Ako ti je budžet ograničen, znaš koliko je važno iskoristiti svaku namirnicu do maksimuma. Mljeveno meso već samo po sebi može napuniti najviše tanjura, ali postoji trik kojim ga možeš još više 'rastegnuti' – leća iz konzerve (ili kuhana leća) je tvoja slasna tajna!
Leća - smeđa. zelena, crvena, žuta, crna
Leća, baš poput graha i slanutka, spada u skupinu mahunarki. Dolazi u više varijanti – smeđa, zelena, crvena, žuta i crna – ali za kombinaciju s mljevenim mesom najbolji izbor je smeđa leća.
Smeđa leća ima blag, lagano zemljani okus koji se sjajno stapa s mesom i začinima, bez da mijenja osnovni doživljaj jela. Crvena leća je nešto slađa, a zelena ostaje čvrsta i više odgovara salatama.
Za miješanje s mljevenim mesom najbolja je smeđa leća, dok je narančasta leća super za zgušnjavanje i obogaćivanje juha i variva
Leću samo ocijedi i ubaci u mljeveno meso
Dobra vijest je da je konzervirana leća već kuhana, što znači da je odmah spremna za upotrebu. Samo je ocijedi i ubaci u omiljeni recept s mljevenim mesom – punjene paprike, musaku, punjene tikvice, ili u umak za tjesteninu. Omjer koji preporučujemo za početak je ¾ šalice leće na 500 g mljevenog mesa, ali slobodno ga prilagodi svome ukusu.
Osim što štediš novac, ovako jelu dodaješ i vlakna, biljne proteine i druge hranjive tvari. A kad pronađeš idealan omjer, možeš se poigrati i s receptima – probaj sloppy joe sendviče s mješavinom mljevenog mesa i smeđe leće, razna punjenja za tortilje ili burrito, musaku...
Isprobaj i ove recepte s mljevenim mesom, ovaj put s kombinacijom mljevenog mesa i smeđe leće!