Punjene paprike zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Verzija koja se jede u Hrvatskoj svima nam je omiljeno ljetno jelo, jer ljeti su tržnice prepune paprika babura koje za njega koristimo.
No postoji i malo drugačija verzija punjenih paprika, koje se peku, a u ovom jelu koriste se mesnate paprike koje se mogu nabaviti u četiri boje – crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj i dostupne su tijekom cijele godine. Zbog svoje mesnatosti dobro zadržavaju oblik i nakon termičke obrade (ovo jelo se peče 45 minuta u pećnici!).
Punjenje je slično našem, klasičnom, a mljevena junetina može se zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, čak i mesom iz kobasica, dok vegetarijanci i vegani mogu koristiti tofu ili primjerice ljuspice soje ili primjerice zamjenu za meso na bazi proteina graška. Bitno je sve dobro začiniti kako bi bilo ukusno.
Za sočnost se ne moraš brinuti jer obilje sjeckane rajčice iz konzerve odradit će svoju zadaću. Također, možeš se poigrati i s rižom te umjesto bijele staviti integralnu smeđu rižu ili pak preukusnu i vrlo dekorativnu crnu, a umjesto riže možeš koristiti i bulgur, amarant, proso...
I još jedna odlična prednost ovog jela – možeš ga pripremiti unaprijed. Napraviš nadjev, očistiš i napuniš paprike i spremiš ih u hladnjak, a drugi dan ih pospeš sirom te ubaciš u pećnicu 45 minuta prije planiranog ručka ili večere. Svi će biti oduševljeni, ti se nećeš namučiti, a na stolu ćeš imati prefino jelo uz koje možeš poslužiti pire krumpir, ali i neku finu zelenu salatu. Priprema traje 20-ak minuta, pečenje 45, a jedna porcija ima 457 kalorija. Navali!
Punjene paprike iz pećnice
(za 6 porcija)
Sastojci:
- ½ šalice riže
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja + dodatno za prelijevanje
- 1 srednji luk, sitno sjeckan
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 3 češnja češnjaka
- 500 g mljevene junetine
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 1 i ½ žličica sušenog origana
- sol, svježe mljeveni crni papar
- 6 mesnatih paprika (crvenih, zelenih, žutih), vrh uklonjen, sjemenke izvađene
- 1 šalica naribanog aromatičnog sira (npr. cheddar)
- svježi nasjeckani listići peršina
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U manjoj posudi skuhaj rižu prema uputama na pakiranju.
- U većoj tavi, na srednjoj vatri zagrij ulje i na njemu dinstaj luk dok ne omekša – oko 5 minuta. Umiješaj koncentrat rajčice i češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, otprilike minutu. Dodaj mljevenu junetinu i dinstaj dalje, s tim da kuhačom razlomiš meso ako nastanu grudice. Meso dinstaj oko 6 minuta, odnosno dok više ne bude ružičasto.
- Umiješaj kuhanu rižu i sjeckane rajčice, začini origanom, posoli i popapri. Pusti da se lagano krčka oko 5 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira.
- Paprike posloži uspravno u vatrostalnu posudu i pokapaj ih maslinovim uljem. U svaku papriku stavi mesno punjenje i na vrh stavi ribani sir.
- Posudu pokrij aluminijskom folijom i peci oko 35 minuta, odnosno dok paprike ne omekšaju. Makni foliju i peci još 10-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i lijepo zapeče. Prije posluživanja pospi peršinom.