Špajza 15. veljače 2017.

Što učiniti ako ste pojeli preljutu hranu?

Avokado
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Volite se tu i tamo počastiti nekim ljutim umakom ili ljutim papričicama pa poslije tog doslovce "gorite"? Imamo lijek za vas!

Ljuta hrana je zdrava. U umjerenim količinama. Ali i podnošljive ljutine. Glavni uzrok ljutine u papričicama, jest kapsaicin - tvar bez boje i mirisa koja se nalazi u čili papričicama. No, kapsaicin je i odličan antioksidans te pomaže ojačati imunitet i smanjuje mogućnost prehlade. Isto tako, u umjerenim količinama, naravno, djeluje i antibakterijski te vam ponovno pomaže u borbi protiv prehlade.

Ako naime, pojedete jednu od najljućih čili papričica na svijetu, bhut jolokiapostoji mogućnost da vas ubije, jasno, ako je pojedete previše (ali vjerujemo da nitko ne može pojesti čak 1 kg tako ljute papričice što je smrtonosna količina za osobu od 70 kg - prema istraživanju dr. Paula Boslanda).

No, što ako uopće ne možete jesti ljutu hranu? Ili ju jako volite, ali ju vaš organizam teško podnosi.

Tada predlažemo da osjećaj ljutine i "vrućine" u ustima i tijelu, pokušate ublažiti nekim od ovih 9 načina.

1. Popijte mlijekoŠto masnije mlijeko, to bolje! Naime, protein iz mlijeka, kazein, pomaže u razbijanju molekula kapsaicina, a mast iz mlijeka uzrokuje rastapanje kapsaicina.

2. Jedite hranu bogatu škrobomPrimjerice kruh, riža, tjestenina, krumpir, pomoći će vam stvoriti zaštitni sloj u ustima kako vas ljutina uzrokovana kapsaicinom ne bi pretjerano ugrozila. Škrob također pomaže apsorbirati ljutinu pa ju onda ne osjećate u tolikoj mjeri. Zato je dobro jako ljutu hranu jesti/poslužiti uz neku od ovih namirnica.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

3. Pojedite žlicu šećeraNaime, ako ste pojeli preljutu hranu, pokušajte staviti žličicu šećera na jezik i ostavite ju da se polako rastapa. Šećer će stvoriti zaštitni sloj na jeziku i u ustima te vam pomoći smanjiti osjećaj "vrućine".

4. Isto kao i šećer, može vam pomoći i medJednako djelovanje ima i žličica meda ako ju stavite u usta netom nakon što ste jeli nešto vrlo ljuto. 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

5. Ljutinu možete smanjiti i limunom ili limetomKiselina limuna ili limete, može pomoći smanjiti djelovanje alkaloidnog kapsaicina. Zato sljedeći put kada jedete jako ljutu hranu, pripremite si i krišku limuna kojom ćete ublažiti osjećaj ljutine.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

6. Pokušajte smanjiti osjećaj ljutine žlicom maslaca od kikirikija: Masnoća iz maslaca od kikirikija, pomoći će vam razgraditi kapsaicin i isto tako, umanjit će osjećaj ljutine. Ovo je definitivno najukusniji spas od ljutine ako se nas pita!

kikiriki maslac | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

7. Pojedite avokado ili bananu: Avokado i banana su kremaste teksture te nježnog i blagog okusa i mogu vam pomoći ublažiti osjećaj ljutine.

Avokado | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

8. Osim mlijeka, možete pojesti i neki drugi mliječni proizvod: Poput sira, jogurta, maslaca, vrhnja. Jednako će vam, kao i punomasno mlijeko, pomoći razbiti molekule kapsaicina i umanjiti osjećaj ljutine.

Vrhnje za kuhanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

9. I zadnje, ali ne i manje važno, možete pojesti neku kiselu namirnicu: Primjerice ananas, rajčica, naranča također vam mogu pomoći umanjiti osjećaj ljutine nakon što ste pojeli preljutu hranu. 

rajčica | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nadamo se da će vam neki od ovih savjeta pomoći, a ako nemate baš nijednu od ovih namirnica pri ruci, pokušajte osjećaj ljutine umanjiti tako da u ustima progrgljate malo tople vode (iako se voda definitivno ne preporučuje kod spašavanja od ljute hrane jer samo pojačava osjećaj ljutine - ali ako je hladna). Topla voda neće djelovati kao hladna i raspiriti ljutinu već će je barem malo ublažiti. 

Neki također predlažu i ispijanje jako ljutog alkohola - poput tekile. No, ako popijete previše, neće vas samo ljutina mučiti - mogli biste se i napiti, pa ipak razmislite o ovom načinu ublažavanja ljutine!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.