Špajza 30. prosinca 2022.

Savršeno nareži pitu baš svaki put

Rezanje pite
Svaka kriška pite mora biti savršena, mi znamo kako to postići foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Može biti naporno dijeliti i rezati pitu dok prijatelji i obitelj promatraju svaki tvoj pokret, željno iščekujući njihov desert. No, uz ove savjete osigurat ćeš da će taj komad svaki put biti – savršen

Kada je riječ o božićnim i novogodišnjim blagdanima, dobar, sočan komad mesa na trpezi privlači mnogo pažnje - i obično se smatra središnjim dijelom gozbe. No za mnoge od nas, međutim, prave zvijezde blagdana su - deserti, a među njima je i kraljica svih slastica - prhka pita.

Bez obzira na to koja će se vrta pite naći na blagdanskom stolu – voćna, kremasta, od sira ili bilo koja druga, nakon usavršavanja njezina slaganja i pečenja prhkog tijesta i nadjeva bez pukotina, posljednji korak je rezanje savršene kriške. Može biti naporno dijeliti i rezati pitu dok prijatelji i obitelj promatraju svaki tvoj pokret, željno iščekujući njihov desert. No uz ove savjete osigurat ćeš da će svaki komad biti – savršen.

 | Author: Shutterstock Nije lako rezati pitu dok svi gledaju u tebe i čekaju svoj komad foto: Shutterstock

Reži tek kada se pita ohladi


Svim pitama treba vremena da se ohlade prije rezanja - osobito voćnima. I to, zapravo, traje dulje nego što bismo to željeli. No hlađenje omogućuje da se nadjev za pitu stegne, tako da se ne razlije po tanjuru kad je počneš rezati ili serviraš sladoled uz nju.

Kako bi ti ostalo dovoljno vremena za hlađenje, pite možeš peći tijekom popodneva ili čak noć prije slavlja. Ako pitu ostaviš da se hladi preko noći, nemoj je pokrivati. Preostala toplina može proizvesti paru koja će omekšati koricu i uništiti savršenu hrskavost. Nemoj je držati ni u hladnjaku - kora za pitu sadrži mnogo maslaca koji će se stvrdnuti u hladnjaku i dati tijestu neprivlačnu teksturu.

 

Koristi prave alate


Vrhunski slastičari tvrde kako je za svaki posao potreban pravi alat, a to je svakako istina kada je u pitanju rezanje pite. Dakle, odaberi svoj rezač za pite ili oštar kuharski nož i lopaticu – to je osnovni pribor koji će ti trebati.

 

Prhko tijesto za pitu Možda vas zanima... Za savršeno prhko tijesto važna je čista pećnica! Špajza

 

Tehnike i savjeti za rezanje pita:

 

  1. Tajna trećeg reza - 'Zakon' o savršenom rezanju pite kaže da je uvijek lakše izvaditi onu nezgodnu prvu krišku kada je odrezana i druga kriška. Dakle, upotrijebi kuharski nož da izrežeš prvu krišku, ali je nemoj vaditi. Zatim svakako napravi i treći ključni rez, označavajući drugu krišku. To osigurava da ćeš onaj prvi odrezani komad izvući bez problema.
  2. Za pite s duplim korama - Ovo je izvrsna tehnika za ravnomjerno rezanje pite s dvostrukom korom: počni s rezanjem vrha kriške nazubljenim nožem za guljenje ili malim škarama. Ovaj pažljiv pristup sprječava oštećenje gornje kore i posebno je koristan ako pita ima rešetkasti vrh ili ukrasne elemente. Koristi veći nož za rezanje počni izvlačiti krišku uz pomoć lopatice. Ova metoda osigurava da vrh ne zgnječi ispune pite iznutra. Ok, zaprljat ćeš tri komada pribora umjesto jednog, ali dobit ćeš lijepu, savršenu krišku koja i sa strane izgleda sjajno.
  3. Za višeslojne pite - Kada režeš kriške višeslojnih pita, kao što je meringa s limunom ili pita s čokoladnom kremom, pita se može raspasti. Kako bi se izbjegle neprivlačne pruge umjesto čistih slojeva ispiri kuharski nož vrućom vodom između svakog rezanja. Vruća voda zagrijava nož i pomaže mu da lako klizi kroz slojeve.

 

 | Author: Shutterstock Za rezanje pite uvijek ostavi dovoljno vremena i pusti da se pita prije rezanja dobro ohladi foto: Shutterstock

Uzmi si vremena


Kad režeš domaću pitu, kreni polako kako bi se postiglo savršenstvo. Lako je imati tremu jer je pritisak velik, a uzbuđeni gosti gledaju. Ključ za savršenu krišku leži u vremenu i tome da nekoliko puta prijeđeš nožem preko izrezanog dijela.

 

Posluži sa stilom


Za savršeno odrezani komad pite važno je i kako je poslužuješ. Neka sve bude u velikom stilu – pa ako imaš kod kuće fini pladanj – posluži pitu na njemu. Blagdani su vrijeme i kada iznosimo najljepše posuđe na stol. I posljednji savjet: neka tanjuri budu naslagani pored tebe tako da odrezanu krišku odmah možeš odlođiti i proslijediti dalje..

 

Čokoladna krostata Možda vas zanima... Čokoladna krostata - klasik za prste polizati Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.