Špajza 13. ožujka 2014.

Tri vina koja izvrsno prate pileće batake

MediaThumbnailHandler.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ivo Kozarčanin naš je novi stručnjak koji će vam svakog tjedna predlagati izbor vina koja najbolje odgovaraju našim popularnim receptima.

Predstavili smo vam jučer recept za pečene pileće batake, a danas vam naš novi vinski autor Ivo Kozarčanin predstavlja tri vina u tri cjenovna ranga koja će biti savršena pratnja ovom popularnom jelu. Ivo Kozarčanin novinar je i urednik u dnevnim novinama 24sata, redoviti autor u eno-gastro prilogu Skuhatćute, a na vinskoj sceni poznat je i kao bloger Bakhov sin. Više njegovih recenzija i tekstova s tematikom vina možete pročitati ovdje, a sada uživajte u čitanju i kušanju prijedloga koje je Bakhov sin za vas izdvojio:

Od Iloka, preko Istre do južne Dalmacije
Iako su sastojci marinade slatki, slani, kiseli i ljuti, piletina je u njoj prekratko da bi meso preuzelo sva četiri okusa. Marinada će tako prvenstveno osigurati hrskavu koricu. Zato će izbor vina ponajviše ovisiti o prilogu. Među ostalima, to mogu biti rizi-bizi, pečeni krumpir te mlinci.
 

  • Do 50 kuna:

Buhač graševina 2013.

Poprilično izražene sortne arome jabuke i livadnog cvijeća u ovoj iločkoj graševini dobro će upotpuniti neutralni okus rizi-bizija, a svježina, odnosno ugodne kiseline, pristajat će laganoj masnoći koju će mesu dati marinada te onoj u batacima kao najtamnijem dijelu pilećeg mesa. Uz ovu kombinaciju glavnog jela, priloga i vina, pristajat će salata od svježeg crvenog kupusa. Butelja mlade graševine obitelji Buhač u vinoteci Vrutka stoji samo 25 kuna i trenutačno je daleko najbolji omjer cijene i kvalitete na hrvatskom tržištu.

  • Od 50 do 100 kuna

Benvenuti malvazija 2012.

Stalno je među najbolje ocijenjenim vinima na Vinistri i izbor je s kojim je uz klasična jela od bijelog mesa gotovo nemoguće pogriješiti. Iako je 2012. bila ekstremna godina, ova vinska obitelj iz Kaldira, brežuljka nasuprot Motovuna, svježinu joj je osigurala ranom berbom koja je počela već u kolovozu te miješanjem grožđa s raznih položaja. Zbog odležavanja na kvascima ima malo punije tijelo što je, uz mirise bazge i bijelog voća, čini pravom pratnjom piletini s krumpirom i salatom od cikle. Butelja stoji oko 65 kuna.

  • Više od 100 kuna

Pošip Stina 2011.

Na bijeloj etiketi naizgled ništa ne piše, ali su kao uklesana slova koja se mogu "čitati" dodirom prsta. Time su u bolskoj vinariji Jako vina odali počast bračkom kamenu iz kojeg rastu i njihovi vinogradi na obroncima Vidove gore koji tek pristižu u rod. Ovo je vino od grožđa kupljenog na Korčuli, s koje pošip i potječe. Prekrasno miriši po dlakavom voću, odnosno breskvama i marelicama, i izrazito je mineralno. To je ona slanost koju vino crpi iz tla. Bit će pravi izbor za pileće batake s mlincima i pečenim paprikama. Butelja je oko 125 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.