Špajza 17. listopada 2013.

Terra Madre, Pošip 2012.

Terra madre pošip
gastro postao gastro.24sata.hr
U najnovijem vinogorju Komarna, tamo gdje je donedavno vladala makija, danas iz usitnjenog kamena proviruju trsovi Plavca Malog i Pošipa na ukupno 17ha čiji ćemo pravi potencijal još doznati budući da je odrađeno tek nekoliko komercijalnih berbi.

Nasadi Poljoprometa osiguravaju sirovinu za novu etiketu koja se polako bori za svoje mjesto na turbolentnom tržištu. Kušani Pošip iz 2012. obilježava bogata i podmazana zlatno žuta boja, jednolikog inteziteta s mlađahnim odsjajima. Početno intenzivan nos je obilježen ravnomjernom mješavinom herbalnih komponenti i tradicionalnom voćnošću žutih plodova sa dosta citrusno-metalne svježine. S vremenom se pojavljuju i nijanse kremasto-kvaščanih aroma kao dobrodošao oplemenjujući dodatak. U ustima je solidno svježe s citrusima s jedne strane i toplinom alkohola se druge strane, daje dobro zaokruženu cjelinu sa srednje punim tijelom. S određenim mineralnim efektom (koji se možda i pojavi kroz naredne berbe) mogla bi se dobiti zadovoljavajuće uravnotežena cjelina. Ovako ipak na neki način ostaje određena nedorećenost unatoč nizu korektnih pojedinačnih impresija.

S druge strane treba uzeti u obzir da je riječ o jednom od jeftinijih Pošipa na tržištu. Na kraju, kada su se skoro posložili svi dojmovi, vrijeme provedeno u čaši (cca 45 minuta) je ostavilo traga školski prezentirajući prolaznost okusa. Od početne punoće i niza mirisa ostala je lisnata citrusnost i stanjeni okusi. Uvjetno osipanje okusa ipak je doprinjelo preciznosti okusne strane vina, uklonilo je masku i istaknulo inače alkoholom priskrivene kiseline koje su sada sa i dalje prisutnom citrusnom notom pretvorili vino u dobrog pratitelja jednostavnijih kombinacija poput rižota s plodovima mora. Solidan uradak s položaja i od proizvođača koji će svoje mogućnosti tek pokazati.

Vina za recenziju osigurao "Vrutak"

Vrsta: mirno suho bijelo vino
Sorta: Pošip
Berba: 2012.
Proizvođač: Poljopromet d.o.o
Najbolje pristaje uz: Najbolje pristaje uz: oslić na lešo s korjenastim povrćem, piletina na žaru i na salatu, rižoto s dagnjama
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: 58 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.