Špajza 10. siječnja 2020.

Što se sve nalazi u hladnjaku Jamieja Olivera?

Jamie Oliver
Jamie Oliver foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Popularni chef u jednoj je od svojih kuharica otvorio svoj hladnjak i napravio detaljan popis namirnica koje su mu potrebne za pripremu obiteljskog ručka.

Jamie Oliver pobornik je organizacije, planiranja jela i maksimalnog iskorištavanja ostataka, stoga nas ne čudi što se pri nabavi namirnica čvrsto drži plana. U njegov smo hladnjak zavirili uz pomoć kuharice „Štedite s Jamiejem“,  nama najkorisnije kuharice iz njegove užurbane radionice. 

 

Možda vas zanima... Jamie Oliver: Nema bacanja! Kako iskoristiti ostatke hrane Špajza

 

Najviša polica Jamiejeva hladnjaka
Na ovoj se polici nalazi niz staklenki s domaćim ukiseljenim povrćem, svi umaci poput kečapa, nekoliko vrsta senfova, masnoća koju je sačuvao od prethodnog pečenja, kao i džemovi i marmelade.

Nezaobilazni mliječni proizvodi
Chef Oliver ne može bez neslanog maslaca, nemasnog jogurta, poštenog komada zrelog tvrdog sira, kao i parmezana i fete. U hladnjaku baš uvijek ima i polumasno mlijeko za potrebe kuhanja te velika jaja iz slobodnog uzgoja. 

Standardna paleta sastojaka za salate
U kutiji za povrće uglavnom se mogu pronaći krastavci, mladi luk, rotkvice i glavica zelene salate. Za pripremu su nužno potrebni i limun i limeta, kao i svježe začinsko bilje umotano u vlažne papirnate ručnike. 

Mesni proizvodi
Naravno, zalihe ovise o tome što je Jamie pronašao kod osobnog mesara, ali pileći zabatci i kvalitetno mljeveno meso uvijek dobro dođu. Ne može ni bez dimljene i prošarane slanine, koju vrlo često upotrebljava u pripremi jela. 

Voće i povrće ovisi o sezoni
Zagovaratelj je upotrebe sezonskog voća i povrća, ali u hladnjaku stalno ima zalihe mrkve, luka, tikve i poriluka. 

I piće je korisno!
Jamie ne može bez rashlađene boce vode, svježih voćnih sokova, ali i boce bijelog vina. 

 

Možda vas zanima... Jamie Oliver savjetuje što napraviti s viškom čili papričica! Špajza

 

Naravno, u smočnici drži sve ostalo što je nužno, poput maslinovog ulja, octa, soli, suhih začina, brašna i tjestenine. Nabrojeni su sastojci dovoljni za pripremu desetaka odličnih recepata, a u pitanju nije ništa ekstravagantno ni preskupo. 

Tematska organizacija poput ove neće ti samo olakšati potragu, već ćeš u svakom trenutku biti svjesna što sve imaš ili što nedostaje. Iz samog pogleda u hladnjak možeš izvući inspiraciju za sljedeće jelo, ali i maksimalno racionalizirati kupnju i smanjiti svoje troškove. 

Izvor: Štedite s Jamiejem

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.