Punjene paprike zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Verzija koja se jede u Hrvatskoj svima nam je omiljeno ljetno jelo, jer ljeti su tržnice prepune paprika babura koje za njega koristimo.
No postoji i malo drugačija verzija punjenih paprika, koje se peku, a u ovom jelu koriste se mesnate paprike koje se mogu nabaviti u četiri boje – crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj i dostupne su tijekom cijele godine. Zbog svoje mesnatosti dobro zadržavaju oblik i nakon termičke obrade (ovo jelo se peče 45 minuta u pećnici!).
Punjenje je slično našem, klasičnom, a mljevena junetina može se zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, čak i mesom iz kobasica, dok vegetarijanci i vegani mogu koristiti tofu ili primjerice ljuspice soje ili primjerice zamjenu za meso na bazi proteina graška. Bitno je sve dobro začiniti kako bi bilo ukusno.
Mesnate paprike dolaze u raznim bojama
Za sočnost se ne moraš brinuti jer obilje sjeckane rajčice iz konzerve odradit će svoju zadaću. Također, možeš se poigrati i s rižom te umjesto bijele staviti integralnu smeđu rižu ili pak preukusnu i vrlo dekorativnu crnu, a umjesto riže možeš koristiti i bulgur, amarant, proso...
I još jedna odlična prednost ovog jela – možeš ga pripremiti unaprijed. Napraviš nadjev, očistiš i napuniš paprike i spremiš ih u hladnjak, a drugi dan ih pospeš sirom te ubaciš u pećnicu 45 minuta prije planiranog ručka ili večere. Svi će biti oduševljeni, ti se nećeš namučiti, a na stolu ćeš imati prefino jelo uz koje možeš poslužiti pire krumpir, ali i neku finu zelenu salatu. Priprema traje 20-ak minuta, pečenje 45, a jedna porcija ima 457 kalorija. Navali!
Mesnatim paprikama treba odrezati vrh i ukloniti sjemenke
Punjene paprike iz pećnice
(za 6 porcija)
Sastojci:
- ½ šalice riže
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja + dodatno za prelijevanje
- 1 srednji luk, sitno sjeckan
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 3 češnja češnjaka
- 500 g mljevene junetine
- 1 konzerva sjeckanih rajčica
- 1 i ½ žličica sušenog origana
- sol, svježe mljeveni crni papar
- 6 mesnatih paprika (crvenih, zelenih, žutih), vrh uklonjen, sjemenke izvađene
- 1 šalica naribanog aromatičnog sira (npr. cheddar)
- svježi nasjeckani listići peršina
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U manjoj posudi skuhaj rižu prema uputama na pakiranju.
- U većoj tavi, na srednjoj vatri zagrij ulje i na njemu dinstaj luk dok ne omekša – oko 5 minuta. Umiješaj koncentrat rajčice i češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, otprilike minutu. Dodaj mljevenu junetinu i dinstaj dalje, s tim da kuhačom razlomiš meso ako nastanu grudice. Meso dinstaj oko 6 minuta, odnosno dok više ne bude ružičasto.
- Umiješaj kuhanu rižu i sjeckane rajčice, začini origanom, posoli i popapri. Pusti da se lagano krčka oko 5 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira.
- Paprike posloži uspravno u vatrostalnu posudu i pokapaj ih maslinovim uljem. U svaku papriku stavi mesno punjenje i na vrh stavi ribani sir.
- Posudu pokrij aluminijskom folijom i peci oko 35 minuta, odnosno dok paprike ne omekšaju. Makni foliju i peci još 10-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i lijepo zapeče. Prije posluživanja pospi peršinom.
Punjena zapečena paprika