Svaki topao i sunčan dan treba dobro iskoristiti za chillanje&grillanje. Naravno da pažnju treba usmjeriti na sočnost mesa, ali ne treba zanemariti ni preostale komponente na stolu - poput salata.
Iako obožavamo rukolu i matovilac i nemamo ništa protiv ukiseljenih krastavčića, također volimo izmjenjivati jelovnik i povremeno ubaciti neku novu salatu. Dva prikladna recepta danas dijelimo i s tobom...
SALATA S GRILANIM TIKVICAMA
Osim što izvrsno pristaje uz meso s grilla, za pripremu ove salate također će ti biti potrebna vruća rešetka. Nakon što završiš s mesom, očisti i naulji grill neutralnim uljem i na njega "baci" tikvice.
U ovu jednadžbu možeš ubaciti i feta sir i rukolu.
Sastojci:
- 6 manjih tikvica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckana čili papričica
- Sok polovice limuna
- Sol, papar
- Šaka svježe mente i bosiljka
Priprema:
- Tikvice nareži na deblje kolutove ili po duljini. Prelij ih maslinovim uljem, pospi soli i paprom te očišćenom i nasjeckanom čili papričicom.
- Peci ih na grillu otprilike tri do četiri minute sa svake strane. Trebale bi omekšati i poprimiti onaj divan miris dima, ali nikako ne smiju biti gnjecave.
- Grilane tikvice prelij s još malo maslinovog ulja te sokom limuna. Promiješaj pa dodaj svježe začine. Isprobaj i po potrebi dodatno posoli i popapri.
Posluži odmah!
SALATA S GRAHOM I AVOKADOM
Ako želiš izbjeći pripremu priloga poput pečenog krumpira, bogate salate su uvijek dobar izbor. U kategoriju brzih, pristupačnih i zanimljivih salata spada i ova osvježavajuća verzija s grahom iz konzerve, avokadom i cherry rajčicama.
U receptu je svježi bosiljak, ali možeš ga zamijeniti i korijanderom.
Sastojci:
- 400 g bijelog graha
- 1 zreli avokado
- 100 g cherry rajčica
- 1/4 ljubičastog luka
- Šaka svježeg bosiljka
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- Limunov sok po ukusu
- Sol, papar
Priprema:
- Grah ocijedi i isperi vodom. Pomiješaj ga s narezanim avokadom, prepolovljenim cherry rajčicama i sitno nasjeckanim ljubičastim lukom.
- Pomiješaj maslinovo ulje s limunovim sokom pa prelij salatu. Dodaj i nasjeckani svježi bosiljak te dobro začini soli i paprom.
Posluži rashlađeno!
Chill&Grill se ove godine utaborio na Jarunu i tamo ostaje do 4. srpnja. Program i ponudu možeš pogledati ovdje. Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count, Hrvatska obrtnička komora i Hilton.