Špajza 30. srpnja 2025.

'Rastegni' mljeveno meso na više porcija uz pomoć jednog sastojka iz konzerve

mljeveno meso
Mljeveno meso
foto: Molly The Cat/Unsplash
Ako trebaš više porcija mljevenog mesa, dodaj mu ovaj genijalan sastojak iz konzerve i tako povećaj količinu. Bit će još ukusnije, pa čak i zdravije!

Ako ti je budžet ograničen, znaš koliko je važno iskoristiti svaku namirnicu do maksimuma. Mljeveno meso već samo po sebi može napuniti najviše tanjura, ali postoji trik kojim ga možeš još više 'rastegnuti' – leća iz konzerve (ili kuhana leća) je tvoja slasna tajna!

Leća - smeđa. zelena, crvena, žuta, crna

Leća, baš poput graha i slanutka, spada u skupinu mahunarki. Dolazi u više varijanti – smeđa, zelena, crvena, žuta i crna – ali za kombinaciju s mljevenim mesom najbolji izbor je smeđa leća.

Osam biljnih namirnica koje sadrže više proteina od jaja Možda vas zanima... Ovo su biljne namirnice koje sadrže više proteina od jaja Špajza

Smeđa leća ima blag, lagano zemljani okus koji se sjajno stapa s mesom i začinima, bez da mijenja osnovni doživljaj jela. Crvena leća je nešto slađa, a zelena ostaje čvrsta i više odgovara salatama.

leća | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Za miješanje s mljevenim mesom najbolja je smeđa leća, dok je narančasta leća super za zgušnjavanje i obogaćivanje juha i variva foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Leću samo ocijedi i ubaci u mljeveno meso

Dobra vijest je da je konzervirana leća već kuhana, što znači da je odmah spremna za upotrebu. Samo je ocijedi i ubaci u omiljeni recept s mljevenim mesom – punjene paprike, musaku, punjene tikvice, ili u umak za tjesteninu. Omjer koji preporučujemo za početak je ¾ šalice leće na 500 g mljevenog mesa, ali slobodno ga prilagodi svome ukusu.

Osim što štediš novac, ovako jelu dodaješ i vlakna, biljne proteine i druge hranjive tvari. A kad pronađeš idealan omjer, možeš se poigrati i s receptima – probaj sloppy joe sendviče s mješavinom mljevenog mesa i smeđe leće, razna punjenja za tortilje ili burrito, musaku...

Isprobaj i ove recepte s mljevenim mesom, ovaj put s kombinacijom mljevenog mesa i smeđe leće!

lidia bastianich, punjene paprike Možda vas zanima... Lidia Bastianich ima super recept za punjene paprike! Recepti Špageti bolonjez Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkrio svoj recept za bolonjez umak Recepti Ćufte u umaku od rajčice Možda vas zanima... OBOŽAVAMO IH Ćufte u sočnom umaku od rajčice Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.