Špajza 23. listopada 2012.

Pizzeria Duksa, Zagreb

duksa470.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Posljednjih tjedana puno se piše o pizzeriji Duksa koja je nedavno otvorena na lokaciji gdje stanovnici istočnog dijela grada rado ispijaju kave, blizu križanja Bukovačke i Petrove ulice.

Zainteresirale su nas fotografije vrlo živahno uređenog prostora, pa smo htjeli provjeriti dijeli li ponuda jela šarm kojim zrači sama pizzerija. I zaista, prostor je iznimno simpatično i dosljedno uređen. Prirodni materijali, puno šarenih, ali ne pretjerano kičastih detalja, otvorena kuhinja i „dobra vibra“ ono su što Duksu čini ugodnim prostorom.

Posebno nas je razveselila dosljednost u postavi stola na kojem vas dočekaju mlinci za sol i papar, maslinovo ulje u keramičkoj posudi i ozbiljni pizzorezački noževi.. Na jelovniku ćete naći samo pizze i to u dvije kategorije, crvene i bijele, po 7-8 vrsta u svakoj skupini. Sve pizze nose simpatične, neobavezne nazive poput „Pol vrta u ovoj ima“, „I tuna je na bijelom“, „Na ovu Dado otkida“, a na poleđini podloška zgodna je i topla priča o odrastanju u Duknovićevoj ulici (koju je vlasnik zvao Duksa, pa otud i ime pizzerije).

Pizzaioli u Duksi znaju svoj posao
Cijene se kreću od 43 do 55 kn, a debljina tijesta zadovoljit će pravovjerne štovatelje, jer radi se o „pravom talijanskom“, tankom, hrskavom tijestu za čiji je izgled i okus zaslužna i krušna peć u kojoj se pizze peku. Sve se rade s mozzarellom, a u nekima se kombiniraju i dvije vrste mozzarele. Pazi se i na maslinovo ulje, kao i svježi bosiljak koji svemu daje posebni šmek. Panceta je čest sastojak mnogih, i provjereno dobra kombinacija, kao u našoj „Lajkam pancetu“ gdje su joj društvo pravili kvalitetna šunka, češnjak i svježi bosiljak. Bijela pizza s tunom i lukom nekako je nažalost, u usporedbi s njom bila blijeda, i nedovoljno naglašenih okusa. U konačnici, potpuno je jasno da u Duksi pizzaioli znaju svoj posao, a da se sastojcima pridaje dužna pažnja, pa ćemo svakako doći ponovo isprobati i druge kombinacije.

Čini se da tako misle i mnogi drugi, jer je u vrijeme nedjeljnog ručka, prilično veliki prostor, zajedno s terasom bio dobro popunjen. Na čaše se nude Matoševićeve malvazije i Mora po pristojnim cijenama, imaju točeni Tomislav i Staropramen, a ne treba zaobići ni popularne sokove u sirupima od bazge, lavande, limuna i kadulje „iz vrećice“. Zadovoljni smo ovom kvartovskom pizzerijom koja podiže standarde uređenja, ponude i atmosfere za cijeli grad, a ne samo za „ekipu iz kvarta“.

Opći dojam: ugodno uređen prostor, dobra atmosfera, kvalitetne pizze

Vrsta: pizzeria
Adresa: Duknovićeva 4, 10 000 Zagreb
Grad: Zagreb
Radno vrijeme: pon-ned 7-23h
Kapacitet: 70 osoba unutra, 40 osoba vani
 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kiki005 07:19 19. Siječanj 2015.

    Jucer je nas osmero bilo u Duksi na pizzi. Dakle neznam uopce kako bi tu preskupu sramotu koja mi je dosla na tanjuru uopce opisala. Tri siromasne snitice sunke i to je bila kao slavonska pizza. Njihova varijanta. Dakle ljudi ... prikaži još! ovu pizzeriju zaobici u sirokom luku!