Ukiseljeni luk odličan je dodatak brojnim jelima koji njihov okus podiže na jednu novu razinu. Za kiseljenje se najčešće koristi ljubičasti luk koji jelo dodatno vizualno podiže svojom ljupkom bojom koja se nakon kiseljenje pretvori u – ružičastu.
Ovaj sjajan dodatak brojnim jelima čini se kao nešto komplicirano, oko čega ćeš imati posla satima, no istina je potpuno drugačija – uz naše savjete i jednostavan recept začas ćeš pripremiti svoj ukiseljeni luk kojem će se kasnije svi diviti.
Prvo što moraš učiniti je – luk narezati na tanke polumjesece. Jako je važno da su oni jednake debljine i pravilni jer to čini razliku kod serviranja.
Nakon toga trebaš napraviti marinadu – od octa, šećera, soli i začina poput timijana, ružmarina, kumina sjemenki korijandera i slično.
Koji ocat je najbolji za kiseljenje luka?
Za kiseljenje luka najbolje je koristiti jabučni ocat. Bijeli alkoholni ocat mogao bi biti preintenzivan za nježni luk, a druge vrste poput rižina octa, aceta balsamica i octa od crvenog vina imaju dodatne arome koje bi mogle prikriti prirodnu slatkoću luka.
Jabučni ocat sadrži savršeni balans slatkoće i kiselosti te je idealan za kiseljenje luka.
Trebam li prokuhati ocat prije kiseljenja luka?
Obično se za marinade za kiseljenje ocat kratko prokuha sa soli, šećerom i začinima kako bismo dobili tekućinu za brzo kiseljenje. No kako luk lako poprima arome i bez zagrijavanja, ono ovdje neće biti nužno, ali možeš slobodno i zagrijati ocat, tako će okusi još brže i intenzivnije prodrijeti u luk.
Koliko trebam čekati da se luk ukiseli?
Za brzo ukiseljeni luk dovoljno je da 10 minuta stoji u marinadi i već ga možeš koristiti kako dodatak jelima poput sendviča, tacosa, salata, burgera, umaka… No što se luk dulje namače u kiseloj marinadi to će njegov okus biti bogatiji.
Brzo ukiseljeni luk možeš zajedno s marinadom, u poklopljenoj staklenci bez dotoka zraka, spremiti u hladnjak i tamo čuvati mjesecima.
No sigurni smo da ti neće dugo trajati jer će svi poludjeti za tvojim ukiseljenim lukom te ćeš ubrzo morati napraviti novu količinu. Isprobaj ovaj recept, priprema traje samo 5 minuta, i onda još 10 minuta pričekaš i - to je to!
Brzo ukiseljeni luk
Sastojci:
- 1 veći ljubičasti luk, narezan na tanke polumjesece
- ½ šalice jabučnog octa
- 1 i 1/2 žličica soli
- 1 žlica šećera
- začini po izboru – timijan (2 grančice); ružmarin (2 grančice); kumin – u komadu, ne mljeveni; sjemenke korijandera
Postupak:
- Nareži luk na tanke polumjesece.
- U zdjelici ili staklenci izmiješaj ocat, šećer i sol. U tom trenutku možeš dodati i začine po izboru za dodatan okus.
- Dodaj luk u marinadu - obavezno dobro izmiješaj da sav luk bude uronjen u marinadu.
- Pusti da luk stoji u marinadi minimalno 10 minuta prije upotrebe, idealno preko noći.