gastro postao
Ne znamo koliko poznajete kuhinju varaždinskog kraja, ali mi smo se u nju definitivno zaljubili...
Za danas smo vam pripremili recept koji nas je oborio s nogu, a za kojeg su zaslužni ljudi iz Minerve u Varaždinskim Toplicama.
ROLADA OD PEČENE PUNJENE RACE
Potrebne namirnice za 6 osoba:
- 1 domaća raca od 2 kg
- 6 dag soli
- 4 dag papra
- 40 dag domaćih mlinaca
- 30 dag svinjske masti
- 0,5 l jušnog temeljca
- 60 dag hajdinske kaše
- 10 dag dimljenog špeka
- 10 dag crvenog luka
- 1 rajčica
- 1 vezica ukrasnog peršina
- alu folija
Priprema rolade:
- Mlince prelijemo jušnim temeljcem i ostavimo da omekšaju.
- Iz race izvadimo sve kosti i formiramo dvije ravne polovice, te ih lagano potučemo, te začinimo solju i paprom.
- Na tako pripremljeno meso ravnomjerno stavimo mlince i čvrsto zarolamo, te zamotamo u alu foliju.
- Rolade stavimo na lim i pečemo u zagrijanoj pečnici na 200 stupnjeva 45 minuta.
Priprema hajdinske kaše:
- Nasjeckamo luk i špek na male kockice.
- Hajdinsku kašu očistimo i operemo u vrućoj vodi.
- Zagrijemo mast i stavimo luk da se pirja dok ne omekša, zatim dodamo kockice špeka i još kratko pirjamo, te dodamo kašu, zalijemo vrućim jušnim temeljcem i posolimo.
- Pirjamo dok kaša ne omekša.
- Pečene rolade narežemo i serviramo s hajdinskom kašom.
- Tanjur ukrasimo rajčicom i peršinom.
Dobar tek!