Bisque je kremasta, gusta juha koja se priprema od kozica, jastoga i škampa, a zatim se usitnjuje do zadnjeg komadića kako bi se dobila čista krem juha izvanrednog okusa. Može se pripremati i od pečenog povrća, a važno je spomenuti kako ovu juhu dodatno kremastom čini dodatak vrhnja za kuhanje, odnosno creme fraiche, vino i maslac.
Bisque dolazi iz Francuske gdje je iz nekadašnje hrane za siromahe izrasla u juhu vrijednu divljenja. Bogatih i punih okusa, pripremljena na ovaj način pruža sasvim novo iskustvo uživanja u jednostavnoj hrani kao što je krem juha.
U današnje se vrijeme bisque, osim od luksuznijih namirnica kao što su kozice, škampi i različite vrste riba, priprema i od odabranog povrća. Namirnice je važno podlijevati dobrim temeljcem i paziti sa začinima kako biste dobili raskošne arome, ali ne i pretjerali pa pokrili glavnu namirnicu.
Tako će primjerice bisque od rajčice ili cvjetače biti najukusniji i tako jednostavan dodatak svakom stolu, a dodate li mu pažljivo odabrane začine i kockice pečenog, hrskavog kruha, obična krem juha dobit će neko sasvim novo ruho.