Hrvatska je savršena zemlja za uzgoj zdravih žitarica, povrća, voća... Isto tako, zahvaljujući obilju područja za ispašu, ona je carstvo krupnog i sitnog blaga, ptica i drugih životinja koje čine važnu kariku u prehrambenom lancu. Naravno da postoje ljudi koji iz raznih razloga ne konzumiraju meso, ali kako ima i onih koji obožavaju njega i njegove prerađevine, zaputili smo se na mali izlet u Krašićki kraj i posjetili MM Mesnu industriju d.o.o.
U vlasništvu obitelji Medven ovo poduzeće s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i prodaji mesa i mesnih prerađevina već dulje je vrijeme u hrvatskom top 5 po proizvodnji i prodaji, a za kvalitetu su okrunjeni i Zlatnom kunom, nagradom koja se dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima grada Zagreba i Zagrebačke županije za 2015. godinu.
„Od svježe svinjetine, govedine i teletine do kobasica i ostalih mesnih prerađevina ponosimo se proizvodnjom visoko kvalitetne hrane koja dolazi prvenstveno s hrvatskih farmi od provjerenih dobavljača. Naši najpoznatiji proizvodi su hrenovke u prirodnom crijevu, Žumberačka kobasica sa sirom, Kuhana šunka ala Prekrižje i Krašićka kobasica. Poznat okus i kvaliteta naših proizvoda prepoznati su kod potrošača, a mi naporno radimo kako bi tu reputaciju i održali.“ rekli su nam u tvornici dok smo je razgledavali i spremali se na kušanje njihovih proizvoda.
Sve je počelo 1974. godine s osnivanjem male klaonice Milivoja Medvena. 1995. godine krenula je proizvodnja mesnih prerađevina, a proizvod koji je obilježio poduzeće od samog početka i po kojem je stečena prepoznatljivost su hrenovke u prirodnom crijevu. 2011. su klaonica i proizvodni pogon uvršteni na popis izvoznih objekta za Europsku uniju, a vremenom se došlo do brojke od preko 200 zaposlenika.
Uz svježe meso, Medven je poznat i po mesnim prerađevinama, a ako ste mislili da možete nabrojati sve ono što se ovdje proizvodi – malo ste se prevarili. Praktički, ne znamo otkuda bismo krenuli. Ali probajmo, za početk, tu je prezvuršt, odnosno tlačenica, koja u Medvenu ima sasvim drugu dimenziju – ovo bi čak i naše djevojke jele! Tu su zatim klasične posebne i tirolske salame, hvaljena mortadela, u Dalmaciji specijalno sušena panceta, hamburger, zimska, čajna, pečenica, i ponos – slavonske kobasice. A umjesto startera, na stolu su čvarci koji se rade u nekoliko inačica - za ljubitelje hrskavog i masnijeg!
Ono što je najbitnije je da, kada vam se stvarno ne da kuhati za vašu dječicu (čast onima čija djeca jedu prokulice i ribu), Medven hrenovke stvarno imaju savršen okus. Mesnate, mirisne, pucaju kad se mrvu prekuhaju, mirišu i nestaju u trenu – usporedite ih s kupovnim hrenovkama, pa javite rezultat. Rezultat - oduševljenje!
Lako je kupovati strano, jeftinije i neprovjereno. Ali samo jednom se živi. I stoga, kada poželite jesti meso, domaće i kvalitetno, toplo preporučujemo dobitni Medven trio – čvarci, hrenovke, slavonska kobasa. A onda vam niti drugi proizvodi, poput fileka i bunceka - neće biti daleko...
Mesnice u Krašiću, Osijeku i Zagrebu vas očekuju, a bacite oko i u hladnjake nekih većih lanaca! Dobar tek.