Cijeli smo svibanj posvetili chillanju&grillanju jer fina hrana i miris roštilja garantirano popravljaju raspoloženje. Inspiraciju svakodnevno tražimo u sezonskim namirnicama i tradicionalnim recepturama, a uvelike nam pomažu i profesionalni chefovi.
Chef Zlatko Sedlanić je, u suradnji s Podravkom, pripremio odličan recept za slavonske ražnjiće od mljevenog mesa, Grofica kobasica te crvene i zelene paprike. Uz njih izvrsno pristaju ljutkasti grah i umak od luka, ketchupa i kajenskog papra.
Najprije pogledajte video, a potom zagrijte grill i uživajte u finoj hrani i ostatku vikenda.
Šareni ražnjići od mljevenog mesa:
- 500 g mljevenog mesa
- ½ pakiranja Vegeta Natur Burger Classic 30 g
- 1 pak Grill Majstor kobasica - Grofica
- 1 svježa zelena paprika
- 1 svježa crvena paprika
- 0,5 dl ulja
- Podravka Ajvar
Priprema ražnjića:
- U dublju posudu stavite mljeveno meso, dodajte Vegetu Natur Burger Classic dobro izmiješajte i stavite u hladnjak.
- Papriku očistite, operite i narežite na komadiće 2 × 2 cm. Ostali dio paprike narežite na sitne kockice.
- Meso još jednom dobro izmiješajte i oblikujte okruglice veličine Ø 2 do 3 cm.
- Grill Majstor kobasice narežite na 2 do 3 cm.
- Na štapiću za ražnjić nanižite meso, kobasice i papriku tako da dobijete šareni ražnjić. Pecite na grilu ili gril tavi uz okretanje oko 5 do 7 minuta ovisno o debljini okruglica.
- Poslužite s lukom u koji smo dodali kečap i kajenski papar te ajvarom.
Zapečeni grah
- 2 kom Zapečeni grah Podravka (400 g)
- 0,3 dl ulja
- Paprika narezana na kockice
- 100 g špeka hamburgera
- 1 žličica sjeckanog peršina
- 1 manja ljuta feferona
- Sol, papar
Priprema:
- Na zagrijanom ulju kratko ispržite papriku i špek hamburger koji ste narezali na kockice ili na trakice. Dodajte 2 dl tople vode. te pirjajte 2 – 3 minute.
- Dodajte Zapečeni grah i feferonu, sve zajedno dobro izmiješajte po potrebi začinite solju i paprom te pecite na tavi oko 5 minuta. Na kraju ukrasite s peršinom.
Napomene:
Za prilog možete poslužiti đuveč rižu ili pržene krumpire. Uz papriku na ražnjiće po želji možete staviti šampinjone i luk kojeg narežete isto kao i papriku.
Ovogodišnji Chill&Grill 2020 održava se u organizaciji 24sata i missGASTRO uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.