Špajza 10. listopada 2018.

Prhka pita sa sočnim nadjevom od šljiva i vrhnja

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Treći po redu blogerski gastro meetup na stol nam je donio sjajne slane delicije, no i nekoliko nezapamćeno dobrih slastica. Jedna od njih je i ova divna i nježna pita od šljiva po receptu Andree s bloga Cukar. Baš onako, stvorena za početak jeseni.

Okus tostiranih lješnjaka, fino i prhko tijesto i sočno punjenje idealan su spoj kada su u pitanju prvi, stvarno hladni jesenski dani.

Andrea s bloga Cukar spojila je šljive i vrhnje u genijalan nadjev, a zatim nas sve oduševila divnim mirisima jedne posve drugačije prhke pite od šljiva. Ova je pita, složili smo se, pun pogodak!

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza

 

Kako nam je bilo na trećem meetup-u s našim blogerima pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.
 


Za tijesto će vam trebati:

  • 160 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 50 g lješnjaka, pečenih i fino mljevenih
  • 1 burbon vanilin šećer
  • na vrh noža praška za pecivo
  • 1 jaje

Za nadjev će vam trebati:

  • 800 g šljiva
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 kisela vrhnja (ukupno 400 g)
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • Malo ruma
  • 2 jaja

Za posip će vam trebati:

  • 150 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žlica pečenih sjeckanih lješnjaka

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte brašno, šećer, mljevene lješnjake i vanilin šećer, maslaca narežite na kockice pa ga dodajte brašnu.
  2. Prstima utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu, potom dodajte jaje i zamijesite mekano tijesto. (Ovo možete napraviti i mikserom ako vam je tako lakše, u tom slučaju koristite spiralne nastavke za miješanje.)
  3. Tijesto formirajte u kuglu te ga odmah omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na pola sata.
  4. Kalup za tortu s odvojivim obručem, promjera oko 24 cm, obložite papirom za pečenje po dnu, a stranice malo namažite maslacem.
  5. Tijesto izvadite iz hladnjaka i odvojite 1/3 koja će vam trebati nešto kasnije. Ostatak tijesta utisnite rukama u pripremljeni kalup. (Tijesto možete razvaljati i na klasičan način pa ga prebaciti u kalup, meni se ova varijanta s utiskivanjem tijesta pokazala kao brža i praktičnija.)
  6. Ubacite tijesto u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta
  7. Kad je pečeno izvadite iz pećnice i napravite nadjev.
  8. Šljive operite, odstranite im koštice, narežite na polovice ili na četvrtine ako su jako velike.
  9. Posipajte ih sa šećerom u prahu i gustinom te sve dobro promiješajte.
  10. Vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i jajima pa pjenjačom dobro sjedinite smjesu.
  11. Od one preostale 1/3 tijesta napravite dugačku kobasicu pa je stavite na polupečeno tijesto uz rub kalupa. Lagano je prstima pritisnite kako bi napravili rub kolača.
  12. Izlijte potom smjesu od vrhnja na tijesto, pa gore poslažite šljive.
  13. Napravite posip: Pomiješajte brašno, šećer i lješnjake.
  14. Maslac narežite na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete mrvičastu smjesu (I ovo možete napraviti mikserom, spiralnim nastavcima.)
  15. Posipajte kolač dobivenim mrvicama i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 – 50 minuta.
  16. Pečen kolač ohladite na sobnoj temperaturi pa onda pažljivo odvojite obruč i držite ga u hladnjaku do posluživanja. Najbolji je kad se dobro, dobro ohladi.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.