Svaka od dvadeset regija Italije ima karakterističnu kuhinju koja je dijelom oblikovana klimatskim uvjetima, a dijelom povijesnom baštinom regije.
Tako su kremasta gorgonzola i tartufi karakteristični za planinske dijelove, suhomesnate delicije i rajčice za središnju regiju, dok se južni dijelovi Italije mogu pohvaliti neodoljivim artičokama i morskim plodovima.
Spomenuti sastojci često se koriste u pripremi umaka koji se zatim kombiniraju s onom tjesteninom koja svojim oblikom savršeno odgovara umaku.
Donosimo vam mali vodič kroz tjestenine talijanskih regija.
Orecchiette
Orecchiette potječu iz Apulije, jugoistočne regije Italije, a u doslovnom prijevodu znače „male uši“. Tradicionalno se serviraju s artičokama, čilijem ili češnjakom.
Penne
Ova svestrana vrsta tjestenine oblika pera nastala je u južnoj talijanskoj regiji Kampaniji, a najbolje se miješa s bogatim umacima od rajčice i mesa.
Gigli
Središnja talijanska regija Toskana može se pohvaliti tjesteninom simpatičnog imena gigli što u prijevodu znači „ljiljani“. Ova namotana vrsta tjestenine nastala je u Firenci gdje su ljiljani poznati kao lokalni amblemi.
Chitarra
Chitarra ili gitara je dugačka i tanka vrsta tjestenine koja potječe iz regije Abruzzo, a priprema se tako da se svježe tijesto provuče kroz rezač nalik harfi. Najčešće se servira uz kremaste umake.
Trofie
Trofie je mala uvijena vrsta tjestenine iz Ligurije, a tradicionalno se poslužuje uz pesto Genovese, grah i krumpire.
Bigoli
Bigoli su tanki špageti koji se najčešće pripremaju od brašna, maslaca i pačjih jaja. Potječu iz regije Veneto u sjevernoj Italiji, a najbolje ih je poslužiti uz morske plodove i kremaste umake.