Prije no što vam predložimo nekoliko dobrih recepata, vrijedi ponoviti pravila za odabir zrele i ukusne lubenice. Bitno je da bude tamne zelene boje, bez puno posjekotina i s čvrstom korom. Trebala bi biti teška jer u sastavu ima više od 90% vode. Također možete „kucnuti“ koru i provjeriti je li ton dubok.
Nakon što odaberete najbolji primjerak u voćarni ili na tržnici, iskoristite je za pripremu slatkih osvježenja. Ovog ljeta svakako uživajte u jednostavnoj limunadi od lubenice čija priprema traje samo pet minuta.
Podjednako je brzo možete pripremiti i na grillu te poslužiti kao predjelo ili desert. U slučaju da se odlučite za slatku verziju, kombinirajte je s limetom, grčkim jogurtom ili sladoledom.
Od ove omiljene ljetne namirnice možete napraviti čak i tortu. Dobro se slaže s brzim kremama na bazi slatkog vrhnja, pireom od drugog voća pa čak i beze korama. Otvorite članak i inspirirajte se našim idejama.
Lubenicu možete iskoristiti i za pripremu odličnog pudinga. Servirajte ga rashlađenog, uz malo tučenog vrhnja i pistacija pa uživajte u sezonskom osvježenju – idealnom za vruća ljetna popodneva.
Pravi ljetni klasik je slushie, smrznuti pire u koji (po želji) možete dodati i neko alkoholno piće ili ga zasladiti medom. Nakon par sati u zamrzivaču možete ga poslužiti poput sladoleda, bez brige oko kalorija.
Nadamo se da smo vam pomogli pri izboru današnje poslastice. Ako u svojoj kolekciji recepata imate još pokoji s lubenicom – obavezno nam pišite!