Špajza 23. listopada 2015.

Svjetski dan šampanjca: Zanimljive činjenice o omiljenim mjehurićima

šampanjac
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas je šesti Globalni dan šampanjaca povodom kojeg naš Bakkhov sin donosi činjenice koje vjerojatno niste znali o cijenjenim mjehurićima

Vinski blogeri odredili su da se posljednji petak u listopadu posveti tom prekrasnom piću koje vežemo uz svečane prilike, a voljeli bismo ga piti uvijek, te da svatko objavi članak u njegovu čast. Tim povodom i Gastro.hr objavljuje informacije o šampanjcima koje ste možda znali i neke koje sigurno niste, te izjave slavnih povijesnih ličnosti.

Francuzi su propisali da šampanjci mogu biti bijeli ili ružičasti, crnih nema, i ne smiju biti slatki. Odredili su i da se šampanjac smije raditi od bijele sorte chardonnay te crnih sorti mlinarski pinot i crni pinot. I od njih se radi bijelo vino.

Francuzi su izbrojali i koliko je mjehurića u boci. Od 1986. do 1989. posebnim su kamerama snimali kemijske i fizičke procese u boci i izračunali da ih je oko 250 milijuna.

sampanjac | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Izvan Champagne proizvođači mogu rabiti sorte koje žele te raditi slatke ili crne pjenušce, no tko želi dobro vino, u pravilu ga radi na šampanjski način. Grožđe se bere rano i napravi “obično” vino s malo alkohola i puno kiselina koje baš i nije fino. Njime se napune šampanjske boce i dodaju kvasci te sirup od vina i šećera. Oni pokreću drugo vrenje. Boce se zatvore čepom poput onih za pivo i polože vodoravno. Nakon devet mjeseci ili više (što dulje, to bolje) postupno se tijekom mjesec dana uspravljaju da talog dođe u grlić. Otvore se da pritisak izbaci talog, pa se ono što je isteklo nadopuni vinom i(li) ekspedicionim likerom čiji je sastav često tajna proizvođača. Stavi se pluteni čep i pričvrsti žicom.

Pjenušava vina su “nježna biljka” i pri otvaranju se ne mućkaju. Šteta je prosuti mjehuriće. Skinu se kapica i žica, lijevom rukom čvrsto se primi čep, a desnom dno boce. Boca se lagano okreće u smjeru suprotnom od kazaljki na satu i otvori. Potoči se i uživa.

Plitka i široka čaša iz koje se šampanjac redovito pio do prije pedesetak godina, oblikovana je prema dojkama Marije Antoinette. Današnje, visoke čaše nemaju toliko dobru priču, ali iz njih šampanjac dulje “perla”. A najbolje ga je piti iz standardne čaše za bijela vina jer se u njoj najljepše razvijaju mirisi i okusi.

Amerikanci tvrde da pri tlaku od šest atmosfera u boci, čep leti brzinom od 65 kilometara na sat ako se makne žica koja ga pridržava i pusti da ga pritisak sam izbaci. Nijemci su, pak, divljački zatresli bocu pjenušavog vina u kojem je tlak bio 2,5 atmosfera i čep je letio 40 kilometara na sat. Drugu bocu ostavili su satima na suncu i čep je, tvrde, bio 2,5 puta brži.

Unatoč brzini, šampanjski čep ne može ubiti čovjeka. Municija u paintballu, primjerice, leti nekoliko puta brže.

Amerikanac Heinrich Medicus je 1988. čep iz šampanjske boce izbacio 54,2 metra u daljinu. Marylin Monroe okupala se jednom u kadi koju je ispunila s 350 boca šampanjca. Uludo je potrošila 262,5 litara tog prekrasnog pića.

Rekli su o šampanjcima:

Žena ostaje lijepa i nakon što popije šampanjac. Madame de Pompadour

Šampanjce pijem samo u dva slučaja: Kad sam zaljubljena i kad nisamCoco Chanel

Prodajem samo one šampanjce koje ne mogu sam popiti. Vinar Victor Lanson

Nakon pobjede zaslužili ste šampanjac. Nakon poraza vam treba. Napoleon

U životu svake žene dođe trenutak kad joj samo čaša šampanjca može pomoći. Glumica Bette Davis

Žao mi je samo zbog toga što nisam popio više šampanjca. Lord Maynard Keynes na samrti

Pijem šampanjac kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama, a obavezno ga pijem u društvu. Pijuckam ga gad nisam gladna, a pijem kad osjetim glad. Inače ga nikada ne pijem. Osim kad sam žedna. Vinarka Lily Bollinger

Pjenušavo vino čini ljude sretnima čim ga ugledaju. Američka vinska kritičarka Maria Hunt

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.