Špajza 28. veljače 2017.

Sretan vam svjetski dan palačinki!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo osam divnih i zdravih recepata s kojima možete proslaviti dan palačinki!

Svjetski je dan palačinki i treba ga dostojno proslaviti!

Pripremili smo osam slatkih i ukusnih načina pripreme palačinki baš za svakog! Odabrali smo palačinke za sportaše, francuske, američke, uvijek popularne palačinke bez glutena, zapečene palačinke, palačinke s jabukama i šumskim voćem, i za kraj, jednu sjajnu tortu pripremljenu upravo od palačinki!

Stoga, bacimo se na recepte!

Proteinske palačinke za sportaše

Za laganu večeru ili nakon treninga pripremite proteinsku smjesu bez brašna pa pecite palačinke na kapi ulja

Sastojci:

  • banana 
  • jaje
  • 50 g zobenih pahuljica
  • žličica cimeta 
  • nekoliko kapi kokosova ulja

Priprema: Što sitnije sameljite pahuljice pa dodajte ostale sastojke i izmiksajte. Ova smjesa će biti gušća od klasične smjese, a samim time i palačinke će biti deblje. Na tavu stavite kap ili dvije kokosova ulja i prelijte je smjesom pa ispecite. 

 | Author: 123rf foto: 123rf

 

Zapečene palačinke sa sirom i limunom

Ovako pripremljene palačinke mogu biti i glavno jelo (za prave sladokusce)!

Sastojci i priprema:

  • palačinke
  • 100 g svježeg sira
  • jaje
  • prstohvat soli
  • domaće kiselo vrhnje
  • malo limunove korice
  • Izmiješajte jaje i dodajte domaći kravlji sir. Naribajte malo limunove korice, posolite i promiješajte. Palačinku napunite smjesom i zarolajte. Stavite je u posudu i prelijte domaćim kiselim vrhnjem te pecite 20 minuta na 220°C.

Palačinke sa sirom | Author: Stockfood foto: Stockfood

Američke palačinke

Za one koji više vole malo deblje palačinke, u američkom stilu, predlažemo ovaj sjajan recept!

Sastojci i priprema:

 

  • 2 šalice brašna
  • 2 1/2 žličice praška za pecivo
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 1 1/2 šalica mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • Prosijte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Izmiješajte jaja i 1 i pol šalicu mlijeka te je dodajte prosijanom brašnu i izmiješajte. Umiješajte otopljeni maslac. Ako je tijesto pregusto, dodajte malo mlijeka. Male i debele palačinke pecite na tavi manjeg promjera. Poslužite s javorovim sirupom ili medom.

Američke palačinke | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Palačinke bez glutena

Ako vaša prehrana zahtijeva konzumaciju hrane bez glutena, počastite se ovim slatkim kraljicama.

Sastojci i priprema:

  • 100 g heljdina brašna
  • 100 g rižina brašna
  • 25 g šećera
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 25 g maslaca
  • 350 ml mlijeka ili vode
  • U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mlijeko ili maslac. Potom spojite sve zajedno i ponovno dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće kao i obično tijesto za palačinke). Pecite ih kao i obične palačinke.

palacinke | Author: Stockfood foto: Stockfood

Francuske palačinke

Vjerojatno svima najdraže, popularne crepes, ili francuske palačinke, upravo su one koje svi rado pripremamo. Nadjenite ih omiljenim namazom i uživajte!

Sastojci i priprema:

 

  • 125 g glatkog brašna
  • jaje
  • 250 - 300 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • Za umak: 
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 ml hladne vode
  • mahuna vanilije
  • 40 - 50 ml brendija
  • 3 naranče
  • maslac
  • šlag
  • Izmiješajte sastojke za smjesu pa ispecite palačinke. Zagrijte šećer, vaniliju i vodu dok se šećer ne rastopi i pozlati. Maknite s vatre pa umiješajte 30 ml brendija, sok od naranče i maslac te vratite na vatru. Ubacite kriške naranče i maknite s vatre. U zagrijanu tavu ulijte pripremljeni umak i palačinke složene u trokute. Ulijte 10 - 20 ml brendija i pažljivo zapalite brendi. Poslužite toplo s malo šlaga ili sladoleda.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Torta od čokolade​ s palačinkama

Ova divna, a opet jednostavna torta, bit će pravi dragulj vašeg stola kada želite oduševiti ukućane i goste.

Sastojci i priprema:

 

  • 100 g maslaca
  • 675 ml mlijeka
  • 6 jaja
  • 210 g glatkog brašna
  • 80 g kakao praha
  • 7 žlica šećera
  • 1 l vrhnja za šlag
  • Krema: 
  • 225 ml slatkog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 170 g čokolade
  • 15 g maslaca
  • ribana čokolada
  • višnje iz kompota
  • Pomiješajte brašno, kakao i šećer. Umiješajte jedno po jedno jaje, otopljeni maslac i ugrijano mlijeko. Pustite da se ohladi i ispecite palačinke. Izmiksajte šlag. Poslažite palačinke jednu na drugu i između njih šlag. Ponavljajte dok ne potrošite palačinke i ostane vam malo šlaga za ukrašavanje. Zagrijte slatko vrhnje i šećer do vrenja. Prelijte preko čokolade i maslaca. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Kad se smjesa malo ohladi, prelijte preko palačinki. Ukrasite šlagom i višnjama iz kompota, a rub torte ukrasite ribanom čokoladom.

tiramisu od palačinki | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Trokutići s jabukama                

Zaigrajte se s palačinkama i nadjenite ih jabukama te pripremite slatke trokutiće!

Sastojci i priprema:

  • Nadjev:
  • 2 žlice maslaca
  • 3 g stevije
  • žličica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 3 jabuke
  • žlica limunova soka
  • Tijesto: 
  • 4 jaja
  • 2 žlice kokosova brašna
  • žlica kokosova ulja
  • 1 dl vode
  • 200 g puter tikve
  • 1/4 žličice cimeta i muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • kokosovo ulje za prženje
  • U tavi otopite maslac, steviju, cimet i muškatni oraščić u dvije žlice vode. Kuhajte dok se stevija ne otopi, pa dodajte oguljene i na kockice narezane jabuke te sok od limuna. Kuhajte pet minuta na srednje jakoj vatri uz neprestano miješanje. Stavite sa strane. Tikvu ogulite i pecite dok ne postane mekana. Zatim je izblendajte u glatku smjesu. Izmiksajte jaja, kokosovo brašno, kokosovo ulje, vodu, cimet, muškatni oraščić, vodu, pire od tikve, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Ako je pregusto, dodajte još vode. Ispecite palačinke na kokosovu ulju. Nadjenite ih smjesom s jabukama i poslužite.
  • SAVJET: Kako biste lakše ogulili bundevu narežite je na veće kriške i ispecite u pećnici. Izvadite je i kad se malo ohladi, žlicom odvojite meso bundeve i koristite ga za pripremu.

palačinke s kruškama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Samoborska coprnica iz restorana Gabrek

Sastojci i priprema:

  • palačinke
  • 500 g šumskog voća
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 vrećice cimeta
  • žličica ruma
  • sladoled od vanilije
  • Voće stavite u tavu na laganu vatru dok ne pusti sok. Nakon nekoliko minuta dodajte šećer, rum i vanilin šećer te cimet. Palačinke napunite smjesom voća, preklopite ih u oblik trokuta i na vrh dodajte kuglicu sladoleda od vanilije. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.