Špajza 09. kolovoza 2017.

Tko su najbolji hrvatski chefovi prema Tomu Gretiću

Noel
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Cijenjen na domaćoj, ali i inozemnoj gastronomskoj sceni, chef Tom Gretić u sklopu svog nedavno pokrenutog projekta Independent Food Reporters pokrenuo je pitanje fine dininga u Hrvatskoj.

Fine dining koncept počiva na drugačijem pristupu hrani, onom višem, koji uključuje vrhunska jela, poslugu, uređenje i kompletnu sliku restorana.

Takvima je, prema riječima chefa Toma Gretića, hrvatska gastronomska scena godinama bila poprilično siromašna. Upravo zato, Gretić se na svojoj Facebook stranici Independent Food Reporters, koju vodi zajedno s partnericom Sanjom Aleksić, odlučio osvrnuti na ovaj problem.

 

Možda vas zanima... Veliki chef Tom Gretić u potpuno novoj ulozi! Špajza

 

Sastavio je popis imena hrvatskog fine dininga i one najveće na tom području, simbolično, smjestio na hrvatsko fine dining obiteljsko stablo.

 

 

Gretić u podužem tekstu objašnjava kako je hrvatska gastronomska scena 80-ih i 90-ih godina bila poprilično bazična i bez imalo mašte. Posluživali su se komadi mesa i ribe s grilla, tjestenine i rižota. No, dolaskom Zdravka Tomšića koji je, prema Gretiću, začetnik fine dining koncepta u Hrvatskoj, stigla je i neka nova era domaćeg kulinarstva. Donio je vrhunska jela koja su u isto vrijeme bila ukusna i promišljena do najsitnijih detalja.

 

Noel Možda vas zanima... Rođen je Noel: Vrhunska gastronomija u centru grada Recenzije

 

Njegov je put nastavio „pozitivni luđak“ Deniz Zembo, a nakon toga počeli su se stvarati vrsni kuhari. Tako je Tom Gretić na svoju inačicu obiteljskog fine dining stabla, između ostalih, uvrstio i Davida Skoku, Hrvoja Zirojevića, Rudija Štefana, Marka Gajskog, Dina Galvagna, Antu Udovčića, Igora Gudca i Gorana Kočiša.

 

Možda vas zanima... Chef David Skoko: Šarmantni ribar koji obožava vatru Najave

 

 | Author: Facebook, Independendent Food Reporters foto: Facebook, Independendent Food Reporters



Skupivši impresivnu ekipu muških chefova, Gretiću je promaklo pitanje ženskih chefova poput Priske Thurning i Marine Gaši koje svojim izvanrednim tanjurima svakako ulaze u sam vrh hrvatske gastronomije. No, kako je chef Gretić naglasio, ovo je stablo tek njegov osobni, subjektivni osvrt s kojim se ostatak scene može, ali i ne mora složiti. 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.