Ususret predstojećem sastanku Kluba ljubitelja janjetine koji se održava u restoranu pod mirnim krovom u Fijanovoj 7, dobili smo ekskluzivu na jelo koje će otvoriti feštu!
Sastojci za 6 tanjura:
- Janjetina but b. k. 200g
- Maslac 0.05kg
- Mrkva 120g
- Celer 60g
- Luk 60g
- Grašak 60g
- Krumpir 60g
- Vrhnje za kuhanje 2dcl
- Žumanjak 2 komada
- Peršin list
- Maslinovo ulje 0.03l
- Začini
Priprema:
- Sve sastojke isjeći na kockice 0.5 cm x 0.5 cm.
- Maslac rastopiti te na njemu malo prodinstati sve namirnice, podliti vodom da dobijemo četverostruku količinu tekućine spram povrća i janjetine
- Začiniti solju papom i Vegetom te ukuhati do 3/4.
- Smanjiti vatru i dodati vrhnje, žumanjke i maslinovo ulje
- Kuhati dok svi sastojci ne omekšaju
Sljubljivanje
Janjetina je masno meso intenzivnijeg mirisa, a delikatnog okusa pa mu pristaju crnjaci srednje jakog do jakog tijela. Izbor ovisi peče li se u dijelovima pa meso ostane i djelomično crvenkasto, ili u komadu kad se sve ispeče do kraja. Ovaj ragu nudi "light" verziju janjetine pa je i nježnije crveno vino primjerenije.
Do 50 kuna
Terra Rossa, Laguna
Proljeće je... a u ovom vinu veseli nemir stvaraju mirisi jagodičastog voća te izraženije kiseline koje će lijepo pristajati raguu od janjetine s raznovrsnim povrćem i vrhnjem. Terra Rossa je mješavina triju sorata, cvjetne borgonje, voćnog merlota i svježeg terana, uzgojenih na istarskom crvenom tlu i zahvalna je pratnja mnogim jelima. Butelja stoji oko 35 kuna, a na povremenim akcijama zna biti i 10 kuna jeftinija.
Od 50 do 100 kuna
La sin, Bibich
Vino nije grijeh, ali neka su vrijedna grijeha. Među njima je i ovaj nježni crnjak majstora Alena Bibicha iz Plastova pokraj Skradina. Vino od lasine, autohtone sorte Sjeverne Dalmacije, Bibich je nazvao "sin" što znači grijeh. Lasina je stilski slična crnom pinotu, najelegantnijoj crnoj vinskoj sorti, a ova lijepo miriše po crvenom i crnom bobićastom voću te cvijetu ljubičice, a ima i zemljanih tonova. Butelja je 98 kuna.
Više od 100 kuna
Crni pinot, Korak
Od lasine, koja podsjeća na crni pinot, uz jelo od janjetine bolje može pristajati samo vino "pravog" crnog pinota. Posebno kad je s Plešivice, gdje sorta daje najbolje rezultate u Hrvatskoj, a još posebnije kad je iz podruma Velimira Koraka koji crnim pinotom oduševljava gotovo svake godine. Njega na kvascima u drvenim bačvicama nije sakrila voćnost sorte, a eleganciju je samo naglasila. Butelja je oko 135 kuna.