Špajza 16. srpnja 2013.

Stina, Pošip 2011.

Stina Pošip 2011
gastro postao gastro.24sata.hr
U samom početku, netom što je vinarija stupila na scenu, gajio sam određenu skepsu naspram brenda Stina, ponajviše zbog Plavca Malog 2009, prve berbe punjene pod ovom etiketom, koji jednostavno nije bio na razini osobnih očekivanja.

Kako se kasnije pokazalo zadrška je bila neopravdana jer su vina koja su uslijedila pokazala da ekipa u vinariji zna, hoće i što je podjednako važno, ima sredstva da provedu zamišljeno. Promjena doživljaja i stava prema vinariji započela je s Vugavom iz 2010. kojom su pokazali da se Vugava može pokazati u više međusobno suprotnih inkarnacija.

Drugačije nije niti s Pošipom iz 2011., s čijom su vinifikacijom ozbiljno pokazali konkurenciji svoje namjere s ovom sortom. A još je važnije što su se na tržištu pojavile dodatne količine vina sorte Pošip, bez čije je veće proizvodnje teško govoriti o sorti u internacionalnim okvirima. Vrlo žive, razigrane zlatno-žute boje, bezdimenzionalno i van vremena u pogledu s vrha čaše. Na nosu slojevito i složeno, kvaščano-tostiranih aroma u prvom planu i iznimne koncentracije mirisa.

Vrlo zrelo, gdje se prvi nos odmah u početku pokazuje u svojoj punoj snazi. Primarno voće poput marelice se probija tek iz drugog reda i to u valovima. Ozbiljni metalni mirisi i grejpfrut, kroz vrijeme u čaši aromatiku čine lepršavijom iako dajući jasno do znanja karakter esencije u čaši koji, poput utega ili magneta, zadržava na mjestu čitavu aromatsku strukturu.

Već pomalo zaboravljena južnjačka vinska slast ovdje je bila u prvima redovima. Na nepcu sadržajno i alkoholno slatko sa svježim stiskom te lagano prisutnom i dobrodošlom adstrigencijom. Profinjeno i moderno, zadržava vas nad čašom duže vrijeme, ali isto tako osvaja na prvu. Bogati ekstrakt se bez većih problema nosi s priličnih 14% alkohola koji su se gotovo izgubili u igre svježine i morske mineralnosti. U ustima i na oslađenom nepcu tako su voće i pikantnost ravnomjerno izmiješani u jedinstvenu kompoziciju dočaravajući teksturu topljene bijele čokolade i maslaca.  Donijelo je na stol uzbuđenje, okrjepu i veselje kao rijetko koje bijelo dalmatinsko vino. Biti će zanimljivo pratiti sljedeće berbe kada grožđe bude dominantno dolazilo iz novih mladih bračkih nasada.

Vina za recenziju osigurala vinoteka "Jabuke i Ruže"

Vrsta:  mirno bijelo suho vino
% alkohola: 14%
Sorta: Pošip
Berba: 2011.
Regija: Dalmacija
Proizvođač: Jako Vino d.o.o
Najbolje pristaje uz: čitavu paletu morske hrane, teletinu na lešo s korjenastim povrćem i umakom od lisičarki
Temperatura posluživanja: 10-12 ºC
Cijena: oko 130 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.