gastro postao
Treći po redu blogerski gastro meetup na stol nam je donio sjajne slane delicije, no i nekoliko nezapamćeno dobrih slastica. Jedna od njih je i ova divna i nježna pita od šljiva po receptu Andree s bloga Cukar. Baš onako, stvorena za početak jeseni.
Okus tostiranih lješnjaka, fino i prhko tijesto i sočno punjenje idealan su spoj kada su u pitanju prvi, stvarno hladni jesenski dani.
Andrea s bloga Cukar spojila je šljive i vrhnje u genijalan nadjev, a zatim nas sve oduševila divnim mirisima jedne posve drugačije prhke pite od šljiva. Ova je pita, složili smo se, pun pogodak!
Kako nam je bilo na trećem meetup-u s našim blogerima pogledajte u videu, a recept potražite u nastavku.
Za tijesto će vam trebati:
- 160 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 50 g lješnjaka, pečenih i fino mljevenih
- 1 burbon vanilin šećer
- na vrh noža praška za pecivo
- 1 jaje
Za nadjev će vam trebati:
- 800 g šljiva
- 2 žlice gustina
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 kisela vrhnja (ukupno 400 g)
- 2 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- Malo ruma
- 2 jaja
Za posip će vam trebati:
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 žlica pečenih sjeckanih lješnjaka
Postupak pripreme:
- Pomiješajte brašno, šećer, mljevene lješnjake i vanilin šećer, maslaca narežite na kockice pa ga dodajte brašnu.
- Prstima utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu, potom dodajte jaje i zamijesite mekano tijesto. (Ovo možete napraviti i mikserom ako vam je tako lakše, u tom slučaju koristite spiralne nastavke za miješanje.)
- Tijesto formirajte u kuglu te ga odmah omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku na pola sata.
- Kalup za tortu s odvojivim obručem, promjera oko 24 cm, obložite papirom za pečenje po dnu, a stranice malo namažite maslacem.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i odvojite 1/3 koja će vam trebati nešto kasnije. Ostatak tijesta utisnite rukama u pripremljeni kalup. (Tijesto možete razvaljati i na klasičan način pa ga prebaciti u kalup, meni se ova varijanta s utiskivanjem tijesta pokazala kao brža i praktičnija.)
- Ubacite tijesto u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta
- Kad je pečeno izvadite iz pećnice i napravite nadjev.
- Šljive operite, odstranite im koštice, narežite na polovice ili na četvrtine ako su jako velike.
- Posipajte ih sa šećerom u prahu i gustinom te sve dobro promiješajte.
- Vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i jajima pa pjenjačom dobro sjedinite smjesu.
- Od one preostale 1/3 tijesta napravite dugačku kobasicu pa je stavite na polupečeno tijesto uz rub kalupa. Lagano je prstima pritisnite kako bi napravili rub kolača.
- Izlijte potom smjesu od vrhnja na tijesto, pa gore poslažite šljive.
- Napravite posip: Pomiješajte brašno, šećer i lješnjake.
- Maslac narežite na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno da dobijete mrvičastu smjesu (I ovo možete napraviti mikserom, spiralnim nastavcima.)
- Posipajte kolač dobivenim mrvicama i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 – 50 minuta.
- Pečen kolač ohladite na sobnoj temperaturi pa onda pažljivo odvojite obruč i držite ga u hladnjaku do posluživanja. Najbolji je kad se dobro, dobro ohladi.
Dobar tek!