Jamie Oliver pobornik je organizacije, planiranja jela i maksimalnog iskorištavanja ostataka, stoga nas ne čudi što se pri nabavi namirnica čvrsto drži plana. U njegov smo hladnjak zavirili uz pomoć kuharice „Štedite s Jamiejem“, nama najkorisnije kuharice iz njegove užurbane radionice.
Najviša polica Jamiejeva hladnjaka
Na ovoj se polici nalazi niz staklenki s domaćim ukiseljenim povrćem, svi umaci poput kečapa, nekoliko vrsta senfova, masnoća koju je sačuvao od prethodnog pečenja, kao i džemovi i marmelade.
Nezaobilazni mliječni proizvodi
Chef Oliver ne može bez neslanog maslaca, nemasnog jogurta, poštenog komada zrelog tvrdog sira, kao i parmezana i fete. U hladnjaku baš uvijek ima i polumasno mlijeko za potrebe kuhanja te velika jaja iz slobodnog uzgoja.
Standardna paleta sastojaka za salate
U kutiji za povrće uglavnom se mogu pronaći krastavci, mladi luk, rotkvice i glavica zelene salate. Za pripremu su nužno potrebni i limun i limeta, kao i svježe začinsko bilje umotano u vlažne papirnate ručnike.
Mesni proizvodi
Naravno, zalihe ovise o tome što je Jamie pronašao kod osobnog mesara, ali pileći zabatci i kvalitetno mljeveno meso uvijek dobro dođu. Ne može ni bez dimljene i prošarane slanine, koju vrlo često upotrebljava u pripremi jela.
Voće i povrće ovisi o sezoni
Zagovaratelj je upotrebe sezonskog voća i povrća, ali u hladnjaku stalno ima zalihe mrkve, luka, tikve i poriluka.
I piće je korisno!
Jamie ne može bez rashlađene boce vode, svježih voćnih sokova, ali i boce bijelog vina.
Naravno, u smočnici drži sve ostalo što je nužno, poput maslinovog ulja, octa, soli, suhih začina, brašna i tjestenine. Nabrojeni su sastojci dovoljni za pripremu desetaka odličnih recepata, a u pitanju nije ništa ekstravagantno ni preskupo.
Tematska organizacija poput ove neće ti samo olakšati potragu, već ćeš u svakom trenutku biti svjesna što sve imaš ili što nedostaje. Iz samog pogleda u hladnjak možeš izvući inspiraciju za sljedeće jelo, ali i maksimalno racionalizirati kupnju i smanjiti svoje troškove.
Izvor: Štedite s Jamiejem