Špajza 18. srpnja 2023.

Pripremi cheeseburger bez pecanja sira po tavi

Cheeseburger
Sočni cheeseburger foto: Valeria Boltneva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi volimo cheeseburger, ali nitko ne voli prati tavu nakon što se sir razlije dnom. Evo jednostavnog trika kako da to izbjegneš

Cheeseburger je relativno lako pripremiti, naročito ako kupuješ već gotov hamburger koji samo treba brzo ispeći na tavi. Ovisno o debljini mesa, nekoliko minuta pečenja sa svake strane i meso je spremno za konzumaciju. Ali onda nastupa neuredni dio – valja istopiti sir na hamburgeru.

Topljenje sira na hamburgerima | Author: Edward Howell/Unsplash Topljenje sira na burgerima zna biti jako neuredno foto: Edward Howell/Unsplash  | Author: Valeria Boltneva/Pexels Cheeseburger foto: Valeria Boltneva/Pexels

Najčešće sir postavljamo na komad mesa dok se još peče u tavi, što isto tako najčešće rezultira otopljenim sirom koji curi na sve strane. Nitko tavu ne čisti istog trena kad prestane s pečenjem, stoga nas nakon klope čeka naporno pranje.

Uzrok je pretjerana toplina koja uklanja vodu iz sira, ostavljajući bezličnu masu koja se stvrdne i zalijepi za dno tave. Stoga ostaje pitanje kako elegantno otopiti sir, a da se ne razlije po cijeloj tavi.

 

Možda vas zanima... Obrok u pecivu: Fina jela koja s guštom jedemo rukama Recepti

 

Rješenje je vrlo jednostavno: umjesto da sir staviš na hamburger dok se još peče, to valja obaviti nakon što je meso već pečeno po tvom ukusu. Nakon što su pečeni, hamburgere izvadi iz tave, stavi ih u posudu, na svaki postavi komad sira i prekrij ih metalnim poklopcem. Para, koja će se stvoriti zbog još uvijek vrućih komada mesa, ravnomjerno će otopiti sir, bez uobičajenog nereda.

 | Author: Alexander Startsev/Unsplash Cheeseburger foto: Alexander Startsev/Unsplash

Da bi se sir otopio, ostavi hamburgere pod poklopcem do 2 minute. Naravno, različiti sirevi imaju različite točke topljenja – cheddar ima nižu točku topljenja, stoga ti je dovoljno da hamburgere držiš poklopljene 30 sekundi do minute.

Koristiš li sir s visokom točkom topljenja, poput kozjeg sira, trebat će ti nešto više vremena. Isto tako, debljim je kriškama sira potrebno više vremena da se tope – rješenje je narezati sir na tanje kriške.

 

Možda vas zanima... Napravite hrskavi cheeseburger kod kuće Recepti Rastavljeni biljni burger Možda vas zanima... Recept za najsočniji burger koji ćeš lako napraviti kod kuće Recepti Smash burger tacos Možda vas zanima... Smash burger tacos - novi slasni trend na TikToku! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.