Špajza 07. veljače 2013.

Štampar Sauvignon

Štampar Sauvignon
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz lokalno internacionalni Pušipel, bijeli Sauvignon se najbolje snašao na međimurskom području gdje se kroz godine iskristalizirao prepoznatljivi mikro stil proizašao iz okolišnih karakteristika i preferencija vinara.

Daleko je to od apelacijske stilske ujednačenosti vina starog svijeta, ali ozbiljniji poznavatelji ovog kraja lako bi mogli izdvojiti međimurski od recimo slavonskog sauvignona. Međimurski su Sauvignoni, naime, poznati po dodiru slatkoće (često i kod suhih vina) kojom se vrlo dobro upotpunjuje aromatičnost sorte.

Kušani primjerak deklarativno pripada skupini suhih vina, ali je također prisutna slast i mekoća koja je na početku životnog vijeka zasigurno bila manje primjetna budući da se tijekom boravka u boci vino zamjetno zaokružilo.Aromatski profil Štamparovog Sauvignona

Zlatna i umjereno viskozna tekućina blista u čaši i bakreno se presijava po rubovima. Prevladavaju decentni, još uvijek primarni i vrlo svježi mirisi netom ubranog bazginog cvijeta s jedne strane te zreli mirisi kasne kruške koji su u prvih desetak minuta i jedini primjetni mirisi. Aromatskog profila ne bi se posramili ni novozelandski, lagani i zaigrani Sauvignoni. Od početne cvjetnosti preko žutog voća sve do herbalnog kraja i lista rajčice – ne pretjerano višeslojni ali zanimljivi i vrlo ugodni mirisi.

Srednje tijelo i ekstrakt su još uvijek u dobroj ravnoteži s kiselinom, ali koja više nije sauvignonovski mlado reska već staložena, smirena i nažalost u silaznoj putanji. Nepce oplahuju okusi zrele slatke jabuke koja nijansirano prelazi u topli i umjereno trajni završetak. Trošiti odmah ili u naredna 2-3 mjeseca.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."

Vrsta: mirno bijelo suho vino
Sorta: Sauvignon Blanc
Berba: 2010.
Regija: Međimurje
Proizvođač: Vinarija Štampar
Cijena: oko 50 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.