Cheeseburger je relativno lako pripremiti, naročito ako kupuješ već gotov hamburger koji samo treba brzo ispeći na tavi. Ovisno o debljini mesa, nekoliko minuta pečenja sa svake strane i meso je spremno za konzumaciju. Ali onda nastupa neuredni dio – valja istopiti sir na hamburgeru.
Najčešće sir postavljamo na komad mesa dok se još peče u tavi, što isto tako najčešće rezultira otopljenim sirom koji curi na sve strane. Nitko tavu ne čisti istog trena kad prestane s pečenjem, stoga nas nakon klope čeka naporno pranje.
Uzrok je pretjerana toplina koja uklanja vodu iz sira, ostavljajući bezličnu masu koja se stvrdne i zalijepi za dno tave. Stoga ostaje pitanje kako elegantno otopiti sir, a da se ne razlije po cijeloj tavi.
Rješenje je vrlo jednostavno: umjesto da sir staviš na hamburger dok se još peče, to valja obaviti nakon što je meso već pečeno po tvom ukusu. Nakon što su pečeni, hamburgere izvadi iz tave, stavi ih u posudu, na svaki postavi komad sira i prekrij ih metalnim poklopcem. Para, koja će se stvoriti zbog još uvijek vrućih komada mesa, ravnomjerno će otopiti sir, bez uobičajenog nereda.
Da bi se sir otopio, ostavi hamburgere pod poklopcem do 2 minute. Naravno, različiti sirevi imaju različite točke topljenja – cheddar ima nižu točku topljenja, stoga ti je dovoljno da hamburgere držiš poklopljene 30 sekundi do minute.
Koristiš li sir s visokom točkom topljenja, poput kozjeg sira, trebat će ti nešto više vremena. Isto tako, debljim je kriškama sira potrebno više vremena da se tope – rješenje je narezati sir na tanje kriške.