Špajza 08. srpnja 2016.

Kakav divan ukras: Pecite hasselback tehnikom

Hasselback
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad čujete pojam hasselback vjerojatno prvo pomislite na krumpire, međutim, ovu "harmonika" tehniku pripreme hrane možemo primjeniti na mnogim namirnicama, uključujući meso, cvjetaču, tikvice, batat pa čak i jabuke.

Hasselback filozofija glasi omogućiti više okusa i teksture u svakom zalogaju, stoga nema razloga zašto se ne bismo poigrali i s drugim namirnicama.

Harmonika piletina i svinjski lungić

Jednostavna priprema koja pileći file uz pomoć špinata, ricotte i začina pretvara u najsočniji komad mesa. Isprobajte harmonika piletinu jer osim što je ukusna, ne iziskuje puno vremena za pripremu.

Želite li pripremiti ozbiljniji komad mesa predlažemo da pripremite lungić pečen u pećnici punjen slaninom i kaduljom. I ovo se jelo odlikuje jednostavnošću.

Umećemo kriške slanine koje pomalo vire između redova mesa zajedno s listićem kadulje. Posoljen, popapren i nauljen lungić pečemo pokriven na 190 stupnjeva oko 40 minuta i zatim ga još kratko popečemo otkrivenog.

Caprese salata u harmonika stilu

Caprese salata idealan je lagani ljetni večernji obrok kojeg ne treba kuhati. No umjesto uobičajenog načina slaganja caprese salatu možemo složiti na način da veću rajčicu narežemo u harmonika stilu, a između kriški rajčice umećemo tanko rezanu mozzarellu zajedno s listićem svježeg bosiljka i sve posolimo i popaprimo te prelijemo maslinovim uljem.

Hasselback jabuke

Hasselback desert s jabukama priprema se tako da tvrđe jabuke ogulimo i očistimo od sredine i prerežimo ih vertikalno na dvije polovice. Dobivene polovice narežemo u harmonika stilu, premažemo smjesom otopljenog maslaca, šećera i cimeta i pečemo na 200 stupnjeva oko 20 minuta pokriveno aluminijskom folijom, a zatim još 10 minuta bez folije. Jabuke izvadimo iz pećnice, a u međuvremenu priredimo smjesu od maslaca, šećera i cimeta uz dodatak žlice brašna i 2 žlice sitnih zobenih pahuljica. Smjesu prelijemo preko jabuka te ih vratimo u pećnicu na još 10 minuta. Predlažemo da ih poslužite sa sladoledom od vanilije.

Neodoljive tikvice s parmezanom

Umetnemo li tanke listiće parmezana među redove tikvica i začinimo origanom, češnjakom u prahu, soli paprom i maslinovim uljem i ispečemo u pećnici dobit ćemo savršen prilog glavnom jelu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.