno ne mogu tolerirati mliječne proizvode bez nelagode. Uvijek je najbolje biti oprezan, pa ako je to vaš slučaj, potpuno izbjegavaj sir i odaberi neku od biljnih opcija.
Otkrij i ove korisne savjete!