Špajza 10. prosinca 2015.

Talijanski vinski dragulji u centru Zagreba!

Talijanski vinski dragulji
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas stvarno svatko radi vino, ali do vrhunskih proizvoda nekad je stvarno teško doći.

Uz znanje, grožđe, smisao, podrum, sreću, novac i još mali milijun faktora, ponekad je presudno iskustvo i tradicija, pa je možda i najjednostavnije prepustiti se stručnjacima i provjerenom odabiru. Nešto upravo takvo se dogogilo na nedavnom druženju i predstavljanju sjajnih talijanskih vina Tenuta S. Anna, Torre Rosazza i Bricco dei Guazzi u najstarijem i najljepšem zagrebačkom vinskom podrumu Bornstein. Preuređen i dotjeran prostor ugostio je šačicu zaljubljenika u vinske priče, i naravno – vina, a onda smo se prepustili riječima dobrodošlice i pokojoj čašici...

Tenuta S.Anna (Veneto), Torre Rosazza i Bricco dei Guazzi (Piedmont) dio su grupacije Le Tenute di Genagricola osnovane 2004. godine, a u njezinu sastavu nalaze se još Borgo Magredo (Friuli), Gregorina (Emilia Romagna), Poggiobello (Piedmont), Solonio (Lazio) i Vineyards V8+ (Veneto). Danas njihova zajednička ukupna proizvodnja prelazi 4 milijuna boca godišnje koje se plasiraju velikom većinom na talijanskom tržištu, iako su prisutna u 30 država diljem svijeta.

TENUTA S.ANNA
Tenuta S. Anna osnovana je početkom šezdesetih u regiji Veneto, u samom srcu DOC Lison Pramaggiore, gdje je tradicija vinarstva ostala duboko ukorijenjena još od vremena starih Rimljana. Bogato nasljeđe i moderna tehnologija kombinacija su koja danas kao rezultat daje sjajan prosecco. Pored toga još je jedna stvar bino utjecala na kvalitetu Tenuta S.Anna vina i prosecca a to je orijentiranost i fokusiranost na svega nekoliko sorti grožđa za koje su smatrali da, zahvaljujući terroiru, mogu dati najbolje rezultate. Vinogradi Tenuta S. Anna protežu se na 140 hektara iz kojih svake godine na tržište izlazi oko 1.900.000 boca pod budnim okom enologa Riccarda Cotarella.

TORRE ROSAZZA
Poput mnogih područja u kojima se proizvode velika vina, na Colli Orientali del Friuli duboko je utjecalo naslijeđe starih Rimljana koji su udarili temelje vinogradarstva i vinarstva u tom kraju. Od svojih prvih kontakata s vinogradarstvom ovo područje imalo je posebnu strast prema vinu koja se prenosila kroz stoljeća, posebice zahvaljujući redu benediktinca iz Rosazzo opatije. Danas se proteže na površini od 110 hektara, od čega je 90 zasađeno vinogradima s ukupnom godišnjom proizvodnjom od 290.000 boca. Njihova nadmorska visina kreće se od 100 do 250 metara a smješteni su na obroncima lapora i pješčenjaka, izbrazdanim kanalima koji odvode vodu u podnožje u slučajevima obilne kiše. Ovakav veoma propustan teren sprečava apsorpciju vode unutar loze, dopuštajući joj da urodi voćem optimalne koncentracije i mineralnosti. Sve to u konačnici oblikuje klima koja zahvaljujući Alpama na sjeveru tijekom svježih noći sprečava prodor hladnoga zraka, dok dnevnu toplinu osigurava blizina Mediterana. Dodamo li tome kontrolu prinosa po trsu, skidanje lišća radi bolje izloženosti suncu i vješte ruke enologa Enrica Raddia imamo recept za sjajna vina.

Talijanski vinski dragulji | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Vina Torre Rosaza u protekloj godini ostvarila su iznimna priznanja:
Pinot Grigio 2014. – svrstan je u TOP 100 vina svijeta po izboru Wine Spectatora
Pinot Grigio 2014. - Wine Spectator ocjenuje s 90 bodova
Friulano 2014. - Wine Spectator ocjenuje s 90 bodova
Sauvignon 2014. - Wine Spectator ocjenuje s 89 bodova
Pinot Grigio 2014. – osvaja Tre Bicchieri Gambero Rosso

BRICCO DEI GUAZZI
Nekoliko milja od Casale Monferrata, u malom mjestu Olivola, omeđenom Monferrato brdima na samom vrhu jednog od brežuljka, okruženom s 30 hektara vinograda nalazi se Villa Candiani Guazzo - dom vinarije Bricco dei Guazzi. Podrumi Bricco dei Guazzi pravi su dragulj funkcionalne arhitekture stopljeni u savršen spoj moderne tehnologije i vinske tradicije Monferrata. U prizemlju se nalazi prostor za preradu iz kojega se vino na odležavanje prenosi u najdublji dio podruma - infernot, smješten nekoliko metara ispod zemlje, u nizu komora ukopanima u sedre još prije nekoliko stoljeća (Infernot je komora u potpunosti ukopana u tlo koja omogućuje idealne uvjete za odležavanje vina tijekom cijele godine). Vila Candiani Guazzo izgrađena je u XVI stoljeću prema želji Stefana Guazzia, pisca iz Piedmonta koji je ovdje volio provoditi odmor sa svojom obitelji. Osim vinarije koja zauzima podrumski prostor u prizemlju vile nalaze se sobe ukrašene štukaturama u baroknom stilu i restoran Ai Cedri.

Vrijeme u društvu talijanskih butelja jednostavno je proletjelo... Bornstein se opet pokazao kao savršeno utočište za svakog istinskog vinopiju, toliko ugodan da konvertira i pokojeg pivopiju, pa čak i vodopije. Nakon male školice finih talijanskih vina, bogatiji za pokoje novo saznanje i naravno okus, odlazimo domovima s osmijehom na licu i idejom za poklon za Božić – sva ova vina možete nabaviti jedino u Bornsteinu! Pa ako ste se zaželjeli ljetnog galebarenja, eto vam ideje za atmosferu. Uživajte... 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.