Špajza 18. srpnja 2017.

Quiche od blitve s heljdinim brašnom

quiche od blitve.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Tko kaže da pite moraju biti samo slatke? Slane su pite zaista trenutni hit - lagane okusom, a zasitne, savršene za romantične večere uz zdjelu zelene salate i čašu finog vina ili piva.

Ovoj piti poseban okus daje heljdino brašno. Iako ga nema puno, njegov odličan orašasti okus daje fantastičnu aromu. Tijesto možete aromatizirati svježe mljevenim paprom ili začinskim biljem. A nadjev možete upotpuniti poprženom pancetom, parmezanom ili začinskim biljem. I na taj način svaki put dobiti sasvim novo jelo.

quiche Možda vas zanima... Sve što volimo: Quiche s krumpirom i šunkom None

 

Sastojci (za kalup promjera 28 cm):

Tijesto:
50 g heljdinog brašna
50 g kukuruznog brašna
100 g glatkog polubijelog brašna
Prstohvat soli
1 jaje
2-3 žlice mlijeka

Možda vas zanima... Najjednostavniji recept za quiche sa špinatom Recepti



Nadjev:
1 luk
3 režnja češnjaka
150 g blitve
500 g svježeg sira
100 g dimljenog kravljeg (ovčjeg ili kozjeg) sira – naribanog
2 jaja
200 ml mlijeka
3 žlice krušnih mrvica (2 za nadjev+1 za posipanje)
Prstohvat soli
Papar
1 žličica kurkume

Možda vas zanima... Quiche Lorraine s lososom i mladim špinatom Kolumne


Priprema:

  1. Pomiješajte i prosijte brašno i sol. Dodajte jaje i mlijeko i zamijesite tijesto (dodajte još malo mlijeka ako vam je presuho).
  2. Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i stavite u frižider na hlađenje na pola sata. 
  3. Ohlađeno tijesto razvaljajte i premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup.
  4. Luk i češnjak narežite i popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte svježu blitvu i držite ju na tavi samo da uvene u potpunosti. Ostavite da se ohladi.
  5. U posebnoj posudi pomiješajte svježi i dimljeni sir, jaja, mlijeko, krušne mrvice, sol, papar i kurkumu. Dodajte poprženi luk i češnjak i sve pomiješajte.
  6. Smjesu izlijte na tijesto, posipajte mrvicama, pecite 40 minuta na 180°C.
  7. Ostavite da se ohladi, poslužite sa salatom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.