Ovoj piti poseban okus daje heljdino brašno. Iako ga nema puno, njegov odličan orašasti okus daje fantastičnu aromu. Tijesto možete aromatizirati svježe mljevenim paprom ili začinskim biljem. A nadjev možete upotpuniti poprženom pancetom, parmezanom ili začinskim biljem. I na taj način svaki put dobiti sasvim novo jelo.
Sastojci (za kalup promjera 28 cm):
Tijesto:
50 g heljdinog brašna
50 g kukuruznog brašna
100 g glatkog polubijelog brašna
Prstohvat soli
1 jaje
2-3 žlice mlijeka
Nadjev:
1 luk
3 režnja češnjaka
150 g blitve
500 g svježeg sira
100 g dimljenog kravljeg (ovčjeg ili kozjeg) sira – naribanog
2 jaja
200 ml mlijeka
3 žlice krušnih mrvica (2 za nadjev+1 za posipanje)
Prstohvat soli
Papar
1 žličica kurkume
Priprema:
- Pomiješajte i prosijte brašno i sol. Dodajte jaje i mlijeko i zamijesite tijesto (dodajte još malo mlijeka ako vam je presuho).
- Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i stavite u frižider na hlađenje na pola sata.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte i premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup.
- Luk i češnjak narežite i popržite na malo maslinovog ulja. Dodajte svježu blitvu i držite ju na tavi samo da uvene u potpunosti. Ostavite da se ohladi.
- U posebnoj posudi pomiješajte svježi i dimljeni sir, jaja, mlijeko, krušne mrvice, sol, papar i kurkumu. Dodajte poprženi luk i češnjak i sve pomiješajte.
- Smjesu izlijte na tijesto, posipajte mrvicama, pecite 40 minuta na 180°C.
- Ostavite da se ohladi, poslužite sa salatom.