Volite li kekse s đumbirom, ovi će vas definitivno osvojiti! Brzo se pripremaju, a toliko su ukusni i slasni da ćete ih htjeti cijelo vrijeme.
Ovo su oni keksići kakve dobivate uz kavu i predivno su mirisni. Možete ih rezati na ravne prutiće, ali se možete poigrati i kalupima za izrezivanje u obliku cvjetića ili zvjezdica.
Možete ih ostaviti i bez čokolade, no svakako su bolji ako ih umočite u rastopljenu čokoladu. Poigrajte se pa dopustite djeci da odrade dio s umakanjem keksa u čokoladu, a osim tamne čokolade, vrlo efektno će djelovati i bijela čokolada.
Sastojci:
- 2 žličice đumbira u prahu
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 120 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 120 ml javorovog sirupa
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Pomiješati sol, sodu, prašak za pecivo, brašno i rukama umijesiti maslac - miješati prstima dok se ne pretvoriti u mrvičasto tijesto pa dodati šećer i sirup i zamijesiti tijesto dok ne postane glatko
- Tijesto rukama utisnuti na lim obložen papirom za pečenje (ili ga razvući valjkom) i narezati na tanke prutiće - od otprilike 2 x 4 cm
- Peći 15 minuta u zagrijanoj pećnici - dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi pa ih izvaditi iz pećnice da se potpuno ohlade
- Rastopiti čokoladu na pari i umakati keksiće do pola u čokoladu te ih stavljati na rešetku da se osuše, odnosno, da se čokolada stisne
- Poslužiti uz šalicu kave ili toplog čaja
Uživajte u mirisnim i brzim keksićima od đumbira!