Špajza 05. svibnja 2016.

Kakva rolada: Pečena raca punjena mlincima

Rolada od patke
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne znamo koliko poznajete kuhinju varaždinskog kraja, ali mi smo se u nju definitivno zaljubili...

Za danas smo vam pripremili recept koji nas je oborio s nogu, a za kojeg su zaslužni ljudi iz Minerve u Varaždinskim Toplicama.

ROLADA OD PEČENE PUNJENE RACE

Potrebne namirnice za 6 osoba:

  • 1 domaća raca od 2 kg
  • 6 dag soli
  • 4 dag papra
  • 40 dag domaćih mlinaca
  • 30 dag svinjske masti
  • 0,5 l jušnog temeljca
  • 60 dag hajdinske kaše
  • 10 dag dimljenog špeka
  • 10 dag crvenog luka
  • 1 rajčica
  • 1 vezica ukrasnog peršina
  • alu folija
Rolada od patke | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Priprema rolade:

  1. Mlince prelijemo jušnim temeljcem i ostavimo da omekšaju.
  2. Iz race izvadimo sve kosti i formiramo dvije ravne polovice, te ih lagano potučemo, te začinimo solju i paprom.
  3. Na tako pripremljeno meso ravnomjerno stavimo mlince i čvrsto zarolamo, te zamotamo u alu foliju.
  4. Rolade stavimo na lim i pečemo u zagrijanoj pečnici na 200 stupnjeva 45 minuta.

Priprema hajdinske kaše:

  1. Nasjeckamo luk i špek na male kockice.
  2. Hajdinsku kašu očistimo i operemo u vrućoj vodi.
  3. Zagrijemo mast i stavimo luk da se pirja dok ne omekša, zatim dodamo kockice špeka i još kratko pirjamo, te dodamo kašu, zalijemo vrućim jušnim temeljcem i posolimo.
  4. Pirjamo dok kaša ne omekša.
  5. Pečene rolade narežemo i serviramo s hajdinskom kašom
  6. Tanjur ukrasimo rajčicom i peršinom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.