Špajza 06. prosinca 2013.

Trikovi i alati za slastičare amatere

gadgeti cokolada glavna.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Dostupna kuhinjska pomagala koja će vaše čokoladne kolače dovesti do savršenstva, a za savjet smo upitali jednu od naših najboljih slastičarki Petru Jelenić.

Pripremanje čokoladnih delicija manje vještom slastičaru amateru vrlo lako može zakomplicirati život u kuhinji. Kako bi na kraju dobili željeni rezultat, vrlo je važno pridržavati se recepta i procesa pripreme, a izrada slastica bit će vam znatno lakša ako se naučite služiti raznim kuhinjskim pomagalima. Mnogi profesionalni slastičari koriste se skupocjenim aparatima, ali ako želite da vaši kolači ili praline izgledaju približno dobro kao njihovi potrebna su vam, ipak, samo manja ulaganja u kuhinjsku opremu, koja će napraviti veliku razliku.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki i vlasnica slastičarne ''Mak na konac'', Petra Jelenić izdvojila je samo nekoliko aparata i pomagala zbog kojih bi vaši čokoladni kolači mogli izgledati kao oni iz njenog izloga. Iako se većina stvari za rad s čokoladom koristi i u pripremi drugih slastica, Petra je ipak otkrila nekoliko trikova i alata koji će vam pomoći da čokolada dobije kraljevski tretman, koji i zaslužuje.

Termometar:

Vrlo važna naprava kod pripreme pralina, ali i drugih čoko deserata. Topljenje čokolade za praline osjetljiv je proces. Dok se čokolada zagrijava, hladi i ponovo zagrijava, termometar će vas točno voditi kroz sve elemente i nećete se morati oslanjati na vlastiti instinkt ili iskustvo i time riskirati da osjetljiva čokolada postane nejestiva.

Koristite mikrovalnu pećnicu:

Vjerojatno su svi navikli na pari topiti čokoladu, ali trik s mikrovalnom pomoći će vam da se čokolada ne pokvari. Naime, kod topljenja čokolade parom gotovo je neizbježno da koja kapljica vode završi tamo gdje ne bi trebala. Čokolada se u doticaju s vodom kvari, a kratki intervali na vašoj mikrovalnoj nježno će je otopiti, bez straha da će se čokoladna smjesa uništiti.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Plastična lopatica:

U svim mogućim kombinacijama koristite plastičnu lopaticu, posebno kod pripreme moussea. Smjesa za mousse je delikatna i korištenje miksera ili kuhače uništilo bi pjenastu strukturu. Ako je to moguće i inače kod pripreme kolača izbjegavajte mikser i pokušajte sve raditi ručno.

Kalupi:

Naravno, ništa bez odgovarajućih kalupa. Silikonski ili od nekog drugog materijala pomoći će vam da vaše praline i na prvi pogled izgledaju slasno i primamljivo.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.