Špajza 11. kolovoza 2023.

Slastice Marine Masatović prava su umjetnička djela

Marina Masatović
Marinine su kreacije često jedinstvene izgledom, a izvrsnog okusa foto: Marina Masatović
gastro postao gastro.24sata.hr
Torte i slastice koje Marina Masatović, autorica bloga Catch my cake, kreira izgledaju senzacionalno - a okus im je još bolji!

Svaka slastica komadić je umjetnosti za Marinu Masatović, slastičarku hrvatskih korijena s adresom u nizozemskom Haagu. Jedan pogled na njezin blog Catch my cake ili istoimeni Instagram profil dovoljan je za zaključak da je ova talentirana (i samouka!) mlada žena zapravo umjetnica čiji su umjetnički izričaj upravo slastice i torte.

"Dugo sam godina radila kao notarski činovnik i bila okružena svijetom prava i nekretnina, ali to me nije činilo sretnom. Oduvijek sam željela stvarati vlastitim rukama i na taj se način izražavati, i tako sam prije nekoliko godina otkrila svoju veliku ljubav prema finom slastičarstvu", priznala nam je Marina u razgovoru.

Prekretnica u Parizu

Sve je krenulo spontano, kad je za izleta u Pariz Marina u jednoj pariškoj slastičarnici ugledala kolače koji su bili dovedeni do savršenstva: "Tad mi se otvorio jedan novi svijet... Fascinirana kreacijama koje sam vidjela, to me potaknulo da krenem. Počela sam tražiti recepte i isprobavati, slijedila je jedna neuspjela torta za drugom, ali nisam odustala - jer zašto ja ovo ne bih mogla naučiti?", kaže Marina.

 | Author: Marina Masatović Cvjetni su motivi česti na Marininim tortama foto: Marina Masatović

Krenulo je sve bolje, a Marina je željela više, željela je biti jedinstvena i pokazati da postoji nešto više i drukčije. Vremenom je sve izraslo u neobične kreacije delikatnih okusa, ali i male skulpture od čokolade, sve usmjereno na umjetnost i profinjenost:

"Taj mi se kreativni proces sviđa jer je tako beskonačan, počevši od osmišljavanja okusa i oblikovanja slastica do dekoracija i prolazaka svih tih procesa koji na kraju postanu jedno. Da, odluku je bilo teško donijeti, ovo je ipak posao koji, po meni, nije dovoljno cijenjen jer iza svake kreacije stoji puno truda i vremena", kaže Marina i ističe:

"Osim toga, živim u zemlji u kojoj ova vrsta slastičarstva nije još ljudima dobro poznata i zato se jako teško istaknuti svojim radom. Ali vjerujem da uvijek postoje određeni ljudi koji traži nešto jedinstveno, koji žele proizvod sa sadržajem."

Umjetnički duh bivše službenice

Iz kreacija koje stvara, vidi se Marinin živi umjetnički duh, stoga je i jasnije zašto se odlučila baš za kreiranje slastica isključivo po narudžbi. Upitali smo je može li nam pojasniti kako izgleda proces naručivanja svadbene torte ili slastica za neku drugu posebnu prigodu:

"Sve slastice koje radim su unikatne, ljudi dolaze sa željama, omiljenim okusima i idejama za dizajn torte. Na meni je da to spojim u jednu skladnu cjelinu. Ponekad dobijem fotografiju torte kakvu moji klijenti žele, ali to može poslužiti samo kao inspiracija jer nikad ne kopiram tuđi rad", kaže nam Marina i nastavlja:

 | Author: Marina Masatović Spoj voća i cvijeća daje tortama posebnu auru foto: Marina Masatović

"Kad su u pitanju svadbene torte, letvica je postavljena vrlo visoko, jer to je ipak poseban dan i mislim da sve treba biti dovedeno do savršenstva. Počevši od okusa, kontrasta biskvita i kreme, stabilnosti torte pa sve do dekoracije."

"Sve počinje prvim kontaktom, često fotografijom svadbene torte kakva im se sviđa, zatim dogovorimo degustaciju. Ovdje odvojimo dovoljno vremena za isprobavanje raznih kombinacija okusa i razgovaramo o broju gostiju, lokaciji, cvijeću za dekoraciju, ali i o tome kako će izgledati vjenčanica i odijelo", proces pojašnjava Marina.

"Iz svih tih detalja oblikujem sliku torte koja bi im odgovarala. Zatim napravim skicu, nakon čega još ostane dovoljno vremena za razradu recepture, rasporeda i kupovinu sastojaka za tortu."

Favoriti - vanilija, lješnjak, bobičasto voće

Marina navodi da uživa u mirisu svježih mahuna vanilije, voli praline od lješnjaka i obožava voćne okuse, posebno bobičastog voća:

"Najveća je prednost takvih namirnica u tome da ih možete prilagoditi vlastitom okusu, ali već pri izradi kreme ili moussea primijetit ćete da vam je tekstura puno profinjenija. I, što je najvažnije, taj krajnji okus možete dobiti samo od prirodnih i kvalitetnih sastojaka. A taj savršeni balans okusa stvara poseban doživljaj pri konzumiranju torte, doživljaj kojeg će se ljudi rado sjećati."

 | Author: Marina Masatović Marina posebnu pozornost posvećuje prezentaciji svojih slastica foto: Marina Masatović

Zanimalo nas je kako Marina miri tu umjetničku crtu koju ima s obrtničkim pristupom kad je u pitanju izrada slastica po narudžbi:

"Zapravo, namjera mi nikada nije bila prodavati nešto što stvaram, dijelom zato što je to delikatan proizvod. Ali moj je kreativni impuls očigledno naveo ljude da požele imati nešto tako lijepo i ponukao ih da pronađu put do mene", priznaje Marina i nastavlja:

Sloboda kreacije

"Najljepše stvari nastaju kada mi se da sloboda da kreiram nešto na svoj način. A kad vidite zadovoljne ljude s osmijehom na licu, da, to vam daje još više energije da nastavite i postanete još bolji. Dok stvaram, u meni se budi osjećaj slobode, želim pokazati da postoji nešto više, stvarati nešto što se ne vidi često, zaista nešto jedinstveno."

Iz njezinih se slastica vidi da Marina nije zadovoljna prosjekom, ali misli da je to jedini pravi put naprijed. Tvrdi da ju je znatiželja tjerala da puno toga sama istraži i nauči:

"Mislim da to sve čini još vrjednijim. Želim kroz svoj kreativni izražaj doći do ljudi koji cijene moj rad, imaju oko za detalje i prepoznaju smisao za ljepotu. Zato je jako važno uvijek ostati vjeran vlastitoj originalnosti!"

 | Author: Marina Masatović Svaka Marinina slastica u sebi skriva ugodno iznenađenje za nepce foto: Marina Masatović

Za kraj, zanimalo nas je što je Marini važnije, izgled ili okus slastice? I je li ponekad zbog te dvojbe prisiljena na određene kompromise:

"Ha-ha, ipak mi je možda bitniji okus, jer to je ono što ljudima ostaje u sjećanju. S druge strane, taj prvi wow efekt kad vide tortu, to će ih zaintrigirati kakav je okus... Ako okus nije dobar, to ne možeš popraviti, ali ako sam glazuru torte prelila i nešto oštetila, to još uvijek mogu popraviti dekoracijom."

 

Firentinska torta od jagoda Možda vas zanima... Firentinska torta od jagoda – mamma mia kako je fina! Recepti Možda vas zanima... Napravi anđeoski mekan kolač s bobičastim voćem Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.